Overlevenede fra Utøya til pressen: Respektér et nej

Journalisterne er i flertal i retten i Oslo, der mandag har indledt retssagen mod Anders Behring Breivik. Unge overlevne beder pressen om at tage hensyn og respektere et nej.

Journalisterne er i flertal i retten i Oslo, der mandag har indledt retssagen mod Anders Behring Breivik. Unge overlevne beder pressen om at tage hensyn og respektere et nej.

Det første retsmøde i sagen, som flere norske medier kalder 22. juli-sagen, er begyndt. Her står Anders Behring Breivik anklaget for at stå bag bombeangrebet i centrum af Oslo den. 22. juli sidste år og den efterfølgende massakre på øen Utøya. Den første uge vil medierne optage 113 af de 192 pladser i Retssal 250 i Oslo Tingrett, viser en salsoversigt, som er tilgængelig via rettens hjemmeside.

I den forbindelse har den norske Ombudsmand for børn nedsat en gruppe med unge overlevende , der sammen har udsendt en erklæring med en række punkter, som de mener, medierne bør overveje under dækningen.

"Kun børn er eksperter i at være børn, og kun overlevende fra Utøya kan sige noget om, hvordan deres liv har været efter massakren," indledes erklæringen.

Her beder de unge blandt andet om, at journalister ikke presser unge til at deltage i interviews, giver dem tid til at overveje forespørgslen og respekterer et nej. I forbindelse med dækningen opfordrer gruppen af unge også medierne til at passe på med at referere til ofrene som en samlet gruppe. De er alle individuelle personer med forskellige reaktioner og meninger, står der. 

Der er i alt afsat ti uger til sagen, og medieinteressen er massiv, både fra norske og internationale medier, som skal gennem streng sikkerhedskontrol, inden de sætter sig i salen.

Retten har i alt gjort plads til omtrent 850 akkrediterede pressefolk i og udenfor retssalen, oplyser retten på hjemmesiden. De journalister, der ikke sidder i selve retssalen, befinder sig blandt andet i et indrettet pressecenter på Hotel Bristol, der ligger cirka 100 meter fra retten.

Retssalen er domineret af norske medier. Ni svenske, otte tyske og tre kinesiske medier er blandt de internationale medier, der desuden har fået plads. Fra Danmark er Tv 2, DR, Jyllands-Posten og Politiken på plads, mens sværvægtere som BBC, CNN og Al-Jazeera også rapporterer live fra salen.

For at komme ind i selve retten, skal man igennem en metaldetektor og have scannet sine ting. Det er desuden forbudt at medbringe uåbnede flasker eller termokander.

0 Kommentarer