Få overblikket – Journalisten på Fagfestival 2018

Fagfestival 2018 er slut. Her får du overblikket over Journalistens dækning på alle platforme. Alt fra FUJ-priserne og Årets Kilde til interviews med en EU-kommissær, en bladtegner og mange flere. Og naturligvis den røde løber

Fagfestival er slut. Søndag og mandag besøgte cirka 1.000 medlemmer af Dansk Journalistforbund festivalen, som blev afholdt i Odense.

Dit fagblad var selvfølgelig med, og vi dækkede udvalgte arrangementer på journalisten.dk, Facebook og Twitter. Det kan være svært at overskue alt sammen, og derfor har vi samlet det bedste fra dækningen her.

 

93 billeder fra den røde løber

Journalisten havde rullet den røde løber ud, og vores fotograf Jacob Nielsen tog billeder af alle dem, der havde lyst. Du kan se hele hans galleri med 93 (!) billeder af gode kolleger her på Journalistens Facebook-side.

 

FUJ-priserne blev uddelt – Berlingske-trio vandt hovedprisen

Foreningen for Undersøgende Journalistik uddelte sine årlige hæderspriser.

Graverprisen – hovedprisen – gik til Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund fra Berlingske for deres afdækning af hvidvask i Danske Bank.

Metodeprisen gik til Jacob Kragelund, Morten Mouritsen, Jeppe Facius, Anders Peter Mathiasen og Kristian Jessen fra Dokumentarkompagniet og TV 2. Prisen fik de for dokumentarserien 'Drabet uden lig'.

Aktualitetsprisen gik til Frederik Brun Madsen fra DR for tv-dokumentaren 'De perfekte vidner'. Afsløringerne førte til, at flere retssager måtte gå om, fordi vidner og anklagemyndighed havde aftalt vidneudsagn.

Formidlingsprisen gik til Peter Eggert Vesterlund, Cecilie Frydenlund, Amalie Kønigsfeldt, Frauke Giebner og Sandra Brovall for projektet 'De misbrugte filmbørn'.

Du kan læse mere om vinderne og se alle nominerede her. Du kan se et galleri fra prisuddelingen på Journalistens Facebook-side her.

Journalisten interviewede Frederik Brun Madsen, vinder af Aktualitetsprisen, på Fagfestival. Læs interviewet her: Læk på 8000 sider afslørede systematisk vidnepåvirkning

I forlængelse af Fagfestival har vi også interviewet to graverjournalister – Niels Fastrup fra DR og Eva Jung fra Berlingske – om følelsen, når den store historie breaker, og følelsen, når det er slut.

 


Margrethe Vestager på den store scene på Fagfestival. Foto: Jacob Nielsen

 

Vestager: Danske journalister glemmer EU-vinklerne

Journalisten mødte Danmarks EU-kommissær på Fagfestival, hvor hun kritiserede de danske medier for ikke at dække væsentlige EU-historier grundigt nok. De lange politiske processer gør det svært at finde en aktualitetskrog, forklarede journalisterne Ole Ryborg og Jakob Nielsen.

Læs Journalistens artikel om EU-journalistikken her.

 

"Årets kilde" blev søstrene Kock

Journalisterne i DJ uddelte på Fagfestival en pris til "Årets Kilde". Prisen gik til Camilla og Janni Kock, som medvirkede i dokumentaren "Organer for livet" på DR, hvor de fortalte, hvorfor de ikke valgte at donere deres mors organer, da hun døde.

"I en polariseret tid, er det afgørende at nogen tør stille sig frem med de farlige synspunkter – ellers stagnere al debat og fremskridt. Den slags mod er afgørende for vores arbejde – og donorregistreret eksploderede i dagene omkring udsendelserne," lød begrundelsen.

De to andre nominerede var forfatter Merete Pryds Helle og forsvarsekspert Peter Viggo Jakobsen.

 

 


Philip Ytournel fortæller, at denne tegning slog fejl, fordi ingen forstod den. Illustration: Philip Ytournel.

 

Ytournel fortalte om to satiretegninger, som gik skævt – og tegninger, der krænker

Politikens bladtegner Philip Ytournel fortalte på Fagfestival om, hvordan han arbejder. Efter oplægget interviewede Journalisten ham om, hvad der er god satire, og han viste to eksempler på egne tegninger, der gik skævt.

Læs interviewet med Philip Ytournel her.

 

Mette Bock: Man skal sige noget dumt, frækt eller sjovt for at komme i medierne

Kulturminister Mette Bock mener, at medierne bærer en stor del af ansvaret for tillidskrisen mellem politikere, journalister og borgere. Det sagde hun på Fagfestival, og Journalisten spurgte tre tilhørere, om de var enige. Det var de – højest – delvist.

Læs artiklen om tillidskrisen her.

 

Fra Twitter

Dette blev Journalistens mest populære tweet fra Fagfestival:

 

Og her er fem tweets fra andre deltagere, som sammenfatter pointer, der blev sagt fra scenerne på Fagfestival:

 

Tak for en god festival. Vi ses igen om to år!

Rettet klokken 10.31: Dokumentaren “Organer for livet” blev sendt på DR1, ikke TV 2.

0 Kommentarer