I 2011 lavede freelancejournalist Birgitte Lorentzen to DR-dokumentarprogrammer om professionel boksning, herunder bokselegenden Jørgen ’Gamle’ Hansen.
Året efter udgav hun en biografi om hans liv.
Til juni sender Nimbus Film en spillefilm om Jørgen ’Gamle’ Hansen ud i landets biografer.
Birgitte Lorentzen frygter, at hendes bog er blevet brugt overordentlig flittigt under udviklingen af filmen 'Den bedste mand', og at hun ikke får en øre for det.
”De mener, at det er nok, at jeg bliver krediteret på filmen – uden yderligere honorering,” siger hun om Nimbus Film.
20.000 kroner ville være fint
Birgitte Lorentzen siger, at det for hende ikke handler om at tjene en masse penge.
”Jeg er ikke ”in it for the money”. Hvis de havde fortalt mig, at de havde et vildt lavt budget, men gerne ville bruge bogen, så ville 20.000 kroner have været fint,” forklarer hun.
Filmen har fået 7,9 millioner kroner i produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut.
”Kan det passe, at man har brugt en bog, og så får jeg ikke så meget som et symbolsk beløb? Jeg er ikke ude på at lænse Nimbus, men jeg synes ikke, de har været fair,” siger Birgitte Lorentzen.
Vi ikke har filmatiseret hendes bog
Advokat i Nimbus Film Steen Gori afviser, at 'Den bedste mand' er baseret på bogen.
”Vi har gang på gang fortalt Birgitte Lorentzen, at vi ikke har filmatiseret hendes bog. Hendes bog handler om Jørgen ’Gamle’ Hansens liv, men den egner sig ikke til en dramatisering,” forklarer han.
Birgitte Lorentzen har ikke set filmen, der har premiere til juni med Mikkel Boe Følsgaard i rollen som Jørgen ’Gamle’ Hansen. Nimbus Film tilbød hende at se filmen. Men det har hun afvist, fordi hun samtidig skulle underskrive en tavshedsklausul om, at hun ikke må tale om indholdet af filmen før premieren.
Tavshedsklausulen er helt almindelig kutyme, forklarer Steen Gori.
”Det afholder til gengæld ikke Birgitte fra at agere retsligt, eller at tage en dialog med os, hvis hun mener, filmen krænker hendes ophavsret,” forklarer han.
Gule sedler over det hele
Birgitte Lorentzen har i forløbet haft en længerevarende korrespondance med Nimbus Film og har hyret en advokat med speciale i ophavsret, fordi hun har ”kraftige indikationer” af, at hendes bog er blevet flittigt brugt i udviklingen af filmen.
”Sidste år bliver jeg ringet op af en ung produktionsassistent fra Nimbus, som siger, at hun akut skal bruge to bøger, som hun kommer forbi og henter,” siger hun.
Ifølge Birgitte Lorentzen har bogen ligget fremme hos Nimbus Film.
”Bogen lå på bordet med gule sedler over det hele,” siger hun.
Steen Gori siger, at bogen er blevet brugt i researchfasen på lige fod med for eksempel interviews og gamle avisartikler.
”Det kan godt være, at bogen har ligget på et bord hos en af skuespillerne, men bogen er ikke forlæg for filmen,” forklarer han.
Ingen danske retssager endnu
Det principielle i sagen er, om filmselskaber overhovedet skal bede om tilladelse til at producere film baseret på biografier.
Tidligere har film om den danske guvernør Peter von Scholten på De Dansk Vestindiske øer og entertaineren Victor Borge ført til polemik mellem filmfolk og forfattere til biografier, skrev Jyllands-Posten i marts.
Birgitte Lorentzen siger, at det i USA er almindelig praksis, at produktionsselskabet køber rettighederne til en hovedbiografi, inden de går i gang med at lave biopics. Det er ikke almindelig praksis i Danmark. Og der har endnu ikke været retssager om den slags sager endnu.
”Men måske er vi dér nu,” siger Birgitte Lorentzen, der vil tage stilling til spørgsmålet om en retssag, når hun har set filmen.
Steen Gori understreger, at Birgitte Lorentzen ikke har skrevet en fiktionsbog. Hendes bog handler om faktuelle begivenheder. For eksempel beskriver hun den legendariske EM-kamp i 1979 mellem den britiske bokser Dave ’Boy’ Green og Jørgen ’Gamle’ Hansen.
”Det giver hende ikke ophavsret til oplysningerne om den kamp,” siger han.
Birgitte Lorentzen siger, at hun ikke har eneret på at fortælle Jørgen ’Gamle’ Hansens historie.
”Men jeg er kommet tæt på ting om ham, der ikke havde været fremme i offentligheden tidligere – om for eksempel hans rutiner, tvangstanker og barndom.”
(Opdateret 24/4 2017 klokken 9:05: Efter artiklens offentliggørelse, og efter hun havde haft sine citater til citattjek, har Birgitte Lorentzen bedt om, at vendingen om at hun frygter, at store dele af filmen er baseret på hendes bog ændres. Det fremgår nu, at hun frygter, at hendes bog er blevet brugt overordentlig flittigt under udviklingen af filmen.)
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.