Ekstra Bladet skrev det forkerte resultat i fodboldkamp – artiklen var skrevet af en robot

”Vi kunne godt have brugt noget VAR,” siger Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen, efter at mediets nye robotjournalist har udgivet et sportsreferat med væsentlige fejl. Det er få uger siden, EB er gået i luften med de robotskrevne nyheder, som ifølge Poul Madsen skal forbedres

Det forkerte slutresultat. Og det forkerte hold, der scorede det sidste mål.

Begge fejl var at finde i Ekstra Bladets referat fra fodboldkampen mellem de to engelske hold Leicester og Southampton, der blev spillet i weekenden.

Selv om Southampton scorede det sidste mål, og kampen endte med en sejr til Southampton på 2-1, kunne man læse, at Leicester scorede det afgørende mål – og at kampen endte 2-2.

Det er normalt ting, selv en meget grøn sportsjournalist kan holde styr på.

Men reporteren, der var ”ny i job” på kampen, var ikke en journalist. Der var Ekstra Bladets nye sportsjournalistrobot, der skriver autogenererede kampresultater fra eksempelvis den bedste engelske fodboldrække, Premier League.

”Vi kunne godt have brugt noget VAR for at få tjekket nyheden,” siger chefredaktør Poul Madsen om artiklen fra Ekstra Bladets nye sportsrobot med henvisning til det udskældte videosystem, der tjekker for fejl i de største fodboldkampe.

Algoritmen skal justeres

Poul Madsen forklarer, at det er få uger siden, Ekstra Bladet gik i gang med at bringe de autogenererede kampreferater fra Premier League. Hele efteråret har Ekstra Bladet testet robotten i et lukket system, før den var klar til start.

Spørgsmålet er, om Ekstra Bladet har lanceret robotjournalisten for tidligt?

”Vi syntes, vi var klar til at begynde,” siger Poul Madsen.

”Problemet er, hvis man skal sætte morsomheden med VAR til side, at der er mange mål, der på grund af VAR bliver kaldt tilbage i fodbold for tiden. Det betyder, at der opstår nogle problemer i registreringen af kampenes data, fordi der bliver registreret flere målscorere eller mål, som så bliver annulleret,” siger han.

Det er noget, Ekstra Bladet skal have rettet op på, lover han.

”Vi skal ind og se på algoritmen bagved. Men jeg synes selvfølgelig også, vi skal se på, om vi ikke skal have større overvågning på de autogenererede nyheder her i starten.”

Udvider EB’s dækning

Sportsjournalistrobotten er udviklet af firmaet Lasso X, som JP/Politikens Hus er medejere af. JP/Politikens Hus investerede 12 millioner kroner i selskabet i 2018.

Poul Madsen har, trods den indledende misser, stadig stor tiltro til mulighederne i robotjournalistikken på sportsresultater.

”Jeg synes, det er godt, at vi kan bringe flere historier om noget, som faktisk interesserer en hel masse mennesker,” siger Poul Madsen.

”Lige nu er det kun kampreferater. Men vi vil sidenhen også lancere optakter med overblik over skader og lignende, og vi vil i transfervinduer kunne skrive mange flere salgsnyheder. Jeg ser det helt overordnet som et tilskud til det, vi allerede laver. Det er ikke noget, der afløser noget, eller gør, at der er journalister, der ikke har arbejde,” siger han.

Må ikke ske igen

Poul Madsen understreger, at det vil være et problem, hvis Ekstra Bladet bliver ved med at bringe robotnyheder med klare fejl.

Kan du være bekymret for, at det skader troværdigheden i jeres sportsjournalistik, hvis det her bliver ved med at ske?

”Det må ikke ske. Skal du som fodboldtilhænger gide interessere dig for det her indhold, så skal det være i orden. Der har vi startvanskeligheder. Men dette er også det eneste eksempel, jeg har set, hvor det er gået galt,” siger Poul Madsen.

Men der er klare udfordringer ved at starte med det her?

”Det vil der altid være. Det var der også, da man startede med at trykke aviser.”

Poul Madsen fortæller, at næste udvidelse af robotjournalistens arbejdsområde også vil tælle referater fra kampe i den danske 2. division. På længere sigt er målet, at den skal dække meget mere end fodbold.

”Den største interesse lige nu er for fodbold, fodbold og endnu mere fodbold. Men med tiden kunne vi forestille os, at vi begyndte at dække andre sportsgrene. Og at vi dækkede fodbold endnu længere nede i rækkerne. Jo mere statistik, vi får koblet på, jo flere interessante ting kan vi lave til sportsnørderne,” siger Poul Madsen.

4 Kommentarer

Allan S. K. Frederiksen
14. JANUAR 2020
VAR er en forkortelse for Video Assisted Referee og det er ikke som der skrives systemet som tjekker for fejl, men mennesker som har mulighed for hurtigt at gennemse situationer fra flere vinkler i flere hastigheder. De har også mulighed for at markere punkter på personer hvorudfra systemet så kan generere linjer på tværs af banen, så det er nemmere at se om nogen er offside i en situation.

VAR har længe været brugt i Amr. fodbold og i ishockey, men er lige blevet introduceret i fodbold, hvor man nu er i en læringsfase og derfor er der, som Jakob Albrecht nævner, megen kritik af det.
Jakob Albrecht
14. JANUAR 2020
Hej John
VAR er - som det fremgår - det udskældte videosystem, der tjekker for fejl i de største fodboldkampe. Ved hjælp af VAR kan videodommere for eksempel annullere en scoring på grund af offside.
mvh Jakob Albrecht, redaktør, Journalisten
John Alex Hvidlykke
14. JANUAR 2020
Ud over de gruopvækkende fremtidsudsigter for vores fag, som der ligger i at få robotter til at skrive nyhederne, så sidder jeg tilbage med ét spørgsmål: Hvad hulen er VAR?
David Wedege
14. JANUAR 2020
Nok er det småting, men det kan potentielt skade journalistikkens troværdighed, hvis journalistrobotter kun går ud fra, at ting er, som de plejer at være.

Kunne Saints-tilhængerne juble? Hvis robotten kun bruger kampdata, vil den overse en tilskuers faldulykke på stadion, som dæmper stemningen.

Blev Saints ikke rystet af Leicesters mål? Tænk hvis et rystet Saints-hold kun kom tilbage i kampen, fordi der blev lagt en tåbelig Jesper Olsen-bold til Kasper Schmeichel, som han ikke kunne nå.

Læs også

Robotter skal dække fodbold for Ekstra Bladet

25. MARTS 2019

Robotten kom til Ritzau – det har de lært

20. SEPTEMBER 2016

JP/Pol investerer 12 millioner i firma bag robotjournalistik

26. APRIL 2018