Siden DR2-programmet ’Ti stille, kvinde’ i forrige uge løb over skærmen, har debatten om tonen på nettet været på dagsordenen. I programmet fortæller en række kvindelige politikere om, hvordan de ofte oplever at blive truet via sociale medier med både voldtægt og overfald.
Men det er ikke kun på politikernes egne profiler på sociale medier, at tonen indimellem er hård. Også når nyhedsmedierne deler historier på blandt andet Facebook, kan det afføde kommentarer og billeder af både hadefuld, racistisk og stødende karakter.
En af dem, der sidder og sorterer det værste fra, er Katrine Villarreal Villumsen fra DR. Hun er community manager og følger nøje med i debatten under de artikler, der bliver delt fra DR Nyheders facebookprofil.
»Som det også har været oppe i debatten, kommer der rigtig mange kommentarer. Jeg sletter i hvert fald indlæg og kommentarer otte-ti gange i gennemsnit om dagen,« siger hun.
Skulle slette billeder af brændte kroppe
Hvilke indlæg, Katrine Villarreal Villumsen sletter, er bestemt af DR’s retningslinjer. Blandt andet accepterer man ikke indlæg, der er diskriminerende eller injurierende. Alligevel kan hun godt nogle gange blive påvirket af, hvad folk poster.
»Når jeg modererer kommentarer, sidder jeg der jo ikke som personen Katrine, men derimod som en del af DR Nyheder. Det er vigtigt at have den der journalistiske distance. Men rent menneskeligt kan jeg godt blive stødt af nogle af de ting, jeg læser. Og især når det er billeder, de poster, kan jeg godt få det dårligt og synes, det er ubehageligt,« fortæller hun.
Særligt en episode fra i sommer påvirkede hende. Da DR Nyheder delte en artikel om et ukrainsk fly, der var blevet skudt ned, tog flere debattører krasse midler i brug for at tilkendegive deres utilfredshed med DR's dækning:
»Der blev postet rigtig mange billeder under artiklen af brændte kroppe, børn osv., som folk havde fundet på nettet. Og som jeg var nødt til at slette. Den slags er ubehageligt. Det var i hvert fald ikke lige det, jeg havde lyst til at se, inden jeg skulle spise frokost. Men jeg kan ikke rigtig undgå at se det,« siger Katrine Villarreal Villumsen.
TV 2: Bliver påvirket af racisme
Også på TV 2 oplever community manager Lars Aaes indimellem at se ting i debatsporet på sociale medier, som han helst havde været foruden.
»Det sker, at der kommer ubehagelige billeder op, som vi fjerner, før andre ser dem. Og der er også folk, som sender os voldsomme videoer fra for eksempel Israel og Palæstina. Meget af det ser jeg ikke til ende, må jeg nok indrømme,« fortæller han.
Ifølge Lars Aaes er op mod 20 procent af alle kommentarer og indlæg på de mere heftige debatter på TV 2 Nyhedernes facebookposts negative og hadefulde. Alligevel sker det relativt sjældent, at de sletter kommentarer, fortæller han.
»Vi modererer måske en eller to kommentarer ud af flere hundrede. Vores rolle er ikke at være den store censur, så vi prøver at slette mindst muligt. Men omvendt skal man ikke have et ubehageligt billede smidt i hovedet, når man følger med i debatten,« siger Lars Aaes.
Men hvordan påvirker det dig at bruge så mange timer hver dag på de her indlæg?
»Jeg kan godt miste pusten en gang imellem. Især racisme bliver jeg nogle gange påvirket af. Man får virkelig øjnene op for nogle synspunkter, man ikke lige møder på gaden. Men det hører med til jobbet,« siger han.
Ikke alt er blomster og enhjørninger
Ligesom Katrine Villarreal Villumsen fra DR forsøger Lars Aaes at holde en professionel distance til det, han ser og læser i debatten.
»Jeg prøver også at lægge det fra mig, når jeg ikke er på vagt. Og så synes jeg, det er vigtigt at tale med folk om, hvad jeg ser og læser, så jeg ikke går og brænder inde med det. Bare lige at kunne vende det med kæresten og sige ’wow, er det bare mig, eller er det ikke over stregen?’« siger han og tilføjer:
»Det betyder også noget, hvilken indstilling man har til det. Hvis man ikke forventer, at det hele er blomster og enhjørninger ude i debatten, så er man godt på vej.«
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
På et lidt mere overordnet niveau er det interessant at se at Danske medier har folk ansat til at moderere debatten hos en af deres største konkurrenter der dag efter dag æder sig ind på deres forretning.
Jeg kan selvfølgelig sagtens se "damned if you do, damned if you don't" argumentet, men det virker som en dårlig langsigtet strategi.
På Metroexpress er der en historie om en kvinde, der lever som en kat og jager mus dagen lang.
Den kan vi måske få i samme ombæring.
Måske har det også noget med sex at gøre?
Venlig hilsen
Bodil Rohde