Guardian angriber Independent i annoncekampagne

I en annonce i flere medier gør Guardian grin med Independents redaktionelle uafhængighed, efter den russiske rigmand og tidligere KGB-agent Lebedev har købt avisen. Se annoncen her.

I en annonce i flere medier gør Guardian grin med Independents redaktionelle uafhængighed, efter den russiske rigmand og tidligere KGB-agent Lebedev har købt avisen. Se annoncen her.

I England er der en stolt tradition for, at morgenaviserne driller hinanden offentligt. Men det er alligevel et usædvanligt direkte angreb, The Guardian har orkestreret imod konkurrenterne på The Independent, ifølge Mediaweek.

The Guardian har lavet en annonce, der på blank baggrund viser Independents kendte logo – men hvor nogle af bogstaverne er skiftet ud med deres russiske ditto. Nederst i annoncen står "Owned by no one. Free to say anything. theguardian"

Annoncen bliver bragt i flere af de største medier om journalistik og markedsføring i England, blandt andre Press Gazette og magasinet Marketing. Med annoncekampagnen antyder Guardians reklamefolk, at Independents redaktionelle frihed er truet af, at avisen for nylig blev købt af den russiske rigmand Alexander Lebedev, der også har en fortid i KGB.

Adam Freeman, leder af Guardians afdeling for News & Media, kalder reklamekampagnen "en smule sjov (a bit of fun)". The Guardian er selv unikke i England, fordi de er ejet af fonden The Scott Trust i stedet for en eller flere pengemænd.

Om angrebet er berettiget, er der uenighed om i den engelske mediedebat. Flere har tværtimod udråbt Lebedev til en redningsmand for journalistikken i britiske aviser. Da han overtog Independent, var det blandt andet med ordene:

"Jeg investerer i institutioner, som bidrager til demokratiet og gennemsigtighed (transparency), og kernen i den sammenhæng er aviser, som rapporterer uafhængigt og kæmper for at få sandheden frem. Jeg er tilhænger af dybdeborende journalistik og kampagner for gennemsigtighed med henblik på at bekæmpe international korruption. Og det er præcis det, som the Independent altid har gjort og som jeg håber, avisen vil fortsætte med," sagde han.

Derudover planlægger Alexander Lebedev sammen med tidligere præsident Mikhail Gorbachev at oprette en non-profit fond, der skal finansiere globale medieprojekter.

0 Kommentarer