Fagbevægelsen på vej med historisk bred kampagne – 100 organisationer står bag

Omtrent 100 faglige organisationer er blevet enige om en kampagne, der skal vinde befolkningens sympati efter påske. ”Vi skriver en lille form for historie i danske fagbevægelse,” siger FOA’s pressechef

Fagbevægelsen er på vej med en kommunikationskampagne, som omkring 100 faglige organisationer står bag. I centrum for det hele står fagforbundet FOA og andre store organisationer.

Det er aldrig sket før, at så mange faglige organisationer er gået sammen om et kommunikationsarbejde, fortæller pressechef i FOA Jens-Jørgen Krogh. 

"Vi skriver en lille form for historie i dansk fagbevægelse," siger han og uddyber:

"Der er tale om cirka 100 organisationer, der repræsenterer lige fra jordemoderen til gymnasielæreren, jobkonsulenten, præsten og graveren – fra vugge til krukke."

Kampagnen går i luften tirsdag 3. april, hvis de igangværende overenskomstforhandlinger ikke afsluttes i påsken.

På tværs af organisationer 

Arbejdet begyndte for fire uger siden.

”Da forhandlingerne brød sammen på statens område, blev det besluttet at nedsætte et kommunikationsforum for de faglige organisationer. Dem er der cirka 100 af på det offentlige område. Og jeg vil skønne, at knap halvdelen af dem har professionelle mediefolk ansat,” siger Jens-Jørgen Krogh.

Mødet udviklede sig til et forløb med to møder om ugen i marts. Mellem 20 og 50 organisationer har deltaget ved møderne, siger pressechefen.

Derudover samlede de største faglige organisationer sig i en såkaldt 'budskabsgruppe', hvor strategien er blevet udviklet.

"Enløsningforalle"

Organisationerne er blevet enige om sloganet "Enløsningforalle".

Jens-Jørgen Krogh fortæller om tankerne bag:

"Der ligger en masse fællesskab i det slogan. Én for alle. Men også: Alle for én. Det signalerer, at der er indgået en solidaritetspagt. At arbejdsgiverne ikke skal have lov til at spille enkeltgrupper ud, som det skete i 2013. Vi skal alle sammen kunne se os selv i den overenskomstløsning, der følger." 

Kampagnen vil bygge på tre hovedbudskaber, oplyser han:

1. Lønnen til offentligt ansatte skal følge lønstigningen på det private arbejdsmarked. 

2. Vilkårene skal forbedres for en række faggrupper. 

3. De faglige organisationer vil signalere, at de står sammen.

Formål: At vinde befolkningens sympati

Kampagnen har ét formål.

"Formået er groft sagt at vinde opinionen. At vinde sympati, bredt i befolkningen," fortæller Jens-Jørgen Krogh.

Men det er ikke befolkningen, I forhandler med. Hvorfor vil I vinde den offentlige opinion?

"Hvis du først vinder sympatien, så står du også stærkest politisk. Også hvis der senere skal komme et politisk indgreb. Vi ved, at politikerne agerer efter, hvordan sympatier og antipatier ligger."

Skal forankres lokalt

Jens-Jørgen Krogh håber, at ansatte i alle afkroge af staten, kommunerne og regionerne føler sig repræsenteret.

"Kunsten er, at 100 organisationer skal se sig selv i tre budskaber og ét slogan. Det er nogle gange lidt svært at favne alle, så både fængselsbetjenten, præsten og Sosu-assistenten er tilfredse. Men det har vi forsøgt," siger han. 

Kampagnen vil komme til udtryk som blandt andet avisannoncer og plakater ved busstoppesteder. Over fire millioner kroner er afsat til annoncering.

Men kun hovedbudskaberne er bestemt centralt. Resten skal udformes rundt omkring i landet.

"Mange af aktiviteterne har lokal karakter. Vores kampagne har til formål at møde folk, hvor de er," siger Jens-Jørgen Krogh.

"Det betyder, at man i Vordingborg, Skive eller Aalborg går sammen om en række lokale aktiviteter: manifestationer, events og happenings, Facebook-grupper og digital kommunikation."

Offensiv og positiv

Sociale medier skal også spille en nøglerolle. Kampagnen vil blive foldet ud på Twitter, Instagram, Snapchat og Facebook, oplyser Jens-Jørgen Krogh.

Han fortæller, at planen er, at kampagnen skal holde en "offensiv", men "positiv" tone.

"Vores attitude handler om at være positive, opsøgende og forsøge at sælge det budskab, vi mener, et stort flertal af danskerne vil være enige i."

"Vi ønsker ikke en stor, lammende lockout."

Dansk Journalistforbund (DJ) er ikke med i kampagnen. Det skyldes, at forbundet ikke tager del i Centralorganisationernes Fællesudvalg eller Forhandlingsfællesskabet, men forhandler sine egne overenskomster. DJ deltager dog i konflikten på linje med de andre faglige organisationer.

Opdateret 28/3 kl. 10.13 med oplysning om, at DJ ikke tager del i kampagnen.

0 Kommentarer