Filmfestival efter kritik i danske medier: Problematisk, at vi ikke er blevet konfronteret

Den danske instruktør Kenneth Sorento har i danske medier kritiseret flere toneangivende filmfestivaler for at have afvist hans dokumentarfilm. Heriblandt imagineNATIVE Film Festival. Men ingen har konfronteret dem med kritikken. Problematisk, mener festivalens Artistic Director

”ImagineNATIVE har altid været en international festival for oprindelige folk med mandat til at støtte ’oprindelige’ kunstnere og filmskabere. Det vil sige, værker lavet af oprindelige folk, ikke om oprindelige folk.”

Sådan forklarer Niki Little, der er Artistic Director for imagineNATIVE Film Festival i Toronto, afslaget af Kenneth Sorentos dokumentarfilm ’Kampen om Grønland’ over for Journalisten. Dokumentaren lever simpelthen ikke op til festivalens krav om, at instruktørerne selv skal være en del af det oprindelige folk i de givne lande, filmene skildrer.

De seneste uger har danske medier skrevet om den danske filminstruktør Kenneth Sorento, som oplever, at hans dokumentarfilm ’Kampen om Grønland’ bliver afvist hos flere toneangivende filmfestivaler. Noget, han mener skyldes, at han ikke tilhører det oprindelige grønlandske folk.

ImagineNATIVE er blandt de festivaler, der er blevet kritiseret af instruktøren.

”Jeg synes, undskyld mit franske, at det er pisseuretfærdigt,” har han sagt til Berlingske om afslaget.

ImagineNATIVE er den eneste, der har givet en begrundelse for afslaget. Alligevel er det ifølge Niki Little første gang, at festivalen er blevet kontaktet af et dansk medie og fået muligheden for at svare på kritikken fra Kenneth Sorento. Det mener hun er problematisk.

”At udelukke os fra diskussionen er endnu et eksempel på, hvordan oprindelige folk historisk set ikke har haft en stemme i mainstream-medier,” skriver hun i en mail til Journalisten.

Kritikken blev hun gjort opmærksom på via festivalens netværk i Grønland.

Et modstykke til kolonialisering

Ifølge Niki Little er det nødvendigt, at organisationer som imagineNATIVE har fokus på at give plads til film og mediekunst lavet af oprindelige folk.

”Koloniseringen har påvirket mange nationer globalt og undertrykt og marginaliseret stemmer. De oprindelige folks historie er altid blevet fortalt gennem kolonialistens briller via uddannelsessystemer, museer og Hollywood, hvilket kun har resulteret i unøjagtige og negative stereotyper,” forklarer hun.

ImagineNATIVE er ifølge Niki Little ment som et modstykke til de historisk forankrede opfattelser og narrativer om de oprindelige folk.

”Vi arbejder med at styrke verdensbilleder, der er specifikke for hver kunstner og dennes nation. Vi ønsker Kenneth Sorento det bedste, og vi føler ikke, at vi har taget en mulighed fra ham.”

Men hvorfor viser festivalen kun film fra ’oprindelige’ instruktører?

”Beslutningen om kun at acceptere arbejde fra ’oprindelige’ instruktører er for at sikre, at historien fortælles af de oprindelige folk. Det er et tiltag for at sikre narrativ suverænitet, som går ud på, at oprindelige folk bliver givet en vis kontrol over fortællingen om dem selv,” forklarer Niki Little.

Og ifølge Niki Little har initiativet båret frugter.

”Da vi startede for 20 år siden, var det vanskeligt for en ’oprindelig’ person at besætte en lederrolle, både foran og bag kameraet. Efterhånden ser vi en forbedret kapacitet, og det styrker den narrative suverænitet.”

Og hvad siger du til dem, der føler, det er diskrimination at udelukke en dansk instruktør?

”ImagineNATIVE er en organisation for de oprindelige folk. Det har vi altid været. Vores hjemmeside opgiver tydeligt vores mandat og værdier. Derfor føler jeg ikke, at vi diskriminerer Kenneth Sorento. Vi sigter mod at styrke ’oprindelige’ kunstnere og filmskabere. Alle filmfestivaler har kriterier for støtteberettigelse, og desværre opfyldte Kenneth Sorento ikke vores krav i år.”

Journalisten har også taget kontakt til de to andre festivaler Tribeca Film Festival og Hot Docs Film Festival, der er blevet nævnt i danske medier i forbindelse med Kenneth Sorentos kritik. Hot Docs Film Festival er ikke vendt tilbage på vores henvendelser, men Tribeca Film Festival oplyser i en mail, at Kenneth Sorentos baggrund ikke har været en faktor i forbindelse med festivalens beslutning om at afvise filmen.

3 Kommentarer

Jesper Bech Pedersen
14. AUGUST 2020
Oprindelig så udvandrede det moderne menneske (homo sapiens) fra Afrika. Just saying!
Malene
14. AUGUST 2020
@Andreas eller man kunne bruge krudtet på at interviewe mediefolk med oprindelig baggrund om, hvordan de er kommet ind i branchen og hvad de har oplevet undervejs. Niki Little oplyser, at der er sket rigtig meget de sidste 20 år – der må være nogle gode historier at fortælle om dem der ikke får plads i medierne normalt.
Andreas Rasmussen
14. AUGUST 2020
Det ville være spændende at læse interviews med de journalister, der har skrevet om Sorentos kritik uden at forelægge kritikken for ImagineNATIVE.

Læs også

Kampen om Grønland

Formand for grønlandsk filmorganisation: Forvrænget debat

10. AUGUST 2020
Kendte dokumentarinstruktører er utilfredse med filmfestivalers fravalg af film produceret af hvide mandlige instruktører

”Det er fuldstændigt vanvittigt og bekymrende”

06. AUGUST 2020