Fotograf Thomas Nielsen fik en fotoserie underkendt ved Årets Pressefoto, fordi der var brugt for omfattende effekter. Men effekterne var opnået med et paprør, ikke Photoshop, og sagen trækker nu kritik.
12. januar blev de nominerede til Årets Pressefoto offentliggjort. Men juryen valgte også nogle fotos fra. Det gjorde de ud fra konkurrencens regler om billedbehandling. Men en billedserie af fotograf Thomas Nielsen, der blev sorteret fra, trækker nu stor opmærksomhed.
Det skriver Pressefotografforbundet.dk.
Underkendelsen af Thomas Nielsens billedserie skete ud fra konkurrencens regler:
"Fotos indsendt til Årets Pressefoto skal give en troværdig gengivelse af det, der skete foran kameraet i eksponeringsøjeblikket. Du må gerne efterbehandle billederne elektronisk i overensstemmelse med god praksis. Det vil sige beskære, efterkopiere, holde igen, konvertere til sort/hvid samt normale eksponerings- og farvekorrektion, som bevarer billedets oprindelige udtryk."
Thomas Nielsens billedserie fra Mændenes Hjem blev fundet i strid med reglerne, forklarede Pressefotografernes formand Lars Lindskov tidligere til Pressefotografforbundet.dk:
»Det kan være fint at gøre dele af billedet lidt mørkere, men i disse tilfælde har fotografen lukket dele helt ned i sort og på den måde fjernet dele af billedet helt. Den går ikke,« sagde Lars Lindskov.
Men de mørke områder er ikke skabt i efterbehandlingen. De er skabt i det øjeblik, fotoet er taget, idet Thomas Nielsen har brugt en såkaldt 'snoot' – et paprør sat på kameraets flash med gaffatape.
Under artiklen hos Pressefotografforbundet er der flere fotografer, der kritiserer beslutningen om at underkende billedserien.
For at skabe opmærksomhed om sagen, har Thomas Nielsen endvidere sat sin 'snoot' til salg på eBay sammen med billedserien i 30×40 cm. Her advarer han købere om, at de ikke skal bruge 'snooten', hvis de vil deltage i Årets Pressefoto.
I kølvandet på debatten har bestyrelsen i Pressefotografforbundet udsendt en udtalelse via forbundets hjemmeside. Her lyder det blandt andet:
"Vi har ved dette års afvikling haft en ny fremgangsmåde omkring håndhævelsen af disse. Vi havde store overvejelser da vi gjorde det, og har også løbende debatteret det i ugerne der er gået. Vores arbejde bliver altid grundigt evalueret og det gør vi naturligvis også i år – allerede på bestyrelsesmødet på tirsdag d.31.januar, hvorefter vi naturligvis nok skal komme med en udmelding."
Du kan læse hele udmeldingen fra bestyrelsen her.
Opdateret 10.20: Paprøret er sat på kameraets flash, ikke på selve kameraet.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er utroligt at fotografer - og juryer - bliver ved med at spilde deres tid med at forsøge at opstille objektive regler for billedmanipulation. Et billede bliver manipuleret i det øjeblik fotografen vælger brændvidde, og dermed beskærer virkeligheden. Alt hvad der sker derfra handler om gradsforskelle, om mere eller mindre manipulation, og ethvert forsøg på at lovgive om det er dømt til at mislykkes. Det giver ikke mening at skelne mellem den manipulation der foretages med et paprør og den der sker i Photoshop. Den eneste der kan vurdere om et billede er "troværdigt" er fotografen selv.
Det er ikke et paprør sat på kameraet, men på flashen, som man kan se på billedet på PF's hjemmeside.
Bare lidt elementær viden om fotografi kan nogen gange være en fordel - også for journalister ;)
Mvh. Jørn Albertus