Svindlere misbruger Anders Ladekarls ansigt

Svindlere på Facebook misbruger billeder af Røde Kors-generalsekretær til at lokke penge fra andre. ”En advarsel til folk om ikke at være for godtroende,” siger Anders Ladekarl

Generalsekretæren for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, har været udsat for misbrug af sine billeder på Facebook mindst 10 gange det sidste halve år. Svindlere lægger et billede af generalsekretæren på deres profil og lokker andre til at give dem penge.

Fredag blev frustrationen over misbruget så stort, at Anders Ladekarl valgte at skrive et opråb ud på sin Facebook-side:

”De seneste måneder har jeg været udsat for flere “identitetstyverier” på Facebook. Profilerne er brugt til at narre kvinder for penge. Det er ret ubehageligt. Jeg har selv opdaget nogle af de falske profiler, men næppe dem alle. Hvis du støder på en, så meld den venligst til Facebook og mig. Tak,” skriver han i et Facebook-opslag.

Samtidig viser han et udsnit af en af de falske profiler, hvor billeder af Anders Ladekarl lægger ansigt til en profil ved navn ”Kriss K. Anderson”.

”Nogle af dem, der gør det, henvender sig så til kvinder for at få penge. Sidst havde jeg en ret fortvivlet henvendelse fra en kvinde i USA, der havde fået en henvendelse fra en facebookprofil, som havde givet sig ud for at være mig. Han havde fortalt en historie om, at jeg var i Tyrkiet og havde brug for penge til en operation for at kunne komme hjem, og hun havde faktisk sendt penge,” fortæller Anders Ladekarl over telefonen.

Vred på Facebook i starten

Han mener, Facebook gør, hvad de kan, for at afbøde misbruget:

”Jeg var vred på Facebook til at starte med, fordi de var langsomme til at fjerne de profiler, der var. Dengang skulle der flere henvendelser til. I dag har jeg ikke problemer med at få dem til at fjerne profilerne,” siger Anders Ladekarl.

Han gætter på, at hans billeder er interessante for svindlere, fordi der ofte er et Røde Kors-logo eller andet, som giver billedet en særlig troværdighed. Han tror ikke, man fuldstændigt kan forhindre den form for svindel.

Svindlen gør ham ikke utryg, siger han:

”Men det er ubehageligt, at mine billeder bliver brugt til at snyde andre mennesker. Nogle bruger også familiebilleder, og det bryder jeg mig ikke om – at der pludselig er et billede af min søn på en svindler-side. Det er nok lidt et vilkår, når reglerne er, som de er, og sociale medier er til for at dele. Det her er bare en advarsel til folk om ikke at være for godtroende.”

0 Kommentarer