De studerende på Journalisthøjskolen har valgt den første kommunikatør til bestyrelsen. »Jeg køber simpelthen ikke ideen om, at kommunikatører er de onde manipulatorer,« siger nyvalgte Sarah Cecilie Hansen til Journalisten.dk. Tværtimod hjælper de journalisterne.
Til KaJs – Kredsen af Journaliststuderende – sidste generalforsamling blev en kommunikatør for første gang stemt ind i fagforeningens bestyrelse. Sarah Cecilie Hansen blev valgt ind i KaJ med allerflest personlige stemmer, selv om kun 15 af de 172 deltagere til generalforsamlingen var fra DMJX's nye kommunikationsuddannelse.
»Journalister og kommunikatører kan bruge hinanden til rigtig meget – hvis vi vil,« siger Sarah Cecilie Hansen.
Med KaJs professionsblanding af både kommunikatører og journalister i én fagforening står de over for samme udfordringer, dilemmaer og muligheder – alt efter obervans – som storebroderen Dansk Journalistforbund diskuterer for tiden. De to store medlemsgrupper, journalisterne og kommunikatørerne debaterer, om de har samme faglige identitet eller er en trussel for hinanden.
Til Fagligt Forum sidste uge formulerede kommunikationgruppens formand, Lars Elmsted, hvordan hans medlemmesgruppe har vundet terræn i DJ:
»Traditionelt har vi som kommunikatører følt, at vi var på besøg i journalistverdenen. Sådan er det ikke længere. Måske er der i stedet nogle journalister, der har det sådan en gang imellem,« sagde han.
På Danmarks Medie-og Journalisthøjskoles kommunikationslinje kan Sarah Cecilie Hansen mærke, at nogle journaliststuderende ikke synes, de arbejder med de samme redskaber og mål som kommunikatørerne.
»Jeg køber simpelthen ikke ideen om, at kommunikatører er de onde manipulatorer. Enhver ved, at ude i virkeligheden har journalister så travlt, at de ikke har tid til at finde alle historierne selv. Det er ofte en hjælp, at kommunikatører henvender sig med en idé. Efterfølgende er det journalisternes opgave at være kritiske over for den idé. Det er vel det, journalister er uddannede til,« siger hun.
Sidste år blev Sarah Cecilie Hansen både optaget på journalistuddannelsen og kommunikationslinjen i Aarhus. Hun valgte sidstenævnte, da hun allerhelst ville arbejde med kommunikation »fordi det er så alsidigt, og der er mange jobmuligheder.«
Netop jobsituationen for journalister og kommunikatører er noget, der bliver diskuteret i skolens kantine og fredagsbar. Sarah Cecilie Hansen og hendes medstuderende får ofte bekærkningen 'I tager jo vores job' fra de andre journaliststuderende.
»Jeg kommer ikke til at stjæle de klassiske journalistjobs, jeg tager de job, jeg er uddannet til – nemlig kommunikationsstillingerne, « siger Sarah Cecilie Hansen. Det er hendes fornemmelse, at mange journaliststuderende har kommunikationsstillinger som plan B.
»Og det er min plan A. Hvis de journaliststuderende vil sidde på kommunikationsjobbene,
skal de i det mindste ville det,« siger hun.
Det er Sarah Cecilie Hansens håb, at hun kan få de kommunikationsstuderende og journaliststuderende til at nærme sig hinanden og arbejde for samme mål, fx en bedre uddannelse og praktiksøgning.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Er det de studerende på Journalisthøjskolen, der mener der her er en nyhed - eller er det redaktionen på journalisten.dk der mener, at der skal pustes til en debat om journalister ctr kommunikation?