
Tine Johansen, formand for DJ. Foto: Jacob Nielsen
Der er stærk utilfredshed blandt journalister over muligheden for at stille spørgsmål på pressemøderne om håndteringen af coronakrisen.
Det har nu fået Dansk Journalistforbund og Folketingets Presseloge til at gå sammen om en officiel klage til statsminister Mette Frederiksen (S).
I en pressemeddelelse skriver DJ’s formand, Tine Johansen, og formanden for Folketingets Presseloge, Rikke Gjøl Mansø, at de mener, der skal være bedre mulighed for at stille opfølgende spørgsmål på pressemødet.
”Efter vores opfattelse lægges der i øjeblikket nogle unødvendige restriktioner ned over medierne og journalisterne i en tid, hvor det er ekstra vigtigt, at vi kan stille både uddybende og kritiske spørgsmål til regeringen og myndighederne.”
”I forbindelse med regeringens pressemøder bør det være muligt for den enkelte journalist at kunne stille ét spørgsmål ad gangen. På baggrund af svaret på det første spørgsmål skal der herefter være mulighed for at kunne stille et opfølgende spørgsmål. Dette kan være afgørende for belysningen af det emne, som journalisten spørger ind til.”
Journalister skældte kraftigt ud: Mette spildte vores tid
Sebastian Risbøl Jacobsen, journalist på Politiken Skoleliv og hovedbestyrelsesmedlem i DJ, kritiserede i går muligheden for at stille spørgsmål på det seneste pressemøde om coronakrisen over for Journalisten.
”Det er et problem, at der ikke er tid til, at et rimeligt begrænset antal journalister kan stille maks to spørgsmål. Regeringen pynter sig med pressemødets lånte fjer og misbruger mediernes etos. De holder medierne for nar og køber sig gratis, uredigeret adgang til taletid på landets største kanaler. Og de spilder tiden for os, der er mødt op og forventer at kunne stille spørgsmål,” lød det fra Sebastian Risbøl Jacobsen, der ikke selv fik mulighed for at stille spørgsmål på pressemødet.
Også B.T.’s chefredaktør, Michael Dyrby, kritisterede pressemødet kraftigt på Twitter. Det samme gjorde Uffe Tang, journalist og vært på TV 2 News.
Regeringens pressemøder og formen har overlevet sig selv. Det må være slut med to spørgsmål stillet på samme tid. Det må være slut med at blive skubbet væk selvom spørgsmål ikke er besvaret. De lange monologer må slutte og der skal stilles modspm hvis der ikke er svar https://t.co/KkTLRTK4G8
— Dyrby (@dyrby) April 14, 2020
Det er virkelig skidt for pressen, at Corona-pressemøderne foregår på den måde, de gør. Der er nul energi og synergi i pressen, når journos bliver stækket så effektivt som de gør. Det svarer til at sende spørgsmålene på mail. Og få et svar som ikke kan følges op. Det er skidt.
— Uffe Tang (@Uffe_Tang) April 14, 2020
I et svar fra Statsministeriet, der ikke stillede op til interview, lød det på mail:
”Konceptet for pressemøderne er blevet ændret i takt med, at regler om offentlige forsamlinger er sat ned til 10 personer. Det er det muliges kunst, men vi tilstræber god tid til spørgsmål og har ved pressemøderne i Statsministeriet afsat cirka en halv time til pressens spørgsmål.”
”Det ændrer ikke på, at vilkårene ved pressemøder både under coronakrisen og til hverdag er, at det ikke vil være muligt, at alle fremmødte får mulighed for at stille spørgsmål hver gang.”
17