
Karne Lykkebo, managing partner i Geelmuyden Kiese, ser hårde tider forude for bureaubranchen. Foto: Esben Zøllner Olesen
“Selvfølgelig kommer der konkurser. Det gør der alle steder. Det gør der også i vores branche. Andet kan jeg ikke forestille mig.”
Sådan ser det ud i krystalkuglen hos Karne Lykkebo, managing partner i kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.
Som Journalisten skrev onsdag, er bureaubranchen hårdt ramt af coronakrisen. Ifølge brancheforeningen Kreativitet & Kommunikation har den kostet branchen et omsætningstab på omkring 30 procent.
Hug en hæl, klip en tå
Geelmuyden Kiese har – indtil videre – klaret sig uden afskedigelser og store økonomiske problemer.
”Det har ikke været de rædselseksempler, man har hørt om andre steder i bureaubranchen, hvor omsætningen er faldet med 60-70 procent,” siger Karne Lykkebo.
Men bureauet mærker tydeligt konsekvenserne af coronaen. Derfor har medarbejderne og ledelsen frasagt sig virksomhedsbetalt pension i et halvt år. Og to medarbejdere på prøvetid er ikke blevet forlænget.
”Jeg synes, det er det mindst invasive, vi kan gøre. Og det er vores håb, at det giver os noget sikkerhed, så vi ikke skal trykke på en panikknap og opsige folk, før vi ved, om det er nødvendigt,” siger Karne Lykkebo.
”Vi reber sejlene”
Men Karne Lykkebo kigger med bekymring ind i fremtiden.
”Vi reber sejlene. For hvis man går ind i så stor en finansiel krise, som der er udsigt til, så tror jeg ikke, der er nogen, der går fri. Vi kan også mærke, at det er svært at få nye, store projekter ind,” siger hun.
Tror du, I kan gå ind i 2021 uden fyringer?
”Jeg kan knap nok finde ud af, om jeg kan komme på sommerferie, så jeg ved heller ikke, hvordan virksomheden ser ud i efteråret,” siger Karne Lykkebo.
Bureauet har ikke haft glæde af regeringens ’Hjælpepakke 3’, der kompenserer en del af lønnen hos corona-truede virksomheder. For som Karne Lykkebo siger det:
”Jeg skal sende hver tredje medarbejder hjem. De må ikke røre en finger. Og jeg vil tage et kæmpe tab per medarbejder.”
Pas på marketingbudgettet
Der er flere grunde til, at Geelmuyden Kiese indtil nu har klaret sig bedre end andre bureauer, vurderer Karne Lykkebo. Én af dem er, at bureauet har mange opgaver, som ikke bliver betalt af kundernes marketingbudgetter.
”Det er en automatreaktion, at det første, man cutter, er marketing. Og vi har ikke ret mange kunder, hvor pengene kommer fra marketingbudgetter,” siger Karne Lykkebo.
Mange af bureauets opgaver drejer sig om kommunikationsrådgivning, som typisk bliver betalt over nogle andre budgetter. Desuden sidder medarbejderne ofte med opgaver, som Karne Lykkebo beskriver som ”essentielle”.
”Det er jo ikke sådan, at man kan holde op med at kommunikere med sine kunder. Holde op med at have en holdning til det samfund, man lever i. Eller holde op med at have en dialog med embedsværket,” siger hun.
Farvel til hotellerne
Men Geelmuyden Kiese har vinket farvel til flere kunder.
”Vi havde et par hotelkunder. De lukkede og slukkede hurtigt for samarbejdet. Og selvfølgelig har vi oplevet enkelte projekter, der er blevet aflyst og udskudt. Vi laver meget sport. For eksempel OL. Og det kan vi af naturlige årsager først gøre, når OL afholdes,” siger Karne Lykkebo.
Hvor nemt er det at få nye kunder, når man ikke bare kan køre ud og drikke kaffe med dem?
”Det er megasvært.”
”I vores branche foregår det ikke ved telefonsalg, hvor man ringer og siger: ’Goddag, skal du bruge noget kommunikation?’ Det handler mere om, at man har et stort netværk, ser en mulighed og tænker: ’Skal I ikke lige rykke på det her?’,” siger Karne Lykkebo og fortsætter:
”Det er da mega udfordrende. Folk har god tid til at snakke i telefon. Men det med at mødes, træffe en beslutning og sætte større strategiske projekter i gang, dét er svært. Det kan man stort set ikke gøre over telefonen.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.