Personalet ved DSB's salgsvogne får 475.000 kroner om året. Derfor er salgsvognenes underskud vokset til 925 mio. kroner siden 2004. Sådan lød historien i flere medier mandag.
Men historien er spin, siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen til epn.dk.
Det er ikke tilfældigt, at de høje lønninger kommer frem i offentligheden netop nu, vurderer Flemming Ibsen:
"Det er meget spin i det."
Dansk Jernbaneforbund og DSB er netop nu ved at forhandle en ny overenskomst. Historierne om de høje lønninger lægger pres på forhandlingerne.
"Der er meget spin omkring sådanne overenskomstforhandlinger. Det handler for DSB om at lægge pres på de ansattes organisationer," siger Flemming Ibsen til epn.dk.
Ifølge den eksisterende overenskomst mellem Dansk Jernbaneforbund og DSB er tallet 475.000 kroner i årsløn endvidere meget højt sat.
Det fremgår af jernbaneoverenskomsten for 2012-2014, at personalet ved salgsvognene har en grundløn på 24.325 kroner om måneden, eller ca. 292.000 kroner om året.
Ifølge avisen.dk kalder Dansk Jernbaneforbund det for "ren taktik, når DSB midt i en overenskomstforhandling går ud og klager sin nød i pressen og entydigt peger på medarbejdernes løn som den væsentligste faktor for, hvorfor salgsvognene ikke løber rundt".
Det fremgår af en pressemeddelelse, som formand Henrik Horup fra Dansk Jernbaneforbund har sendt ud.
Ifølge Dansk Jernbaneforbund er påstanden om, at salgspersonalet tjener 475.000 om året, forkert. Forbundet fremhæver, at grundlønnen på 24.000 til nyansatte efter 15 års anciennitet kan stige til 32.000 kroner. Dertil kommer genetillæg.
"Derfor er vi chokerede over, at de nu vælger at gå ud og angribe en hel medarbejderkategori på denne måde, endda med nogle tal i hånden, hvor vi vil tillade os at stille spørgsmålstegn ved beregningsmodellen," skriver Henrik Horup.
21