"Dreng og pige på 3 og 6 år," står der om Lisbeth Kiel i den medieliste, som kommunikationsbureauet Primetime lavede i 2017.
Primetime har fået kritik for at registrere 180 navngivne journalister, hvoraf nogle er vurderet med grøn, gul eller rød baseret på deres dækning og/eller angivelige holdning til HPV-vaccinen. Primetime lavede listen til en kampagne for Sundhedsstyrelsen.
Ud over journalisterne, rummer listen også 42 bloggere og influencere. Her har Primetime samlet oplysninger om bloggerne, som er fundet på blogs eller sociale medier. Det fremgår blandt andet, om bloggerne har børn, børnenes køn, alder og/eller navne på børn, samt for fire af bloggerne, at de har haft forstadier til kræft.
En af bloggerne på listen er Lisbeth Kiel. Derudover er hun formand for specialforeningen Bloggerne i DJ, som organiserer bloggere og influencers i Dansk Journalistforbund.
Primetime har på listen noteret Lisbeth Kiels navn, mail, blog, alder – og altså hendes børns køn og alder. Der er ingen helbredsoplysninger om hende.
Men hun mener, både personligt og som bloggerformand, at listen er problematisk, fordi Primetime ikke har spurgt om lov.
”Det er problematisk, at de har registreret oplysninger om os uden at gøre opmærksom på det og oplyse om formålet. Det synes jeg er kritisabelt. Det havde været relevant at sende en mail og spørge, om man måtte notere disse oplysninger i den sammenhæng,” siger Lisbeth Kiel.
”Man kunne jo have skrevet en mail og spurgt”
Hun hæfter sig især ved, at Primetime har noteret sig oplysninger om, at nogle bloggere har haft forstadier til kræft og oplysninger om deres sygdomsforløb.
”Det er især kritisabelt, at man har noteret disse oplysninger uden at spørge. Man kunne jo have skrevet en mail til dem og spurgt ”vi kan læse, at du har haft dette tæt inde på livet, er det okay, at vi noterer det om dig og gemmer oplysningerne i forbindelse med en kampagne?” Så havde man været ude over det problem.”
Lisbeth Kiel understreger, at det kan være til gavn for begge parter, at bureauer laver medielister. Hun fortæller, at bureauer jævnligt kontakter hende for at få besøgsstatistik eller bede om lov til at registrere personlige oplysninger til kampagner.
”På mange måder letter det mit arbejde, at et bureau ved, hvilken information der er relevant for mig. Hvis deres kunde i denne kampagne for eksempel var Playmobil, ville det være relevant at vide, hvor gamle mine børn er, så de ikke sender mig babylegetøj. Men det afgørende er, at folk ikke har vidst noget om, at de optrådte på den liste. Hvis de havde spurgt, kunne jeg selv tage stilling,” siger Lisbeth Kiel.
Primetime: Vi har ikke i dag lister over bloggeres interesser
Journalisten har forelagt direktør og partner i Primetime Thomas Juul-Dam Lisbeth Kiels betragtninger.
Her er en person, som faktisk gerne vil optræde på jeres lister, fordi det letter hendes arbejde. Hun vil bare gerne spørges. Vil I imødekomme det ønske og spørge bloggere/journalister fremover, når de optræder på fx en medieliste som her?
”Formålet med den gamle liste (den omtalte medieliste, red.) var at skabe et overblik i forbindelse med informationsindsatsen. Vi har i andre sammenhænge jævnligt dialog med bloggere mv., men har ikke i dag og ej heller fremover planer om at udarbejde en liste, der beskriver forskellige bloggeres præferencer, interesser eller lignende,” skriver Thomas Juul-Dam i en mail til Journalisten.
Journalisten har lavet et længere interview med Thomas Juul-Dam om journalist-listen, som kan findes her.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kom, venner. Lad os alle sammen også være megasure på f.eks. Google. De ringer jo heller ikke og spørger om lov, før de lagrer - og endda tilgængeliggør - alle de oplysninger, du selv har lagt på din blog om dit privatliv...