Mens to svenske journalister sad fængslet i Etiopien, blev udenrigsminister Carl Bildt i medierne kritiseret for sin tavshed. Nu fortæller han selv om forløbet på sig blog: ”Vi har under hele denne proces prioriteret resultater frem for rubrikker,” skriver han om forløbet, der førte til journalisternes frigivelse i sidste uge.Den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, har været genstand for megen kritik for håndteringen af to svenskes journalisters tilfangetagelse i Etiopien sidste år.
”De [journalisterne] vil desværre næppe blive benådet, hvis ikke der lægges yderligere pres på den etiopiske regering,” lød det eksempelvis fra Kerstin Lundell til Information. Lundell har skrevet bogen Lundin Petroleum: Et eventyr i blod og olie.
Der lød desuden skarp kritik fra formanden for det svenske journalistforbund, Jonas Nordling, og formanden for det europæiske forbund af journalister, Arne König. De mente begge, at Bildt gik for stille med dørene og i stedet burde sætte hårdt mod hårdt, men selv sagde Bildt, at de svenske myndigheder bedrev ’tyst diplomati’.
Nu skriver Bildt på sin blog, at han allerede i maj havde fået lovning på benådning af de to journalister, der blev løsladt 10. september i år, men at omstændighederne krævede diskretion. Han skriver, at den tilgang er almindelig, når det svenske diplomati hjælper ildestedte statsborgere rundt om i verden:
”Ofte kan vi ikke redegøre for, hvad vi gør for dem i detaljer. Det kunne vi heller ikke i dette tilfælde, men jeg tror, at de fleste i dag indser, at det var klogt og rigtigt,” skriver han på sin blog.
Den varsomme fremturen i medierne var altså nødvendig for at få de terrordømte journalister hjem i god behold, og den afvejning er Bildt tilfreds med:
”I nogle tilfælde førte det måske til irritation i medierne, men vi har under hele denne proces prioriteret resultater frem for rubrikker, og det gjaldt helt til de sidste minutter,” skriver han.
Frihed i sigte fra februar
Ifølge Carl Bildts blog havde daværende etiopiske premierminister Meles Zenawi allerede d. 22. februar givet udtryk for sympati med svenskernes ønsker ved et møde på et hotel i London. Ved samme lejlighed havde Zenawi dog gjort det klart, at det var afgørende, at det ikke kom til at se ud, som om han bukkede under for pres.
Den 10. maj gjorde Zenawi det over for Bildt endeligt klart, at han ville benåde de to svenskere under forudsætning af, at det skete ”på et tidspunkt, hvor det kunne ses i en større sammenhæng”. Det blev altså først 10. september i år, hvor de to journalister sammen med omtrent 1.900 andre fanger blev frigivet i anledning af det etiopiske nytår, hvor det er almindeligt, at landet benåder fanger for at få plads i fængslerne.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.