De har allerede haft en håndfuld timelange interviewseancer. Denne fredag formiddag er journalist Irene Nørgaard kørt fra Aarhus til Odense endnu en gang.
Hun har sat sin kilde Anne-Marie Bagger i stævne igen for at udvælge billeder til 74-årige Anne-Maries biografi.
På spisebordet har Anne-Marie linet kaffe og fynske jordbær op. For enden af bordet tårner fire stabler af sorte og hvide kasser med fotos sig op i en halv meters højde. Hver kasse med sit eget årstal.
På forhånd har Irene briefet sin kilde om, at hun skal udvælge 20 billeder fra hvert år, som de så i fællesskab skal koge ned til nogle ganske få. Hver gang der bliver åbnet for en ny kasse eller konvolut, gentager det samme scenario sig.
»Jeg har på fornemmelsen, at der er flere end 20 billeder her,« siger Irene formanende og let drillende til sin kilde.
»Jo, men der er jo så mange gode billeder. Der skete så mange ting det år,« svarer Anne-Marie.
Spring fra timetervippen
45-årige Irene Nørgaard har i foråret sagt sit faste job op som tv-journalist hos TV 2 Østjylland. I stedet er hun med egne ord sprunget ud fra timetervippen som selvstændig med firmaet biografi.dk, der laver hr. eller fru Jensens biografi som bog eller film i et begrænset oplag til den nærmeste familie.
Hendes foreløbige prisliste begynder ved 44.900 kroner for den mest skrabede version og kravler derefter op til 84.900 kroner for guldpakken med både bog og film i god kvalitet.
I konkurrence med et nyt køkken
»Jeg er i konkurrence med, om folk vil have nyt køkken eller en biografi. Jeg tror på, at der er et marked for det her. Prisen gør, at det ikke er alle, der kan være med. Men der er mange ældre i dag, som er ganske velhavende, og jeg har fået flere henvendelser. Det er ikke sådan, at kunderne bare vælter ind. De skal vide, at jeg findes, og det er en beslutning, der skal modnes, før man beslutter sig for at bruge så mange penge på det her. Men der er mange, som viser interesse og vil høre mere, så jeg er ret fortrøstningsfuld,« siger Irene Nørgaard.
Hendes målgruppe er ældre mennesker, men også deres børn. Hun satser på, at børn og børnebørn eventuelt vil gå sammen og give en biografi i gave til et guldbryllup eller en rund fødselsdag.
»Når folk kan se, at deres forældre er ved at blive gamle, så vil de gerne have samlet anekdoter og erindringer, før det er for sent. At børnebørn kan læse om deres skøre bedstefar, også når han ikke er her mere. Dermed kan de se, hvad de kommer af, og derfor kan sådan en biografi leve og give mening i flere generationer,« siger Irene Nørgaard.
Foto: Asbjørn Sand
At få endevendt sit liv
For Anne-Marie Bagger har arbejdet med biografien og de mange og lange interviews været en særlig oplevelse i sig selv.
»Det er meget specielt at få sit liv endevendt på denne måde. Jeg havde nok ikke helt forestillet mig, hvor omfattende det ville blive. Men det har været meget givende for mig. Jeg får virkelig rodet min hukommelse igennem. Jeg er blevet opmærksom på, hvor meget jeg egentlig har oplevet og opnået i løbet af et helt liv med to forskellige mænd,« siger hun.
Anne-Marie Bagger mistede begge sine mænd til en kræftsygdom.
»Jeg har haft et fantastisk liv. Men Irene er meget grundig og vedholdende. Hun spørger ind til alle detaljer. Også når jeg forsøger at springe over nogle af de tunge oplevelser. I løbet af et langt liv har der været både op- og nedture,« siger Anne-Marie Bagger.
Potentielt mange kunder i vente
Der er også enkelte ting, der er så følsomme for Anne-Marie, at hun har krævet dem udeladt af biografien, selv om Irene Nørgaard også denne dag forsøger at overtale hende til at få dem med.
Hvordan føles det som journalist, at du ikke har den fulde redigeringsret?
»Det skal jeg lige vænne mig til. Men det er en erkendelse, jeg har gjort mig tidligt, at det ikke er mig, der har redigeringsretten. Det har hun. Jeg kan kun forsøge at skubbe hende i retning af at få så meget som muligt med. Den mest interessante bog vil altid være den, som er så tæt på sandheden som muligt i stedet for en mere poleret version,« siger Irene Nørgaard.
Hun understreger, at den gamle generation af bedsteforældre ikke nødvendigvis har lyst til at sætte sig selv i centrum. Men hun er overbevist om, at der venter mange kunder i butikken, når 68-generationen snart for alvor begynder at gå på pension.
»I den generation er jeg ret sikker på, at de alle sammen tænker: Selvfølgelig skal der skrives en biografi om mig,« siger Irene og griner.
