”Her er 10 opløftende klimanyheder, som du ikke bør misse”
Sådan lyder overskriften på Politikens annonceartikel fra den 9. april 2019, som er bestilt af den japanske bilproducent Toyota.
Den har en længde på over 25.000 anslag og handler om, at der er ingen grund til at kaste håndklædet i ringen, selvom klimasituationen giver anledning til store bekymringer.
”Vil du som et af verdens mest co2-udledende selskaber gerne ud med en velfortalt historie om, at det går fremad i kampen mod klimaforandringerne? Så kan du betale Politiken for at lave det for dig,” skrev Sebastian Gjerding, journalist på Information, torsdag på Twitter.
Han uddyber kritikken over for Journalisten:
”Problemet er, at artiklen er sponsoreret af Toyota og ligner emnemæssigt, sprogligt og layoutmæssigt alle andre klimahistorier i Politiken. Jeg forstår ikke, at Politiken vil låne deres troværdighed til et brand og så markere det så sparsomt.”
Præsenteret som journalist
Sebastian Gjerding kalder indholdet for ”spændende og interessant læsning”. Til gengæld synes han, at Politiken sammenblander klimajournalistik med sponsoreret journalistisk.
”Jeg klikkede på det første navn i artiklens byline, og der står, at hun er journalist på Politiken. Det kan sagtens være, at de ikke er det, men det ligner det jo,” siger Sebastian Gjerding.
Er det ikke tydeligt nok, når der står ”annoncørbetalt indhold fra Toyota” øverst i artiklen?
”Hvis man bruger adblocker, som mange gør, kommer reklamemarkeringen ikke op,” siger Sebastian Gjerding og fortsætter:
"Så er der kun to steder tilbage: URL’en, hvor ingen kigger, og et lillebitte ´Toyota-logo på første skærmbillede, som forsvinder fuldstændig, når man scroller ned.”
Ekspert forstår tvivlen
Markedsføringsloven forbyder skjult reklame. Derudover skal der ifølge B4 i de presseetiske regler være en klar adskillelse af journalistik og annonce.
”Jeg kan godt forstå, at nogen kan komme til at læse artiklen i den tro, at der er tale om redaktionelt indhold,” siger Jan Trzaskowski, professor i markedsføringsret ved Copenhagen Business School.
”Når både Politiken og Toyota sætter deres logo på samme artikel. Hvad er det så? Det kan man godt blive i tvivl om; især hvis man overser teksten ’annoncørbetalt’.”
Han understreger, at det er den erhvervsdrivendes ansvar at sikre, at reklame er markeret korrekt. Derfor må Politiken lave en teknisk udgave, så markeringen ikke forsvinder, når læseren anvender en adblocker.
”Men jeg kan ikke sige, om det er ulovligt, idet der ikke er retspraksis på området.”
Politiken: Ikke godt nok
Christian Jensen, chefredaktør på Politiken, erkender, at det er et problem, at reklamemarkeringen forsvinder, hvis brugeren har installeret en adblocker.
”Det har ikke været godt nok. Det er en teknisk fejl, som vi tager på os og er i gang med at få udbedret lige nu,” siger Christian Jensen.
På Politikenannoncer.dk reklamerer avisen for netop sponsoreret journalistik. Her står der:
”Artiklerne minder om en artikel i udtryk og kan lægges på forsiden og sammen med relevant indhold.”
Christian Jensen er dog ikke enig i, at Politikens annoncejournalistik ligner almindelig journalistik til forveksling.
”Når vi har rettet fejlen, kan der ikke være nogen tvivl om, at der er tale om annoncørbetalt indhold,” siger Christian Jensen og begrunder:
"Foruden at der står annoncørbetalt indhold i en blå bjælke på forsiden af Pol.dk, fremgår det også, når læserne kommer ind på artikler. Desuden er annoncørens logo en del af det første skærmbillede. Vi kører med andre farver og skrifttype. Vi gør alt, der kan gøres for at gøre det klart for vores læsere. Vi holder os fuldstændig indenfor retningslinjerne.”
Christian Jensen understreger også, at ingen af de tre skribenter er ansat på Politiken eller laver redaktionelt indhold for avisen.
Men har Sebastian Gjerding ikke en pointe i, at der ikke burde stå journalist, når man trykker på skribenten?
”Det er jo en betalt journalist, der har skrevet det. Det, kan jeg ikke se, er nogen pointe.”
Men giver det ikke anledning til misforståelser, når der står, at det er en journalist?
”En journalist laver mange forskellige ting. Nogle er ansat på Information. Andre er ansat i kommunikation. Nej, det har jeg vanskeligt ved at se.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.