Hovedperson skifter navn i Hergel-film

Den kvindelige hovedperson i filmatiseringen af Olav Hergels bestseller "Flygtningen" har fået nyt navn efter pres fra DJ-medlem.

Den kvindelige hovedperson i filmatiseringen af Olav Hergels bestseller "Flygtningen" har fået nyt navn efter pres fra DJ-medlem.

"Undskyld, men hvor kender Olav Hergel dig fra?"
Siden Cavling-vinder og Politiken-journalist Olav Hergel udgav spændingsromanen 'Flygtningen' om en buttet, kvindelig journalist, har venner og kolleger igen og igen spurgt journalist Rikke Lyngdal:
"Hvordan kan det være, at du er hovedperson i Olav Hergels bog?"

Bogens hovedperson Rikke Lyngdal og virkelighedens Rikke Lyngdal er nemlig begge journalister, buttede og en lille smule rapkæftede.
»Når jeg forklarede gamle kolleger fra TV 2, venner og bekendte, at jeg intet havde at gøre med bogen, troede de mig ikke. Det kunne umuligt være en tilfældighed,« siger virkelighedens Rikke Lyngdal, der er selvstændig kommunikationsrådgiver og tidligere journalist på TV 2, TV 2 Øst og Jøp, Ove og Myrthu.

Allerede da bogen kom frem, ringede Rikke Lyngdal til Olav Hergel for at gøre ham opmærksom på, at hun som den eneste i Danmark hed det samme som hans hovedperson. Olav Hergel forsikrede, at navnesammenfaldet var helt tilfældigt.
Blot ved at google Rikke Lyngdals navn,ville han have opdaget, at hans hovedperson var en dansk journalist.
Olav Hergel forklarede, at han sjældent brugte computer.
»Det undrede mig meget, at en dygtig og mangeårig journalist ikke bruger computer – og endnu mere underligt, når Rikke Lyngdal i bogen selv siger, at man let kan finde hende ved at bare at google hendes navn«.

Olav Hergel siger til Journalisten.dk, at han valgte navnet Rikke Lyngdal, fordi han syntes, at det lød smukt og kvindeligt.
»Længere er den ikke«.
Selv om Rikke Lyngdal i bogen taler om at google sit eget navn, var det slet ikke faldet ham ind at gøre det samme i skrivefasen.
Da Rikke Lyngdal ringede ham op, troede han, det var telefonfis.
»Jeg troede, hun tog gas på mig«, siger Olav Hergel, der prøvede at være imødekommende. Men hvad skulle han stille op?
»Bogen var udkommet. Skulle jeg ændre hendes navn?«

Efterhånden som bogen blev en bestseller, opdagede virkelighedens Rikke Lyngdal, at hun optrådte side om side med den meget erotisk udfordrende Rikke Lyngdal på nettet. Og på et reklamebanner for bogen på Nørreport Station i København kunne hundredtusindvis af forbipasserende læse: "Jeg har haft usandsynligt mange mænd i mit liv, og den eneste, jeg ville have, var dig, og du ville ikke have mig. Rikke Lyngdal."

I dag glæder Rikke Lyngdal sig over, at mens forlaget ikke ønskede at ændre navnet på hovedpersonen, var Nimbus Film mere imødekommende. Efter henvendelse fra (virkelighedens) Rikke Lyngdal lovede direktøren i Nimbus Film, Jørgen Ramskov, at ændre navnet, så Iben Hjejle kalder sig Rikke Lyngvig.

Olav Hergel forklarer, at under udarbejdelsen af filmmanuskriptet foreslog Nimbus Film forslog at ændre Lyngdals efternavn for at undgå problemer. Selv om forlaget Lindhardt og Ringhof var imod det, støttede Olav Hergel navneskiftet – så længe det nye navn også var smukt og kvindeligt.
Olav Hergel har ikke besluttet, hvad han vil gøre, hvis han laver flere bøger med Rikke Lyngdal/Lyngvig.

Fagbladet Journalisten har også båret ved til opfattelsen af, at DJ-medlem Rikke Lyngdal kun findes i fiktionens verden. I en artikel om bestsellerromaner skrev vi sidste år:
"Karin Sommer, Rikke Lyngdal, Annika Bengtzon, Mikael Blomkvist, Dicte Svendsen, Bettina Kannegaard og Therese Skaarup har alle mindst to ting til fælles: De er journalister, og så lever de kun deres liv i litteraturens verden."

0 Kommentarer