Forfatter om aftale med Kasi-Jesper: ”Han skulle båndes fra første sekund”

Hvad var aftalen egentlig mellem forfatter Ole Hall og erhvervsmand Jesper ”Kasi” Nielsen, der på Facebook har kritiseret forfatteren for at citere ham uden for kontekst i ny portrætbog? ”Der er slet ingen tvivl om, at vi har et meget seriøst interview,” siger Ole Hall. Jesper Nielsen har ingen kommentarer

Forfatter Ole Hall udgav i sidste uge biografien 'Kasi-Jespers kamp'. Den handler om den famøse erhvervsmand Jesper “Kasi” Nielsens forretningsmetoder, sælgertalent og de fem konkurser, han har været involveret i.

Siden er han endt i en kamp om ord med sin hovedkilde, der mener, at hans citater om jyder og jøder er taget ud af kontekst.

”Jyderne har bare gået i samme skole, hvor de lærer, at det gælder om at snyde hinanden. Det er med jyder som med jøder,” lyder et citat fra bogen.

Jesper Nielsen afviste i sidste uge, at han har et problem med jyder eller jøder. Han skrev, at citaterne var taget ud af kontekst og opfordrede folk til ikke at købe ’hans makværk af en bog’.

”Come on. En journalist, der har jagtet mig i seks år, har skrevet en svinerbog om mig, jeg ikke vil være en del af eller læse korrektur på!” skrev Jesper Nielsen fredag i et sponsoreret opslag på sin Facebook-side.

Tændte båndoptageren efter håndtryk

Ole Hall afviser, at citaterne er taget ud af kontekst. Han påpeger, at han tog alle forholdsregler, da han i sommer fløj til Las Vegas for at lave et interview med Jesper Nielsen i hans suite på Trump Tower Hotel.

”Han skulle båndes fra første sekund. Der skulle være fuldstændigt klare linjer. Derfor satte jeg en mikrofon på ham, lige efter vi gav hånd. Han var på intet tidspunkt i tvivl om, at det, han sagde, blev optaget og kunne bruges i bogen,” siger Ole Hall.

Sagde du noget til ham, så han vidste, at nu var interviewet gået i gang?

”Jeg sagde: ’Det her er et interview. Jeg optager vores samtale, og du skal vide, at alt bliver selvfølgelig til citat. Men du siger til undervejs, hvis du har brug for at sige noget til baggrund. Ellers gælder det talte ord'.”

Skeptisk til at begynde med

Ole Hall er ansat på DR og har som erhvervsjournalist i otte år fulgt og dækket Jesper Nielsens op- og nedture i erhvervsverdenen. Efter at have indsamlet store mængder råmateriale besluttede han i samarbejde med forlaget Gyldendal at skrive en uafhængig biografi om ’Kasi-Jesper’.

Han ville fortælle historien om en rig erhvervsmand, som var klædt fuldstændigt af og nu kæmpede sig tilbage for at få æresoprejsning og formuen tilbage.

”Jesper Nielsen var skeptisk til at begynde med. Han sagde meget klart, at han ikke var interesseret i, at der udkommer en bog om ham. Han foreslog, at vi droppede eller udsatte projektet, fordi der ikke var noget nyt eller spændende at fortælle om ham. Men jeg og forlaget holdt fast i, at vi ville skrive bogen uanset hvad.”

I første omgang afviste Jesper Nielsen at medvirke i bogen. Senere ombestemte han sig, og parterne aftaler det omtalte interview i Las Vegas og andre interviews. Det var her i Las Vegas, at ordene om jyder og jøder faldt, og det var her, at Jesper Nielsen mente, at hans citater var taget ud af kontekst.

”Jeg har lyttet til optagelsen igen og kan høre, at ordene falder fuldstændigt uden kække bemærkninger. Vi talte om en virksomhedsejer fra Jylland, der kunne dokumentere med e-mails, at han i lang tid ikke har kunnet indkræve sine penge fra Jesper Nielsen og derfor endte med at begære et af Nielsens centrale firmaer konkurs,” siger Ole Hall. 

Hvordan kan du være helt sikker på, at det ikke var ment i sjov, som Jesper Nielsen antyder?

”Der er slet ingen tvivl om, at vi har et meget seriøst interview om brudte løfter i forretningsverdenen. Det er det, som hans frustration over jyder udspringer af. Han er ophidset på det tidspunkt og ikke i humør til at lave jokes.”

Fik bogmanuskript tilsendt

Ole Hall fortæller, at Jesper Nielsen inden udgivelsen fik en uge til at læse ”bogens næsten færdige manuskript”. Han har med andre ord haft mulighed for at korrigere sine udtalelser, hvis citaterne om jyder og jøder var taget ud af kontekst.

”Han fik citaterne og alt det rundt om citaterne tilsendt. Men han ønskede ikke at kommentere bogens indhold og takkede også nej til en invitation om et møde med os på Gyldendal, hvor vi kunne gennemgå kapitlerne og episoderne for faktuelle fejl eller misforståelser,” siger Ole Hall.

Mellem interviewene foregik kommunikationen mellem Ole Hall og Jesper Nielsen oftest på mail.

Havde det ikke været bedre for relationen og nemmere for at forstå hinanden, at I talte sammen over telefonen?

”Jeg har lært med Jesper Nielsen, at man skal have klare aftaler. Det er meget praktisk at kommunikere på mail for bagefter at kunne sige til ham, at du har fået tilbudt at komme med dine rettelser. Det handlede om at indsamle dokumentation over forløbet,” siger Ole Hall.

Han siger, at du har jagtet ham i seks år. Har du det?

”Jesper Nielsen siger mange ting. Jeg tager det med et smil. Men det er misvisende at skrive, at jeg jagter og sviner ham. Bogen er en medrivende fortælling om en fascinerende og uovertruffen erhvervsmand og om hans utrolige op- og nedture i erhvervslivet. Jeg synes, det er portrættets styrke, at jeg både portrætterer ham, når det kører for ham, men også når han er under stærkt pres,” siger Ole Hall.

Har du talt med ham siden udgivelsen?

”Nej. Det er lidt ligegyldigt. Jeg har ikke noget personligt forhold til ham. Vi har aldrig været venner og bliver det heller aldrig. Jeg er heller ikke sur på ham. Forfatteren Carsten Jensen sagde engang: ’Du må aldrig hade dine fjender, fordi det svækker din dømmekraft',” siger Ole Hall og tilføjer.

”Jeg ser ikke Jesper Nielsen som min fjende, men jeg ser ham som én, der kan give modspil en gang imellem. Der må man bare være analytisk og tænke på, hvad ens opgave er som journalist. Og det er ikke at bringe sine egne følelser i spil.”

Har du tænkt dig at tale med ham?

”Uanset om jeg rækker hånden ud eller ej, vil han gerne have, at der er en konflikt. Han lever bedst i konflikt. Men det får jeg ikke noget ud af,” siger Ole Hall.

Journalisten har foreholdt Ole Halls kritik for Jesper Nielsen. I en besked på Facebook svarer han: ”Jeg har ingen kommentarer.”

0 Kommentarer