I aften skal de danske fodboldkvinder møde Østrig i semifinalen ved EM i fodbold. Hvad de færreste tv-seere ved er, at de kan kan takke Allers dameblad Femina for, at kvindefodbolden blev en etableret sport i Danmark. I 1959 skabte Ugebladet Femina nemlig Boldklubben Femina og lavede samtidig den første landsdækkende turnering for kvindelige fodboldhold.
Ifølge journalist og forfatter Lennart Weber havde Femina kolossal betydning for etableringen af dansk kvindefodbold. For eksempel var det spillerne fra Boldklubben Femina, der vandt det uofficielle verdensmesterskab i 1970.
”Femina betød, at Danmark var førende i Europa, ja måske i hele verden på det tidspunkt,” siger Lennart Weber, der har beskrevet kvindefodboldens historie i bogen ’Kvinder der vinder’.
Kan kvinder mon spille fodbold?
Feminas engagement i kvindefodbold kan spores tilbage til en enkelt mand – den tidligere sportsjournalist Alf Mørkeberg, der skrev Feminas ugentlige spalte om kvindesport.
Under overskriften ’Hvilken sport kan jeg vælge’ blev traditionelle og utraditionelle sportsgrene introduceret for bladets læsere.
”Alf Mørkeberg syntes, at der var så mange ting, kvinder var gode til inden for sport – men få spillede fodbold,” siger Lennart Weber.
En dag diskuterede Alf Mørkeberg kvindefodbold med Feminas chefredaktør Niels O. Levinsen.
”Tror du, kvinder kan spille fodbold?” spurgte chefredaktøren.
”Ja, hvorfor ikke. Vi kan da forsøge,” svarede Alf Mørkeberg.
Alf Mørkeberg gik ned i bogholderiet, hvor to kvindelige ansatte spillede håndbold.
”Hvorfor spiller I ikke fodbold?” spurgte han.
Han fik overbevist de to kvinder om, at de skulle overtale deres veninder fra håndboldmiljøet til at give fodbolden en chance.
Stiftet i Allers kantine
I efteråret 1959 blev fodboldklubben Femina stiftet i kantinen hos Aller i Valby.
Ud over at stille med medarbejderne fra bogholderiet var Feminas rolle at skabe interesse for kvindefodbold i Alf Mørkebergs klummer. Desuden sponsorerede bladet klubbens rejser og tøj.
Når spillerne løb på banen, kunne de møde klubber fra hele landet – i en turnering, som Femina selv havde stablet på benene.
”Det er ugebladets fortjeneste, at der kom en landsdækkende turnering i Danmark,” siger Lennart Weber.
EM-sølv og VM-guld til Femina
Feminas økonomiske engagement varede i tre år. I 1962 trak Femina sin støtte til fodboldklubben, og bladet holdt op med at skrive om kvindefodbold. Boldklubben flyttede fra Valby til Gladsaxe, hvor klubben levede videre i bedste velgående.
I 1968 repræsenterede Boldklubben Femina Danmark ved de uofficielle europamesterskaber, hvor holdet vandt sølv. I 1970 vandt Feminas hold det uofficielle verdensmesterskab for landshold i Italien foran 65.000 tilskuere. I finalen slog de værterne fra Italien med 2-0 i Torino.
Datidens mediedarlings
Boldklubben Femina turnerede i samme periode Danmark og Europa tyndt og spillede opvisningskampe. Holdet blev et forbillede for en lang række kvindehold.
Lennart Weber siger, at selv om nuværende spillere som Nadia Nadim og Pernille Harder i dag er blevet mediedarlings, var mediedækningen også enorm tidligere.
Især i de år, hvor kvinderne klarede sig godt i en slutrunde.
”Når man ser pigernes scrapbøger fra dengang, skrev medierne også meget om dem. Det er ikke noget nyt,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.