Korrespondenter kan snart miste retten til dagpenge – få overblikket her

En række journalister og kommunikatører i udlandet kan miste retten til dagpenge med det såkaldte opholdskrav, der ventes vedtaget i december. A-kassen AJKS ved endnu ikke, hvor mange der rammes, men frygter ”en bombe”. Her er et overblik over situationen

"Der er ingen grund til at lægge skjul på, at alle a-kasser er modstandere af det her. Der er ikke nogen, der synes, det her er rimeligt.”

Sådan siger Marianne Heilmann, forsikringschef hos a-kassen AJKS, om det opholdskrav, der lige nu er til behandling i Folketinget.

Hvis kravet vedtages, kan en række freelance-korrespondenter, der i de seneste år har boet uden for EU/EØS-området og Schweiz, miste muligheden for dagpenge. Det gælder for eksempel hele Asien, Afrika, Mellemøsten og Nord- og Sydamerika. Medlemmer, der arbejder med kommunikation for udenlandske organisationer eller virksomheder, kan også blive ramt.

Opholdskravet er endnu ikke endeligt vedtaget, men regeringen fastholder planerne trods kritik. Kravet skal til tredjebehandling i Folketinget 13. december. Det er støttet af Dansk Folkeparti. Her er et overblik over, hvad vi ved lige nu.

 

1. Kræver ophold i EU/EØS eller Schweiz

Opholdskravet skal ifølge regeringens forslag gradvist indfases fra 2019 til 2021. Når det er fuldt indfaset, må man maksimalt have opholdt sig uden for EU/EØS og Schweiz i ét af de seneste otte år, hvis man vil optjene en ny dagpengeret. En dagpengeret gælder i tre år. Det betyder altså, at man kan blive ’straffet’ bagudrettet, hvis man har opholdt sig uden for de godkendte lande i de seneste år. Her er en liste over lande i EØS-området. 

 

2. Udstationerede er undtaget

En række danskere står til at blive undtaget for opholdskravet. Deriblandt udstationerede for danske virksomheder. Det betyder, at fastansatte korrespondenter for danske medier ikke har noget at frygte. Du kan se listen over undtagelser her. Og hos Danske A-kasser kan du finde supplerende information.

 

3. Freelancere bliver ramt

Til gengæld kan eksempelvis freelance-korrespondenter og kommunikatører, der er ansat af udenlandske virksomheder, blive ramt. I AJKS-regi er man især bekymret for freelance-korrespondenter, forklarer Marianne Heilmann.

”Der vil være tale om freelancere, der har arbejdet freelance for alle mulige danske medier på freelancevilkår, men som ikke har haft kontrakt. De har kunnet få dagpengeret tidligere, hvis de kunne dokumentere arbejdet, og at de betaler skat af det. Men opholdskravet spænder ben for det,” forklarer hun til Journalisten.

I regeringens forslag kan man læse, at man også vil være undtaget for opholdskravet, hvis man er ”beskæftiget i offentlig dansk interesse”. Men freelance-korrespondenter er ikke inkluderet, oplyser Danske A-kasser. Og formand for Dansk Journalistforbund Lars Werge understreger over for journalistforbundet.dk:

”Beskæftigelse som freelancejournalist – eller korrespondent uden fast ansættelsesforhold – kan ikke sidestilles med beskæftigelse i offentlig dansk interesse. Derfor vil de af vores medlemmer, der arbejder på den måde, få revet det økonomiske sikkerhedsnet væk under sig.”

 

4. Cirka 60 AJKS-medlemmer uden for godkendte lande

AJKS oplyser til Journalisten, at omtrent 60 medlemmer af a-kassen lige nu har adresse uden for de godkendte lande. Men a-kassen ved endnu ikke, hvor mange af disse der falder uden for undtagelserne, og som derfor kan miste retten til dagpenge.

I realiteten risikerer flere dog at blive ramt. For oven i dette tal kommer dem, der tidligere har haft adresse uden for de godkendte lande. Marianne Heilmann forklarer:

”Det, der er en bombe, er, at vi ikke ved, hvor mange der har haft en udenlandsk adresse på et tidligere tidspunkt, men som er i landet nu. Vi skal jo otte år tilbage, når reglen træder i kraft.” 

 

5. Hård kritik fra DJ

Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, udtalte fredag til journalistforbundet.dk:

”Jeg finder det her forslag meget uigennemtænkt og indgribende i A-kassernes arbejde for medlemmerne. Alene det faktum, at reglen er foreslået med tilbagevirkende kraft, fortæller lidt om, hvor langt forslagsstillerne på Christiansborg sidder fra virkeligheden og sagsbehandlerne i a-kasserne.”

 

6. Regeringen fastholder trods kritik

På trods af kritik fra blandt andre Socialdemokratiet, Danske A-kasser og Dansk Journalistforbund fastholder regeringen sin plan om at indføre kravet.

”Det er en aftale, vi har med Dansk Folkeparti. Nu er det til udvalgsbehandling i Folketinget, og jeg går ud fra, at det bliver vedtaget som planlagt,” sagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fredag til B.T.

 

7. Skal bekæmpe spekulation

Formålet med opholdskravet er at forhindre udlændinge i at spekulere i danske dagpenge.

”Det er en måde, vi kan afskærme vores velfærdssamfund over for udlændinge, der bliver tiltrukket af vores høje ydelser,” sagde Det Konservative Folkepartis beskæftigelsesordfører, Rasmus Jarlov, til Altinget i starten af året.

Og fredag sagde Troels Lund Poulsen til B.T.:

”Målet er, at man skal bidrage til det danske samfund ved at være på det danske arbejdsmarked. Men vi kan ikke forskelsbehandle. Derfor rammer forslaget også danskere, der har været i udlandet.”

 

8. A-kasserne kan miste kunder

Hos AJKS vurderer man, at kravet vil betyde færre kunder i butikken.

”Incitamentet for at være medlem af en a-kasse forsvinder, når der for eksempel vil gå flere år, før man får ret til dagpenge. Så kan man lige så godt spare pengene og melde sig ind igen, når man opfylder opholdskravet,” pointerer Marianne Heilmann.

0 Kommentarer