Mediebosser: Derfor holdt vi gidselsagen hemmelig

En række danske medier vidste det, men ingen breakede nyheden om, at Jeppe Nybroe har været gidsel i en måned. »Vi er altid forsigtige – uanset om det er en bager, en sømand eller en journalist,« siger EB’s Poul Madsen. TV 2 sendte Nybroes bror på orlov. DJ roser medierne

Den danske journalist Jeppe Nybroe er blevet sat fri efter en måned som gidsel, efter at han blev kidnappet i Libanon nær grænsen til Syrien.

En række danske medier – Journalisten inklusive – har vidst besked, men alligevel har ingen valgt at breake nyheden, før Nybroe var fri.

»På Ekstra Bladet har vi stort set vidst det fra dag ét. Jeg har vidst det – og en hel del af journalisterne herinde har også vidst det. Det har vi blandt andet, fordi der har været foretaget indsamling blandt venner og familie for at få Jeppe Nybroe fri. Og mange af hans venner er journalister,« siger Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, til Journalisten.

TV 2 valgte også at holde tæt. Her arbejder Jeppe Nybroes bror Jacob Nybroe som nyhedschef. Han blev sendt hjem på orlov, da TV 2 blev bekendt med sagen, fortæller nyhedsdirektør Michael Dyrby.

»I sagens natur har vi vidst det helt fra starten. Og måden, vi har håndteret det på, er, at vi med det samme gav Jacob orlov. Dels så han kunne håndtere den familiære situation, men også af hensyn til redaktionen. Så vi kunne træffe de redaktionelle beslutninger, vi nu skulle,« siger Michael Dyrby.

Han tilføjer, at det intet har at gøre med Jacob Nybroe, at TV 2 traf beslutningen om ikke at breake historien. Det er helt på linje med kanalens etiske retningslinjer, fortæller han.

»Af moralske og etiske årsager er gidselsituationer altid vanskelige historier at håndtere. Og her er vores grundprincip, at vi tager hensyn til den sikkerhedsrisiko, det udgør, hvis man hele tiden udkommer med historier om en sag, mens den står på,« siger han.

Ikke to gidselsager er ens

Sagen kommer kun tre måneder efter, at Ekstra Bladet og TV 2 fik skarp kritik af Pressenævnet for deres dækning af en anden gidselsag – hvor seks søfolk sad fanget i Somalia i 838 dage.

Poul Madsen mener, der er stor forskel på de to forløb.

»Man skal altid være meget forsigtig i gidselsager, men der er ikke to gidselsager, der ligner hinanden. Der er stor forskel på at være gidsel i Somalia og i Syrien. I det her tilfælde var der en indsamling og en forhandling i gang, som vi ikke ville forstyrre. Det var der ikke, da vi gik ind i sagen om de danske søfolk i Somalia,« siger Poul Madsen.

Men har det også noget at gøre med, at der her er tale om en journalist, som du og flere af dine kolleger kender, og ikke nogen sømænd?

»Nej, vi vurderer hver sag meget nøgternt. Ikke to gidselsager er ens, og vi er altid forsigtige – uanset om det er en bager, en sømand eller en journalist. Her var der indikationer på, at gidselsagen kunne afsluttes meget hurtigt,« siger Poul Madsen.

DJ-formand roser medierne

Formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård, roser medierne for at sidde på historien, indtil Jeppe Nybroe var fri.

»Det synes jeg er ansvarligt. Det har haft betydning for forløbet, det er der ingen tvivl om.«

Hvordan?

»Jeg kan kun sige, at jeg er helt overbevist om, at det betyder meget for sådan en sag, at den kan håndteres i fred og ro,« siger han.

 

5 Kommentarer

jasper carlberg
7. MARTS 2014
kom nu kære fagblad! sikke et
kom nu kære fagblad! sikke et oplæg til smash... det er her så hyklerisk at jeg var ved at køre galt da man i radioavisen forklarede at det var "for familiens skyld" at pressen havde hemmeligholdt bortførelsen. jeg håber ikke mit kære fagblad bruger meget spalteplads på jeppes traumatiske oplevelse eller om hans faglige kompetancer - overlad trygt det til nyhedsmedierne. kære fagblad jeg glæder mig til en dybdegående dokumentation om dobbeltmoralen i visse dele af pressekorpset.
Jens Dagnes
7. MARTS 2014
Får Nybroe nu atter omtale
Får Nybroe nu atter omtale for ikke at lave journalistik eller lave løgnagtig journalistik.
Tænk sig alle de medier, der tog afstand fra ham pga. hans løgnehistorier, så han med rette måtte finde alternative arbejdssteder, nu synes, det er så synes for ham.
Jamen, det er det da også, men hvorfor er det altid Nybroe, der kommer galt af sted med sine såkaldte indsatser i marken.
Fordi for Nybroe er projekt Nybroe det vigtigste af alt.
Villy Dall
7. MARTS 2014
Uanset hvad man mener,
Uanset hvad man mener, bringer den her sag et stort had til journalister frem: http://blogs.bt.dk/olavskaaningandersen/2014/03/07/derfor-omtalte-bt-ikke-nybroes-bortforelse/
Ole Sturlasson
7. MARTS 2014
Det er efterhånden ikke Poul
Det er efterhånden ikke Poul Madsens løgnehistorier, der er det mest afskyelige. Det er mere den skamløshed, han leverer dem med.
Eva Damsgård,
7. MARTS 2014
Der var ikke forhandlinger i
Der var ikke forhandlinger i gang i sagen om de seks søfolk, der sad som gidsler i Somalia da Ekstra Bladet gik ind i sagen, påstår Poul Madsen.
I min bog "Det Beskidte Spil" om den sag, dokumenteres det, at der var forhandlinger i gang, og at løsesummen var forhandlet ned til det halve, da Ekstra Bladet begyndte at skrive om sagen i starten af juni 2012.
På samme tidspunkt fik Poul Madsen et brev fra de nærmeste pårørende, om, at Ekstra Bladet ville hjælpe søfolkenes sag ved at tie som de skrev "i denne fase af forhandlingerne". Det var afsendt af en pårørende, der havde kontakt til Udenrigsministeriet og jævnligt var til telekonferencer i ministeriet om sagens udvikling og som derfor havde kendskab til, hvad der konkret skete i sagen.
Men ét er søfolk, noget andet er, når det er kolleger fra vores egen medieverden, der bliver taget som gidsler. Så tier vi kollektivt.

Flere