Medierne vælger nydanskere fra som kilder

Nydanskerne mangler i nyhederne, viser den hidtil største undersøgelse, som Kontrabande offentliggør i dag. »De er ikke kommet til tops i samfundets lagkage endnu, og derfor dominerer de hvide mænd nyhederne,« siger direktør Søren Schultz Jørgensen til Journalisten.dk.

Nydanskerne mangler i nyhederne, viser den hidtil største undersøgelse, som Kontrabande offentliggør i dag. »De er ikke kommet til tops i samfundets lagkage endnu, og derfor dominerer de hvide mænd nyhederne,« siger direktør Søren Schultz Jørgensen til Journalisten.dk.

Der er nogen, der mangler i nyhederne: Nydanskerne.

Det viser den hidtil grundigste undersøgelse af nydanskernes rolle i de danske nyhedsmedier. Undersøgelsen er lavet af Kontrabande og finansieret af foreningerne Ansvarlig Presse og Ny-dansk Ungdomsråd under Dansk Ungdoms Fællesråd, samt Dansk Journalistforbund.

Undersøgelsen udkommer i dag. Kontrabande har kigget på 10 nyhedsmedier, heriblandt alle de store landsdækkende dagblade samt DR's TV Avisen og TV 2's Nyhederne. Her har analytikerne kigget nærmere på 2.750 kilder, der bliver brugt i 1.162 nyhedshistorier. Journalisten.dk har fået lov at se resultaterne på forhånd. 

Konklusionen er klar: Kilder med anden etnisk herkomst end dansk udgør i alt knap fem procent af den almindelige indlandsdækning. Men ifølge Danmarks Statistik udgør indvandrere og efterkommere 10,4 procent af befolkningen.

Derudover har nydanskere helt bestemte 'reservater' i nyhederne, hvor de får lov at boltre sig. Eksempelvis er nydanskere overrepræsenterede i nyheder om kriminalitet.

»Nydanskerne har helt bestemte roller og områder i nyhedsbilledet, hvor de 'får lov at være', og så er der en masse steder, hvor de simpelthen er fraværende. Hvis vi skal bruge en kilde til en historie om nydanskere, så hiver vi en nydansker ind, eller hvis vi laver noget om kriminalitet – men de optræder ikke som almindelige kilder,« siger direktør og partner i Kontrabande Søren Schultz Jørgensen til Journalisten.dk.

Hvorfor ikke?

»Det skyldes for det første, at nydanskerne ikke har indtaget de magtpositioner, som den klassiske journalistik lever af at være kritisk over for – det være sig politikere, forskere og alt muligt andet. I virkeligheden gælder samme problem for de etniske prototyper som for kvinderne. De er ikke kommet til tops i samfundets lagkage endnu, og derfor dominerer de hvide mænd nyhederne,« siger Søren Schultz Jørgensen og fortsætter:

»For det andet bliver indvandrere og deres efterkommere iscenesat som 'brune samfundsborgere', så at sige. Men hvis vi har brug for 'almindelige borgere', for eksempel i en voxpop, så ser vi sjældent nydanskerne.«

Hvad kan vi i branchen gøre ved det?

»Jeg tror i virkeligheden, opgaven er langsigtet. Det handler dybest set om at sørge for, at hver gang man står med valget mellem to kilder, så vælger man nogle andre end Tordenskjolds soldater. Jeg siger 'vi', for jeg er også selv journalist. Vi har en tilbøjelighed til at vælge bestemte typer og sætte dem i bestemte roller.«

»Men der er også andre, der skal gøre noget. Nogle af de organisationer, der arbejder med etnisk ligestilling, skal være gode til at synliggøre de kilder, vi faktisk kan få fat i – eksempelvis ved at lave kildelister, som pressen kan bruge,« siger Søren Schultz Jørgensen.

Du kan læse rapporten på Kontrabandes hjemmeside.

0 Kommentarer