Fodboldjournalister uenige med TV 2: Håndbold er ikke nationalsport

TV 2 har udpeget håndbold som nationalsport. Det er bare, fordi TV 2 har tv-rettighederne til håndbold, siger to fodboldjournalister. »Københavner-fodbold-journalist-parnasset har altid set skævt til håndbold,« svarer sportschefen på TV 2

”Håndbold er ikke bare en sport. Det er nationalsport,” står der på plakater for TV 2’s nye sportskanal.

Budskabet blev slået fast i går morges, da værten på TV 2’s 'Go’ Morgen Danmark' indledte et interview i anledning af håndbold-VM med at sige:

»Håndbold er nærmest vores nationalsport.«

Den korte sætning blev straks mødt med flere protester på Twitter, hvoraf flere kom fra journalister. En af dem, der reagerede, var Ekstra Bladets Gisle Thorsen, der dækker fodbold og mener, at fodbold er nationalsporten:

»Det svarer lidt til, at bageren på Nørregade siger, at han har verdens bedste kager. Når de siger, at det er nationalsport, så skyldes det vel også, at de sidder så tungt på det rettighedsmæssigt,« siger Gisle Thorsen, der understreger, at han godt kan lide håndbold og mest smiler af kåringen som nationalsport.

Som X-factor

Han erkender, at håndbold på TV 2 har rigtig mange seere.

»Men min tese er, at det er, fordi det er god underholdning. Der sker noget hele tiden – og er som regel spændende til sidst. Du behøver ikke være sports- eller håndboldinteresseret for at kunne finde spændingen i at se håndbold. Mange af de mennesker, man har fat i, vil frem for alt underholdes og ser 'X Factor' den ene dag og håndbold den næste,« siger Gisle Thorsen.

Når fodbold kan kaldes Danmarks nationalsport, skyldes det ifølge Gisle Thorsen, at flere danskere dyrker fodbold, går på stadion og ser fodbold og i det hele tiden vier en stor del af deres liv til fodbolden.

»Fodbold betyder mere for flere mennesker,« siger Gisle Thorsen.

Pissekoldt

Journalist Jesper Simo var også på Twitter for at slå et slag for fodbold som nationalsporten. Han er vært på Canal 8 og 9, som ligesom Ekstra Bladet primært beskæftiger sig med fodbold og derfor har en klar interesse i at fremstille fodbold som nationalsport:

»Det er rigtigt nok, at i december og januar er det håndbold, der fylder, fordi der er slutrunder, og vi for det meste gør det godt. Seertalsmæssigt er håndboldslutrunderne begunstiget af, at det er pissekoldt udenfor. Derudover er interessen størst for fodbold,« siger Jesper Simo, der påpeger, at seerne ikke er særligt interesserede i at se håndbold, når danskerne ikke er med.

Han tror også, at rettighederne har noget at gøre med kåringen som nationalsport:

»Der er ingen tvivl om, at TV 2 skal hype de rettigheder, de har, og det kan jeg godt forstå, de gør. For det danske håndboldlandshold trækker flotte seertal og trækker bedre tal, end når fodboldlandsholdet er af sted. De har en helt anden folkelig appel, end fodboldlandsholdet har pt. Jeg synes også, at spillerne sælger sig selv bedre,« siger Jesper Simo, der understreger, at han mener, at håndbold kan nogen ting, som fodbold ikke kan.

Flere nationalsportsgrene

Sportschef på TV 2 Frederik Lauesen afviser, at kåringen af håndbold som nationalsport bare handler om, at TV 2 har mange rettigheder:

»Vi kan konstatere på TV 2, at vi har rigtig mange seere til håndbold. Det danske herrelandshold i håndbold har for lang tid siden overhalet herrelandsholdet i fodbold med hensyn til seertal. Det har altså større interesse fra danskernes side,« siger Frederik Lauesen, der påpeger, at der står ”nationalsport” og ikke ”nationalsporten” på plakaterne i gadebilledet.

»Man kan altid diskutere, om der kan være flere nationalsportsgrene. Vi kalder det nationalsport. Men det er bevidst, at vi ikke skriver nationalsporten, for vi er godt klar over, at der er mange mennesker, der er stærkt passionerede om fodbold, og at det selvfølgelig er et definitionsspørgsmål,« siger Frederik Lauesen.

Københavner-fodbold-journalist-parnasset

Han giver ikke meget for argumentet om, at håndboldinteressen handler mere om god tv-underholdning end egentlig kærlighed for sporten:

»I min verden er sport og underholdning det samme. Jeg prøver heller ikke at tale fodbold ned, jeg er selv stærkt begejstret for det, og jeg er enig i, at der er væsentligt flere dybder i det, fordi det er mere verdensomspændende. Københavner-fodbold-journalist-parnasset har altid set skævt til håndbold. Det er bare, som jeg ser det, en arrogant holdning over for store dele af befolkningen, som lever et andet sted og har andre interesser,« siger Frederik Lauesen.

Han fortæller, at tv-rettighederne til den danske fodboldliga er langt dyrere end den danske håndboldliga:

»Fodbold er et ekstremt vigtigt kommercielt produkt. Det er også derfor, at fodboldrettighederne i Danmark bliver solgt til så sindssyge priser, som det er tilfældet – også med Superligaen. Det er flot, at divisionsforeningen kan lande sådanne aftaler. Men der er forskel på den dedikation, som fodbold- og håndboldfans har,« forklarer Frederik Lauesen.

»Det er to forskellige grupper. Man kan altid diskutere, hvilken gruppe der er størst. Der er flere, der ser landsholdhåndbold hos os, men det er ikke altid størrelsen, der er vigtigst for en tv-station. Det kan også være dem, der har den største betalingsvillighed. Der er intet, der kan måle sig med fodbold overhovedet i forhold til, hvad folk er villige til at betale for en kanal med fodbold,« siger Frederik Lauesen.

2 Kommentarer

Jesper Bech
27. OKTOBER 2015
Det må da være en sag for
Det må da være en sag for Detektor :-)
Teddy Gehrke
23. MARTS 2015
Ét er, at
Ét er, at sportsjournalisterne kan hidse sig op over det, men det er stærkt bekymrende, at også Journalisten.dk synes, at det er big deal, om det er den ene eller anden sportsgren, som er "nærmest nationalsport" eller ej.
Det svarer til spørgsmålet. Hvad er størst? Rundtårn eller et tordenskrald?
Hvis man måler i omsætning, er nationalsporten her i landet afgjort sort arbejde. Her blev der ifølge Rockwoolfonden omsat for mindst 40 milliarder i 2012.