Leverandør af dansk avispapir afsløret i børnearbejde

Flere danske aviser trykkes på papir fra en svensk producent, hvis underleverandør er afsløret i at bruge børnearbejde i Pakistan. »De har fortalt os, at der hurtigt vil blive taget hånd om det her problem. Så jeg går ud fra, der bliver rettet op på det,« siger direktør i Pressens Fællesindkøb til Journalisten (Rettet 25/3 9.13: Leverandøren er afsløret i børnearbejde, men dansk avispapir er ikke lavet ved børnearbejde)

10 timer om dagen, alle ugens dage, samler pakistanske Sonia på 12 år og hendes syv søskende papiraffald på en losseplads i Sahiwal i det østlige Pakistan.

Når arbejdsdagen er slut, bliver papiret, som Sonia og cirka 1.500 andre pakistanske børn samler på lossepladsen, leveret videre til en lokal genbrugspapirvirksomhed. Denne virksomhed er ejet af den svenske papirproducent Stora Enso, som således har en underleverandør, der bruger børnearbejde i produktionen.

Det afslørede dokumentarprogrammet Kalla Fakta på svensk TV4 for nylig. Programmet kunne også fortælle, at en intern rapport fra den svenske papirproducent dokumenterer, at virksomheden siden 2012 har kendt til børnearbejde blandt deres leverandører i Pakistan.

Leverer papir til danske aviser

Sagen trækker også tråde til Danmark. Stora Enso leverer nemlig papir til mange danske aviser.

Det fortæller Thomas Isaksen, adm. direktør i Pressens Fællesindkøb, som har en lang række danske aviser på medlemslisten.

»Stora Enso er én af vores helt store leverandører. Jeg vil tro, at cirka 35-40 procent af de danske aviser er trykt på deres papir,« siger han til Journalisten.

Det er dog vigtigt at understrege, at det papir, der produceres ved børnearbejde, ikke er det samme papir som det, der bruges til de danske aviser.

Det er særligt aviserne i Østdanmark, som bliver trykt på papir, som Pressens Fællesindkøb får fra Stora Enso. Medlemslisten hos Pressens Fællesindkøb tæller blandt andet aviserne i JP/Politikens Hus, Berlingske, Information og Sjællandske Medier.

Aviserne: Det skal bringes ud af verden

Formand for Pressens Fællesindkøb, distributionsdirektør i Berlingske Media Bjarne Werner Munck fortæller da også, at medierne i indkøbsforeningen først i dag er blevet opmærksom på den svenske dokumentar. På vegne af alle aviserne i indkøbsforeningen tager han skarpt afstand fra brugen af børnearbejde i papirproduktionen.

»Om det er Berlingske eller andre aviser, ser jeg som helt sekundært her. Vi har en indkøbsforening, som stort set alle medier bakker op om. Og vi har ikke brug for en leverandør, der ikke overholder helt basale forhold, som at man selvfølgelig ikke har børnearbejdere involveret i sin produktion. Der skal ikke være den type forhold hos leverandører,« siger han og tilføjer: 

»Men vi har fuld tillid til, at Stora Enso vil bringe det her ud af verden – og det har vi tænkt os at holde dem op på.«

Ingen bekymring hos Pressens Fællesindkøb

Trods afsløringerne fra svensk tv er indkøbsforeningens direktør, Thomas Isaksen, heller ikke bekymret for, at der er børnearbejdere involveret i produktionen af det papir, Pressens Fællesindkøb køber fra Stora Enso.

»Mit indtryk er, at de er utroligt seriøse og bundreelle. Vi handler med fabrikker oppe i Sverige – og det er jo ikke der, der bliver brugt børnearbejde. Det er foregået meget langt nede i organisationen,« siger han.

Hos Pressens Fællesindkøb har de efter dokumentarens afsløringer modtaget en mail fra Stora Enso, som slår fast, at de allerede i 2012, da den interne rapport blev lavet, satte forskellige tiltag i gang for at løse problemerne med børnearbejde hos den pakistanske leverandør. 

”Vi undskylder oprigtigt, at vi ikke har kommunikeret tilstrækkeligt klart og specifikt, hvad vi viste, og hvad vi besluttede at gøre ved problemet, da vi gik ind i Pakistan,” skriver Stora Ensos CEO i et brev sendt til virksomhedens interessenter.

»Stora Enso har fortalt os, at der hurtigt vil blive taget hånd om det her problem. Så jeg går ud fra, der bliver rettet op på det,« siger Thomas Isaksen.

FN anslår, at 3,5 millioner børn arbejder i Pakistan – og dét gør landet til ét af de lande med flest børnearbejdere.

Rettet 25/3 9.13: Journalisten havde skrevet, at danske aviser kan være trykt på papir produceret ved børnearbejde. Der er tale om den samme leverandør, men vores videre research har vist, at der ikke er tale om samme papir. Derfor har vi rettet overskriften fra "Dansk avispapir kan være lavet af børnearbejdere" til "Leverandør af dansk avispapir afsløret i børnearbejde". Journalisten har været i kontakt med både Bjarne Werner Munck og Thomas Isaksen efter rettelsen, og de står ved alle citater.

Opdateret 17.13: Med kommentar fra formand for Pressens Fællesindkøb, Bjarne Werner Munck, på vegne af aviserne i indkøbsforeningen.

2 Kommentarer

Max Kim Tobiasen
25. MARTS 2014
@Jeppe - det er bestemt fair
@Jeppe - det er bestemt fair at være kritisk, det er faktisk en del af god journalistik. Men jeg tror lige du skal læse spørgsmålet igen; Det handler ikke om at være kritisk men om at være kritisk overfor faktorer som en given virksomhed reelt ikke kontrollerer. Der er en stor forskel.
Max Kim Tobiasen
24. MARTS 2014
Jeg var engang til et privat
Jeg var engang til et privat foredrag med Mads Øvlisen der på det tidspunkt var direktør for Novo Nordisk. Han kom ind på problematikke omkring børnearbejde, og forklarede at en større virksomhed grundlæggende ikke har en chance for at opdage hvis en underleverandør, eller som i dette tilfælde en underleverandørs datterselskab, bruger børnearbejde.

Hvis man tænker lidt over det giver det god mening. Antag at en gennemsnitlig mellemstor Dansk virksomhed har 100 underleverandører, og at disse igen har 100 underleverandører, datterselskaber, og/eller filialer. Det giver 10.000 virksomheder der skal tjekkes for børnearbejde hvis man vil være sikker på at have sit på det rene. Som enhver journalist vil vide er det ikke bare et spørgsmål om at ringe og spørge "Hej, bruger i børnearbejdere?", da enhver virksomhed selvfølgelig vil svare nej. Det kræver grundig research og er et projekt af så episke dimensioner at det reelt set er umuligt.

Øvlisen's konklusion var da også at det eneste man kunne gøre var at bruge sin sunde fornuft, og så ellers håbe på det bedste.

Der ligger også et spørgsmål til journalister i denne kommentar; Er det virkelig rimeligt at man kritiserer et firma for at en underleverandørs underleverandør bruger børnearbejdere? Specielt set i lyset af at de ikke har en kinamands chance for at checke det.