
En politisk beslutning om at sænke brugen af konsulenter gør ondt på en coranaramt bureaubranche. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
”Vi kommer ikke til at gå upåvirket hen. Alle får nogle tæv. Men selvfølgelig skal vi ikke have tæv af det offentlige samtidig.”
Sådan siger Karne Lykkebo, managing partner i kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese, om det såkaldte ’konsulentstops’ konsekvenser for en coronaramt bureaubranche.
Socialdemokratiet gik til valg på at sænke statens brug af konsulenter, og målsætningen blev en del af finansloven for 2020. Staten skal spare 327 millioner kroner på konsulenter i 2020, og besparelsen vokser til 855 millioner i 2023.
Sparer på oplysning
Dansk Industri oplyser, at der blandt andet skal spares på oplysningskampagner og ledelsesrådgivning.
Og dét kan mærkes i bureaubranchen.
”Man kan mærke, at det offentlige er bange for at bruge penge på eksterne konsulenter,” siger Karne Lykkebo.
Som Journalisten tidligere har beskrevet, er bureauerne i forvejen hårdt ramt af coronakrisen.
Kreativitet & Kommunikation, der repræsenterer bureaubranchen, vurderer, at bureauerne har lidt et omsætningstab på 30 procent på grund af coronaen. Og de statslige hjælpepakker har kun i mindre grad afbødet skadevirkningerne.
”Jeg er ret sikker på, at de fleste bureauchefer vil sige, at det nemmeste og hurtigste at gøre er at lægge konsulentloftet i graven for nu. Det er en kæmpe sten i skoen,” siger Karne Lykkebo.
”Det er så dumt”
Også Tine Aurvig-Huggenberger, direktør i Kreativitet & Kommunikation, opfordrer politikerne til at lægge konsulentstoppet på hylden.
”Når bureauerne henvender sig, så får de bare at vide: ’Jamen, vi må ikke’. Det får de at vide af styrelsesdirektører og alt muligt andet,” siger Tine Aurvig-Huggenberger.
”Det er fuldstændigt hovedløst, når der konkret ligger opgaver derude om corona-kommunikation, kampagner, infrastruktur og hvad ved jeg. Så får de at vide: ’De må vi ikke. Vi vil hellere udbetale penge til lønkompensation end rent faktisk at få noget for pengene’,” siger hun.
”Det er så dumt, at det næsten ikke er til at bære,” mener Tine Aurvig-Huggenberger.
”Det er en meget væsentlig del af løsningen, at vi får lettet hånden fra håndbremsen, og at staten vælger at få noget for deres penge i stedet for bare at udstede rigide forbud,” mener hun.
Ingen politisk respons
Journalisten forsøgte gennem eftermiddagen onsdag og formiddagen i dag at få en kommentar fra Socialdemokratiet.
Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav, henviser til statsministeren og finansministeren. Statsministeriet henviser til Finansministeriet, som henviser til Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen. Han er ikke vendt tilbage inden deadline.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det må vi da lige hyre et konsulentbureau til at analysere. (over 7 måneder til en millionpris)