Fotograf Tim Kildeborg Jensen blev langtfra begejstret, da han fandt ud af, at et af hans billeder pryder forsiden af det nyeste nummer af Magasinet Alka Superliga.
”Det er jo forfærdeligt, hvad de har gjort med det her billede. Det er fuldstændigt forkasteligt,” siger han til Journalisten.
Billedet ser nemlig ikke ud, som virkeligheden gjorde, da han tog det for flere år siden.
På det oprindelige billede – som bringes inde i bladet – står fem ungdomsspillere fra fodboldklubben OB med armene om hinanden. Men på forsiden er en af spillerne redigeret ud, en anden rykket rundt og en tredje beskåret væk, så man kun ser tre af de oprindelige fem.
Desler, JJ og Greve er på forsiden af Alka Superligabladet med photoshoppet foto #obfck #obdk #sldk #sportfyn pic.twitter.com/qwxfcJVl6a
— Søren Plovgaard (@SrenPlovgaard) October 15, 2017
”Man må simpelthen ikke flytte rundt på elementerne på den måde. Det er manipulation. Det er så groft, at man kan gøre den slags og slippe afsted med det. Det er jo svindel – svindel med sandheden,” siger Tim Kildeborg Jensen.
Redaktør: Vi fordrejer ikke virkeligheden
Magasinet Alka Superliga udgives af Dyhr Media i samarbejde med Divisionsforeningen og Superligaen. Ansvarshavende chefredaktør Lars Guldager Dyhr har svært ved at se problemet med deres forside.
”Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis fotografen føler sig trådt på. Men det mener jeg nu ikke, der er grund til. Vi viser jo billedet i sin oprindelige form inde i magasinet. Og jeg synes ikke, vi fordrejer virkeligheden på forsiden, hvor vi kun viser de tre, vi skriver om. Jeg synes ikke, det er et issue,” siger han.
Folk, der kun ser forsiden, ved jo ikke, at det oprindelige billede ikke ser sådan ud. Manipulerer I ikke med virkeligheden?
”Jeg synes, vi har ret til at gøre sådan her. Vi har købt billedet og fået lov at bruge det. Og jeg tror godt, at folk kan skelne mellem de to billeder,” siger Lars Guldager Dyhr.
Men det tror fotograf Tim Kildeborg Jensen ikke nødvendigvis. Han er i dag freelancefotograf, men var fotograf på Fyens Stiftstidende, da billedet blev taget og efterfølgende solgt videre via mediehusets videresalgsaftaler.
”Det er forfærdeligt, at man ikke sikrer sig i nærmest hoved og røv mod, at den slags her kan ske. Eller i hvert fald oplyser, at man ikke må manipulere. Og lige meget hvad, skal man oplyse om det, hvis man har tilføjet noget eller ændret i billedet. Så folk ikke misforstår det i forbifarten,” siger han.
Et skråplan, der koster troværdighed
Tim Kildeborg Jensen mener, det er et spørgsmål om troværdighed.
”Det vigtigste, vi har som fotojournalister og medier, er jo vores troværdighed. Folk skal kunne stole på, at det, vi smider i hovedet på dem, er det rigtige. Og hvis vores billeder kan manipuleres i et væk, mister vi jo troværdigheden. Det er et skråplan, og derfor er det bare forbudt og no-go at gøre sådan her,” siger han.
De har jo bare fjernet en person, som ikke var relevant for forsiden. Hvorfor er det et troværdighedsproblem?
”Lige i eksemplet her er det måske ikke så grelt – det er jo bare nogle fodboldspillere, og det er et eller andet sted bedøvende ligegyldigt. Men uanset hvad, må det her bare aldrig ske. Heller ikke selvom det principielt er et ligegyldigt billede,” siger Tim Kildeborg Jensen.
Til det siger Lars Guldager Dyhr:
”Det er vist at blæse billedet her ud af proportioner. Vi har jo ikke fjernet en præsident fra et historisk billede eller noget i den stil. Det er jo ikke historieforvanskning. Det er de tre her, historien handler om, og på forsiden giver det god mening, at det kun er de tre,” siger han.
17 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære alle i denne tråd
Kan vi ikke blive enige om, at Lars Guldager har forklaret sig.
Alle laver fejl, færre indrømmer dem. Og så videre.
:-)
Mange venlige hilsner
Det kan ikke forsvares, og jeg har ikke været opmærksom nok, selvom det er mit ansvar. Det kommer selvfølgelig aldrig til at gentage sig, og jeg ser frem til at undskylde fotografen.
Jeg kan ikke tilføje så meget mere, og kritikken er berettiget, så jeg må tage de tæsk, der kommer.
Én ting er at flytte en hel person. Det er i forvejen dårlig stil. Noget helt andet er, at man på billedet her tilsyneladende har klippet hovedet af én person og sat det på en andens krop. Det må unægteligt føles noget akavet for dem, som er afbilledet.
Hej Morten
Du har ret i, at jeg kun giver dårlige forklaringer i det ovenstående, for selvfølgelig er det børnelærdom. Som jeg skriver tidligere, så skulle vi ikke have lavet den forside, og så er det lige så slemt, at jeg ikke erkender fejlen indledningsvis.
Der gik jeg ganske enkelt i baglås, fordi intentionen selvfølgelig ikke var at ændre historiens gang, og fordi jeg ikke har stået i den situation før. Jeg har selvfølgelig taget kontakt til fotografen, som jeg taler med mandag, når han er tilbage fra ferie. Udover en uforbeholden undskyldning skal vi selvfølgelig også drøfte det økonomiske aspekt, og jeg kan selvfølgelig godt se, at vi har begået en stor fejl, så det er kun på sin plads.
Der er åbenbart mange med tilknytning til fodboldverdenen, som jokker i spinaten i øjeblikket. Magasinet Alka Superliga skænder en fotografs billede, og den ansvarlige redaktør har kun dårlige forklaringer på sin handling. De overordnede som har presset en chefredaktør klaphat ned over Lars Guldager Dyhrs hoved, skulle forinden have sikret sig, at han viste noget om ophavsret. Han er åbenbart helt blank, han klipper og klister som ved en collage i en børnehave.
En vigtig del af ophavsretten er " droit morale " dvs. de ideelle rettigheder, respekten for brug og gengivelse af andres værker. " Le droit aux respect " gælder for såvel billeder som tekst, og krænkelsen kan medføre erstatning i en evt. retssag.
Det er børnelærdom for rigtige chefredaktører---men åbenbart ikke for dem med klaphat:
mvh pressefotograf Morten Juhl.
Flere