DSB-historie om høj løn dømt ude som spin

Historien om de høje lønninger til DSB's salgspersonale er rent spin, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen

Personalet ved DSB's salgsvogne får 475.000 kroner om året. Derfor er salgsvognenes underskud vokset til 925 mio. kroner siden 2004. Sådan lød historien i flere medier mandag. 

Men historien er spin, siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen til epn.dk.

Det er ikke tilfældigt, at de høje lønninger kommer frem i offentligheden netop nu, vurderer Flemming Ibsen:

"Det er meget spin i det."

Dansk Jernbaneforbund og DSB er netop nu ved at forhandle en ny overenskomst. Historierne om de høje lønninger lægger pres på forhandlingerne.

"Der er meget spin omkring sådanne overenskomstforhandlinger. Det handler for DSB om at lægge pres på de ansattes organisationer," siger Flemming Ibsen til epn.dk.

Ifølge den eksisterende overenskomst mellem Dansk Jernbaneforbund og DSB er tallet 475.000 kroner i årsløn endvidere meget højt sat.

Det fremgår af jernbaneoverenskomsten for 2012-2014, at personalet ved salgsvognene har en grundløn på 24.325 kroner om måneden, eller ca. 292.000 kroner om året.

Ifølge avisen.dk kalder Dansk Jernbaneforbund det for "ren taktik, når DSB midt i en overenskomstforhandling går ud og klager sin nød i pressen og entydigt peger på medarbejdernes løn som den væsentligste faktor for, hvorfor salgsvognene ikke løber rundt".

Det fremgår af en pressemeddelelse, som formand Henrik Horup fra Dansk Jernbaneforbund har sendt ud.

Ifølge Dansk Jernbaneforbund er påstanden om, at salgspersonalet tjener 475.000 om året, forkert. Forbundet fremhæver, at grundlønnen på 24.000 til nyansatte efter 15 års anciennitet kan stige til 32.000 kroner. Dertil kommer genetillæg.

"Derfor er vi chokerede over, at de nu vælger at gå ud og angribe en hel medarbejderkategori på denne måde, endda med nogle tal i hånden, hvor vi vil tillade os at stille spørgsmålstegn ved beregningsmodellen," skriver Henrik Horup.

21 Kommentarer

Søren Hansen
30. JANUAR 2013
Arne, jeg ved ikke hvem der
Arne, jeg ved ikke hvem der har bldt dig ind at offentlig transport ikke kan drives af private.

Der var en gang noget der hed Combus - de kom til at koste staten et meget stort beløb, den historie afslørede Lars Abild også.

Der var også en gang noget der hed HT så kom der private på banen og så fik københavnerne flere og bedre busser for færre penge. Hele privatiseringen af HT har været en kæmpe succes.

Over i Jylland drev DSB en række togruter, dem privatiserede man og så kom Ariva og så fik jyderne bedre tog og der kom en bedre økonomi.

Du er velkommen til at have en holdning om at DSB er en fantastisk virksomhed og at det offentlige skal drive transport - alle erfaringer viser faktisk det modsatte af det du påstår.

På toppen af det så er det ikke svært at dokumentere at IC4 skandalen ikke var kommet så langt ud hvis DSB havde været en privat virksomhed.

DSB er en syg virksomhed, den har så meget til fælles med SAS og der er kun en vej frem for de to virksomheder og det er samme vej som HT og Combus, alt andet vil bare koste skatteyderne flere penge.





Christian Vangsø Bentsen
30. JANUAR 2013
Anders Lind Jørgensen & Bo
Anders Lind Jørgensen & Bo Elkjær, for sjov kiggede jeg på grundlønnen for journalister ansat i kommunerne. Den er sjovt nok lavere end salgsvognspersonalets. Men tjekker man kommunerne så laver de kommunalt ansatte journalister 46.000 kr. kr. om måneden. Det er mere end dobbelt så meget som den overenskomstmæssige grundløn. Fortsat ingen grund til at lave en beklagelse overfor læserne???
Christian Vangsø Bentsen
30. JANUAR 2013
Arne, du og jeg kan være
Arne, du og jeg kan være uenige herfra og til dommedag. ikke desto mindre er den gennemsnitlige løn for en trafikkontrollør/driftsassistent 35.329 kr.. Lønnen er anderledes og i øvrigt højere for den gruppe Journalisten.dk, Avisen.dk, DSB og Dansk Jernbanefobund referere til.
Desto mere klædeligt havde det været om enten Journalisten.dk eller Avisen.dk havde undersøgt de reelle tal - eller som minimum havde forholdt sig kritisk til deres kilder. Havde de gjort deres arbejde havde vi ikke haft denne tåbelige debat.
Arne Nielsen
30. JANUAR 2013
Nej, en privatisering vil
Nej, en privatisering vil blot gøre det være. Private virksomheder skal tjene penge og togdrift (det er immervæk vores infrastruktur!) bør ikke drives med kapital for øje.

Det er pest eller kolera. En privat ejer vil givetvis få styr på omkostningerne, men det vil uden tvivl ske på bekostning af frekvens og dækning. Når det offentlige derimod er inde over, er det som om, at der er grønt lys til at lade pengene fosse ud af kassen.

En omfattende udskiftning i ledelsen og en nøjsommelig gennemgang af deres udgifter, vil gøre meget. DSB mister så ufattelige store summer på sløseri - tænk IC4 og Rejsekortet. Det er ulækkert!

Nu gider jeg ikke mere. Man bliver jo afhængig af det her online forum :-)
Søren Hansen
30. JANUAR 2013
Christian og Arne, Jeg ved
Christian og Arne, Jeg ved ikke hvem I forsvare - men skal vi ikke blive enige om at DSB er en usund virksomhed hvor den gamle ledelse og Dansk Jernbaneforbund har arbejdet sammen for at forhindre en liberalisering af togmarkedet i Danmark.

Med de penge som der er tabt i Sverige og med det kaos som man har efterladt DSB i så tager det nok mange år før at vi får sund konkurrence på togmarkedet i Danmark.

Fakta er at kaffevognene har kostet kassen og at de penge kunne være brugt til at levere danskerne bedre tog, det gælder også de penge der er tabt i Sverige og andre lande.

DSB og SAS har så meget til fælles og der er kun en måde at løse de problemer på og det gør ondt på den korte togbane men det bliver til glæde for borgerne og ikke mindst skatteyderne på den lange strækning.

Flere