Billedet der fik æren for at stoppe en krig

»Hvad som helst der sker, det dækker jeg. En brand, et flystyrt, et bankrøveri eller et stort uheld. Det kan alt sammen ske,« siger Nick Ut, fotografen bag det verdensberømte foto af en napalm-forbrændt pige under vietnamkrigen

»Hvad som helst der sker, det dækker jeg. En brand, et flystyrt, et bankrøveri eller et stort uheld. Det kan alt sammen ske,« siger Nick Ut, fotografen bag det verdensberømte foto af en napalm-forbrændt pige under vietnamkrigen

»Hun var næsten død, og jeg ønskede at hjælpe hende,« siger Nick Ut til journalisten.dk.

Han er fotografen, der har taget verdens måske mest kendte pressefotografi, og pigen, han taler om, er Khim Phuc. Sammen med fire andre børn løber hun nøgen og forbrændt fra ødelæggelsen, sydvietnamesiske bombefly har spredt over landsbyen Tran Bang.

Nick Ut gæster Danmark i forbindelse med Fagfestival, der løber af stablen søndag og mandag.

Billedet kaldes i dag "Napalm Girl" af mange, men selv har han kaldt det "Terrible War". Billedet har fået en stor del af æren for, at USA trak sig ud af Vietnam.

Pigen på billedet, Khim Phuc, overlevede takket være Nick Ut. Han fik hende bragt på hospitalet, hvor hun først blev afvist, fordi de mente, at hun ikke stod til at redde. Nick Ut fik personalet til at tage imod hende ved at vise sit pressekort.

Efterfølgende har pigen og fotografen holdt kontakten, fortæller Nick Ut.

»Hun er som familie for mig, og jeg er blevet ved at ringe til hende siden. Jeg prøvede at ringe til hende igen i dag, for hun har haft en slem forkølelse,« siger Nick Ut.

Nick UT fortæller historien om billedet af napalmangrebet og sit liv som fotograf på Fagfestival søndag.

Fra slagmarken til Hollywood

Ud over et livslangt venskab, Pulitzer-prisen og World Press Photo gav billedet ham muligheden for at komme til Los Angeles, Californien, for sin arbejdsgiver Associated Press, som han nu har taget billeder for i 47 år.

»Efter vietnamkrigen kom jeg til Amerika, hvor jeg bor i Hollywood. Hver dag byder på en ny opgave. I dag var min opgave at dække boksning,« siger Nick Ut.

»Hvad som helst der sker, det dækker jeg. En brand, et flystyrt, et bankrøveri eller et stort uheld. Det kan alt sammen ske, du ved. Jeg har været over 30 år i LA, og jeg har dækket en masse store historier. Der er intet dårligt ved mit job. Jeg elsker mit arbejde så meget.«

0 Kommentarer