Det er trist, at freelancefotograf Thomas Nielsen i Pressefotografforbundets 100. år bliver udelukket fra at deltage i festen Årets Pressefoto på grund af nogle kriterier, der selv ved intens granskning fremstår uigennemskuelige.
Sagen efterlader det indtryk, at PF's bestyrelse har været ude i det noble ærinde at forsvare pressefotografiets troværdighed. Men uden at være enige om, hvad det er, fotografiet skal forsvares imod.
Første melding fra PF's bestyrelse indikerede for mig, at billederne – en serie fra Mændenes Hjem – blev udelukket på grund af overdreven efterbehandling. En klassisk og vigtig diskussion, hvor PF forsøger at definere en grænse. Det hed blandt andet i begrundelsen, at billederne var lukket for meget "ned i skyggerne".
Det lød unægtelig som Photoshop. Ikke mindst fordi PF's hjemmeside samtidig fremhævede, at PF i år har skærpet betingelserne for brugen af digital teknologi.
Men fotograf Thomas Nielsen påstår, at de lukkede hjørner ikke skyldes efterbehandling – men derimod at blitzens lys er fokuseret gennem et paprør. Vi er med andre ord angiveligt meget langt væk fra de digitale udfordringer, PF vil dæmme op for. Er Thomas Nielsen nu med til festen?
Nej. For PF-bestyrelsens svar – formidlet af formand Lars Lindskov – er, at det er hip som hap, om det er pap eller Photoshop. Billederne afvises, fordi de ikke giver et objektivt billede af det, der foregik foran kameraet i eksponeringsøjeblikket. Der gemmer sig ting i hjørnerne.
Samtidig står det dog klart, at bestyrelsen vakler. Bestyrelsesmedlem Thomas Sjørup støtter flertallet i deres ret til at udelukke billedet – men han er uenig. "Det gi'r ingen mening i mit univers," fastslår han i PF-debatten.
Spørgsmålet er, hvad flertallet i PF's bestyrelse i dag overhovedet er enige om. Bestyrelsesmedlem Peter Hove Olesen meddeler i PF's debat, at de diskvalificerede billeder er behandlet "for hårdt i Photoshop. Og det står jeg ved". Her er argumentet altså entydigt efterbehandling og ikke blitz.
Og samtlige fem dommere i Årets Pressefoto, der er blevet præsenteret for udelukkelsen, siger i klar forlængelse til Journalisten, at de forstod, at diskvalificeringen udelukkende skyldes overdreven brug af Photoshop. Fire af dommerne fremhæver tilmed, at det blev direkte afvist af PF's bestyrelse, at effekten kunne skyldes andet – for eksempel lyssætning.
Og næstformand i PF's bestyrelse Ditte Valente siger til Journalisten, at hun – i modsætning til Lars Lindskov – ikke er enig i, at »man kan udelukke billeder udelukkende på baggrund af lyssætning«.
Forvirret? Dansk pressefoto er i verdensklasse, og det skyldes også, at PF aktivt værner om fagets etik. Men som sagen står, bør PF – også af hensyn til eget renomme – alvorligt overveje at efterindkalde Thomas Nielsen til Årets Pressefoto. Ikke fordi han har overholdt reglerne. Men fordi ingen angiveligt kan forklare, præcist hvordan reglerne er overtrådt.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.