Ekspert: Støjberg kommunikerer som Mette i mink-sagen – og det virker

Instruksen om at adskille asylpar var klart ulovlig. Men Inger Støjberg selv gør det til et spørgsmål om handlingen og ikke juraen, og det er klogt, mener rådgiver Henrik Kjerumgaard. ”For mange vil det være irrelevant, om hun har gjort noget ulovligt”

”Det er pigerne, det her efter min mening handler om. De skal have frihed til selv at træffe et valg! Det er deres liv!”

Sådan slutter et facebookopslag, som tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg publicerede klokken 10:38 i dag.

Kort forinden havde Instrukskommissionen offentliggjort en delberetning, der konkluderer, at en instruks om adskillelse af asylpar givet i Støjbergs tid ”var klart ulovlig”.

Men den slags juridiske detaljer går Inger Støjberg behændigt udenom i sit facebookopslag. Og det er god kommunikation, mener Henrik Kjerrumgaard, kommunikationsrådgiver i bureauet White Cloud.

”Hun fortsætter jo den linje, hun hele tiden har gået på – nemlig at gøre det til et spørgsmål om, hvorvidt man ønsker at adskille de her par eller ej,” siger han og drager en parallel til mink-sagen:

”I virkeligheden forsvarer Mette Frederiksen og Inger Støjberg sig nogenlunde ens mod de ulovligheder, de bliver beskyldt for. De prøver at gøre det til et spørgsmål om handlingen – og det virker,” mener han.

Er du enig i handlingen?

Henrik Kjerrumgaard peger på, at de juridiske problemstillinger i begge sager er meget komplekse og utroligt svære for almindelige danskere at forstå.

Derfor er det effektivt at lokke fokus væk fra skyldsspørgsmålet og over på det meget mere simple: Er du enig eller uenig i, at unge piger bliver gift med mænd over 18?

”De fleste almindelige mennesker vil ligesom i mink-sagen højst sandsynligt tage stilling til, hvad de synes om handlingen. For mange vil det være irrelevant, om hun har gjort noget ulovligt. For de har taget stilling til sagen ud fra, om de er enige eller uenige i, at de her par skal skilles ad,” siger Henrik Kjerrumgaard.

”Derfor ser du nogle gange, at politikere kan få næser, uden at det påvirker opbakningen til dem.”

Han peger på, at vælgeropbakningen til Mette Frederiksen er relativt uændret trods den ulovlige ordre om at aflive alle mink.

Vil ikke sammenligne med Trump. Men …

Ud over at sammenligne Inger Støjbergs facebookopslag med Mette Frederiksens kommunikation i mink-sagen trækker Henrik Kjerrumgaard også en parallel over Atlanten.

”Jeg vil ikke sammenligne nogen af dem med Trump. Men det er jo i virkeligheden også lidt det, Trump prøver i USA. Han siger: Du skal ikke tage stilling til det reelle valgresultat, men til, at vi er blevet snydt. Grebet med at tale hen over medierne, politikerne og de juridiske problemstillinger og direkte til befolkningen er det samme,” siger han.

Han tror ikke, det ændrer ved effekten af Inger Støjbergs opslag, at flere i kommentarsporet påpeger, at det, hun skriver om rapporten, ikke er korrekt. De fleste, der skriver det, er nemlig fra venstrefløjen.

Men virker den type kommunikation også, når en kommission har gransket og fundet, at det var ulovligt?

”Ja, det gør det. Vi har alle venner og veninder, der gør noget, de ikke må. Folk, der er utro eller kører over for rødt lys. Men det ændrer ikke vores holdning til dem. Det skal være virkelig grelt, hvis du kan lide dem,” siger han.

0 Kommentarer

Læs også

Tre ting kommunikationsfolk kan lære af sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks 2

Tre ting kommunikationsfolk kan lære af sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks

25. MAJ 2020
26 år og Inger Støjbergs presseansvarlige: ”Kan jeg det her? Er jeg god nok?” 1

26 år og Støjbergs presseansvarlige: ”Kan jeg det her? Er jeg god nok?”

10. AUGUST 2020