"Det er en fuldstændig overraskelse. Jeg anede ikke, jeg var indstillet, jeg aner ikke, hvem der har indstillet mig. Så der går jagten ind nu."
Det var en rørt Brigitte Alfter, der søndag aften på årets delegeretmøde i Kolding modtog Dansk Journalistforbunds Carsten Nielsen legat og efterfølgende blev omringet af kolleger, der ville lykønske hende. Prisen gives til en journalist, der har præget samfunds- eller kulturdebatten eller har markeret sig med en særlig faglig indsats.
Brigitte Alfter modtog prisen – og de 20.000 kroner, der følger med – for sit arbejde med at lave journalistik på tværs af grænser med andre journalister i Europa samt sit arbejde med datajournalistik.
"Det er mine egne kolleger, der sætter pris på det, så det er en stor glæde. At udvikle en ny journalistisk metode er noget slid undervejs," siger hun.
Har krydset grænser i mere end 15 år
Fra talerstolen roste prisuddeler Lars Werge Brigitte Alfter for at være rollemodel for andre journalister.
"Den anden store pris fra Dansk Journalistforbund, Cavling-prisen, gik i år til Berlingske for hvidvask-sagen. Brigitte Alfter har gjort det samme, bare med udgangspunkt i EU," sagde Lars Werge.
Brigitte Alfter har arbejdet med grænsenedbrydende journalistik i mere end 15 år og har været pioner på området.
Hun er blandt andet forfatter til bogen 'Journalistik på tværs af grænser – Håndbog i cross-border journalistik', medstifter og medlem af foreningen Scoop, der støtter journalister i østeuropa og medstifter af foreningen Wobbing Europe, der er et netværk af undersøgende journalister i Europa.
"Det begyndte ud fra, at der var behov for det. Da jeg var i Bruxelles var der opgaver, jeg ikke kunne løse selv," siger Brigitte Alfter om sin start med den grænseoverskridende journalistik, hun begyndte på, da hun blev EU-journalist i Bruxelles i 2003.
"Jeg havde kolleger i Polen og Spanien og andre steder, som jeg skulle have hjælp fra, fordi jeg ikke kunne søge aktindsigt selv i de lande."
Samarbejder breder sig
De seneste år har vi set flere journalistiske projekter, hvor store mediehuse på tværs af Europa har sat dagsorden. I 2016 skete det på flere europæiske medier med Panama Papers, i 2018 satte Berlingske dagsorden med hvidvasksagen sammen med blandt andet The Guardian, og inden for sportsjournalistik har Politiken været med i det store samarbejde om 'Football Leaks'.
At journalistiske samarbejder slår igennem glæder Brigitte Alfter. Men hun ser lige nu også tendens til at samarbejde brede sig andre steder.
"Det fantastiske i dag er, at det ikke blot går ind over grænser i Europa. Men at vi ikke kun nationalt ser os som konkurrenter. Vi konkurrerer selvfølgelig mellem medier, men vi er også blevet bedre til at vide, hvornår vi skal samarbejde."
Det er dog stadig vigtigt at holde fast i de helt store internationale samarbejder, siger hun.
Hvorfor er det vigtigt at samarbejde på tværs af grænser i Europa?
"Fordi den politiske magt er flyttet til Europa. Hvis ikke vi samarbejder om at sætte ting på dagsordenen i flere europæiske lande ad gangen, får vi aldrig flyttet noget over for politikerne."
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Den bedste kandidat, tillykke!
Så flot - og så velfortjent. Stort tillykke!
Siger kun en ting: Yes!
Så velfortjent, Bri.
Gennem mange, mange år har vi delt kontor, og jeg ved om nogen, hvor stort et arbejde du har lagt i Cross-Border journalistikken.
Stort tillykke