Forfattere laver featureradio på P1

»Det er mere kunst, mindre journalistik,« siger featureredaktør Mette Willumsen om et eksperiment på P1. Redaktøren har hyret tre forfattere, som rusker op i de journalistiske fortælleformer på radio

Mette Willumsen, featureredaktør på P1, er begyndt at få forfattere til at lave radio. Sissel-Jo Gazan, Jens Vilstrup og Merete Pryds Helle har allerede skabt eller barsler med features på P1, for forfattere kan noget med historien, som journalister ikke kan.

Men hvad er det?

»Jeg synes, at forfatterne arbejder mere poetisk med sproget i deres speaks, som man med et litterært udtryk kan kalde fortællerstemmen. Det er mere kunst, mindre journalistik,« siger Mette Willumsen om sin idé.

I september og marts dryssede Sissel-Jo Gazan og Jens Vilstrup forfatterstøv over programmet 'Feature' ved at stå bag hver deres fortælling, og Merete Pryds Helle runder eksperimentet af i starten af sommeren.

Ifølge Mette Willumsen får lytterne en helt autentisk bid af forfatternes stemme – men denne gang i æteren og ikke på papir:

»Featuren er en forlængelse af deres forfatterskab. Læsere vil tydeligt kunne mærke, at det her er deres forfatter – men i radioen,« siger hun.

Litterære stilbrud

Idéen opstod med Sissel-Jo Gazan, der forrige år var gæst i den såkaldte Radiobiograf; et journalistisk projekt, hvor lytteglade mennesker hører radio i biografen krydret med live interviews undervejs.

Ifølge Mette Willumsen blev forfatteren betaget af mediet – og omvendt lod redaktøren sig rive med af kunstnerens entusiasme:

»Den begejstring tappede jeg ind i. Jeg ville gerne have en god pen, sætte lyde til og strikke en historie sammen, der gør, at folk bliver siddende i bilen, til den er færdig.«

Sissel-Jo Gazan skabte radiofeaturen 'Når mor skal dø', der handler om, hvorvidt et menneske nogensinde bliver klar til at miste sin mor.

Det er en historie, der ligesom en klassisk feature består af interview med en case, baggrundsviden og i dette tilfælde selvoplevede elementer.

»Men så er der små litterære øer, som en journalist ikke kan lave. Det er små situationer, f.eks. et stilbrud med en fortælling fra barndommen, der skaber et mere poetisk sprog. En journalist lægger ofte mere vægt på at skabe en tydelig fortælling,« siger Mette Willumsen.

Radio-novelle

Siden har forfatteren Jens Vilstrup skabt vagabond-historien 'Hårdt liv på Hovedvej 13'.

Både Jens Vilstrup og Sissel-Jo Gazan er journalister såvel som forfattere. På den måde startede Mette Willumsen på lavt vand med sit eksperiment – selv om redaktøren har kastet kræfter i at tilpasse litteraturen til radiomediet:

»Jens Vilstrup havde aldrig lavet radio og vidste ikke, hvor omfattende lyd- og realoptagelser featureradio kræver. Vi skal høre scooteren på gruset. Så han måtte ud igen med båndoptageren,« giver hun som eksempel.

Sidste forfatter-feature, Merete Pryds Helles, klippes i maj – og her venter lytterne en decideret litterær oplevelse, lover redaktøren.

Historien handler om voldens væsen. Merete Pryds Helles familie har i generationer kæmpet med den fysiske aggressivitet:

»Hun bruger episoder fra sit liv, oplæsning fra sin roman om vold i familien, og vi skaber lyde a la radiodramaets. Det bliver en blanding af fiktion og virkelighed. Man kan godt kalde hendes feature en novelle,« siger Mette Willumsen.

Genopliver du i virkeligheden ældre tiders tradition for, at også radioen er forfatterens medie, hvor de kan nå publikum med deres litteratur?

»Sådan har jeg ikke tænkt på det. Jeg tror nærmere, jeg lukker dem ind i noget mere journalistisk, hvor de bruger litterære greb til at historiefortælle om virkeligheden. Omvendt tror jeg absolut, journalister kan blive inspireret af forfatternes måde at fortælle på,« siger Mette Willumsen.

0 Kommentarer