»Jeg ville ikke gå på pension og være bitter over, at jeg ikke prøvede«
Irene Nørgaard blev uddannet fra Journalisthøjskolen i 1999, og efter et par år på Århus Stiftstidende har hun de seneste 15 år været tv-journalist på TV 2 Østjylland.
Men hun længtes efter at komme til at skrive igen, samtidig med at hun gerne ville holde fast i at producere videoer. Og hun havde længe overvejet at forsøge at sætte en freelancebiks op med biografier som omdrejningspunkt.
»Jeg ville ikke være 70 år og gå på pension og være bitter over, at jeg ikke prøvede. Jeg har i lang tid haft lyst til at være min egen herre. Jeg kunne se, at den her idé kunne rive mig med. Desuden havde jeg lyst til igen at bestemme over min egen tid og gå til kor tirsdag aften. Den mulighed har man ikke som tv-journalist, hvor man ikke kan være fritaget for vagter hver tirsdag aften. Det har jeg følt var en begrænsning i mit liv,« siger Irene Nørgaard.
Ind under huden på folk
Hun er ikke nervøs for at blive træt af at skrive hr. eller fru Jensens livshistorier.
»For mig er det meget fascinerende at høre om de punktnedslag i et levet liv, hvor tingene tog en uventet drejning og enten gik helt galt, eller hvor alt flaskede sig. Som interviewer får jeg folk til at reflektere over, hvorfor de valgte, som de gjorde.«
»Det er også en unik mulighed for at komme helt ind under huden på folk. De fleste mennesker får langt færre filtre, når de bliver gamle. Hvis man gider at lytte til ældre mennesker, så er de ofte fulde af livsvisdom. Jeg bliver også klogere på mig selv ved at lave det her,« siger Irene Nørgaard.
Et veldokumenteret liv
Anne-Marie Baggers liv hører bestemt heller ikke til i den kedelige ende. Det er desuden gennemfotograferet fra ende til anden, fordi hun i 30 år var gift med pressefotograf Ole Bagger. Anne-Maries tredje fødsel fra 1970 er også en af danmarkshistoriens mest veldokumenterede.
»Dengang måtte fædrene slet ikke være til stede ved en fødsel. Men Ole blev ved med at plage sygehusledelsen, indtil de til sidst gav efter,« fortæller Anne-Marie Bagger.
På spisebordet ligger et sort-hvid foto af Anne-Marie og Ole i London med en dåse lort i hånden. Der er tale om en af den italienske kunstner Piero Manzonis berømte blikdåser med hans egen afføring. Et værk, der blev skabt i 1961 og udstillet på Herning Kunstmuseum samme år.
Som fotograf på Herning Avis blev Ole ven med Piero Manzoni under dennes ophold i den midtjyske hovedstad. Manzoni forærede Ole en af de 90 berømte dåser med lort. Den lå i mange år på familiens reol, og til fester blev det tit diskuteret, om det var nu, dåsen skulle åbnes. Det endte med, at de i 1990 solgte den på Sotheby’s auktionshus i London for 150.000 kroner.
Sidenhen er dåserne blevet solgt for meget mere. Men det ærgrer ikke Anne-Marie. Hun arbejdede som sygehjælper i 25 år, men penge ser ikke ud til at være noget, hun mangler. Hun bor i den mondæne Odense-forstad Hunderup i en 300 kvadratmeter stor højloftet villa i bindingsværk fra 1890’erne med en Mercedes i indkørslen.
Huset købte hun i sin tid med sin første mand. Efter hans død i 1993 blev hun senere kæreste med en velhavende mand, der havde tjent sine millioner som medstifter af en fabrik, der laver legeredskaber til børn.
Prøvekaniner får særpris
Anne-Marie Bagger ville derfor næppe have problemer med at betale den fulde pris for biografien. Men hun er en af Irene Nørgaards to prøvekaniner, som får biografien til særpris. Modydelsen er, at Irene på sin nye hjemmeside kan bruge uddrag og billeder af Anne-Maries biografi som blikfang og markedsføring.
Irene Nørgaard er i dialog med folk, som kan blive de første rigtige kunder.
»Jeg havde ingen aftaler med kunder på forhånd. Og jeg har som selvstændig meldt mig ud af a-kassen, så jeg har ingen form for sikkerhed. Jeg er sprunget ud fra timetervippen,« siger hun.
Irene Nørgaard har dog lavet en gentleman-aftale med TV 2 Østjylland, hvor hun har sagt sit faste job op. De har givet hinanden håndslag på, at hun for nu kan få nogle freelance-vagter på stationen, dog uden at nogen af parterne binder sig til noget.
»Men jeg håber på, at jeg på sigt kan arbejde fuld tid i biografi.dk. Det her er en drøm, som jeg bare blev nødt til at prøve af,« siger Irene Nørgaard.
Foto: Asbjørn Sand
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.