Breivik-knap skaber debat

Det norske Dagbladets beslutning om at indføre en Breivik-fri zone har medført debat om, hvorvidt læserne på den måde skal kunne sortere i nyhederne. Skal vi også have en kendis-knap, spørger brugerne på Dagbladet.no.

Det norske Dagbladets beslutning om at indføre en Breivik-fri zone har medført debat om, hvorvidt læserne på den måde skal kunne sortere i nyhederne. Skal vi også have en kendis-knap, spørger brugerne på Dagbladet.no.

Dagbladet.no laver Breivik-fri zone. Men ikke alle brugere er lige begejstrede for, at avisen på mandag vil indføre en knap på hjemmesiden, der automatisk filtrerer alt stof om retssagen mod Anders Behring Breivik fra. Det kan man blandt andet læse i kommentarfeltet til den artikel på Dagbladet.no, som proklamerer tiltaget. En blogger på Journalisten.no sammenligner processen med Sandhedskommissionens opgør med apartheid i Sydafrika.

En del af læserne på Dagbladet.no tager positivt mod tiltaget, og brugeren Per Eide skriver sågar, at der burde indføres et decideret Breivik-forbud.

»Helt ærligt så mener jeg, at der burde være forbud mod at skrive om Breivik og hans syge verdenssyn. Breivik har opnået akkurat det, han ønsker, takket være mediernes malkning af denne sag, der har reklameret for ham og hans synspunkt i snart et år og sørget for, at alle i landet kommer til at huske navnet Anders b Breivik, og hvad han stod for, i hundredevis af år…«

Men flere af brugerne efterlyser nu også knapper, der kan fjerne blandt andet kendisstof, ligesom britiske Guardian gjorde det muligt at fjerne alt royalt nyhedsstof fra avisens hjemmeside, da Prince William blev gift i april sidste år.

Og det er slet ikke alle, der kan se det fornuftige i at lade læserne sortere i nyhedsstoffet på den måde.

»Hvad med at lave en nyhedsside, hvor man selv kan vælge, hvilke nyheder, som vises? Hvor fantastisk ville det ikke være, hvis jeg kunne censurere de nyheder væk, som ikke understøtter mit verdenssyn,« lyder det fra brugeren SelgStatoil.

Journalisten.no har historikeren og redaktør på Verdensmagasinet X, Maren Sæbø, blogget om den Breivik-fri zone.

Hun er uddannet i Sydafrika og drager en parallel til Sandhedskommissionen, der mellem 1995 og 2001 havde til opgave at kortlægge de krænkelser, der fandt sted under Apartheid-regimet. Når en ugerning har ramt rigtig mange mennesker, er det vigtigt at have så meget åbenhed som muligt, mener hun.

»Det var ingen hyggelig oplevelse, men sydafrikanerne gik gennem en kollektiv proces, som dæmpede nogle af modsætningerne, Apartheid havde efterladt sig. Og det efterlod en lidt mindre fragmenteret historieforståelse. Sandheds- og forsoningskommissionen var ikke et retsopgør, men en proces,« skriver Maren Sæbø.

Tanken er, at samfundet gennemgår en selvransagelse og en retsproces, ligesom man vil undgå ny vold, skriver hun.

»Skal det lykkes, bør så mange som muligt følge med. Både for at sikre en så retfærdig proces som mulig og for at hindre, at der opstår alternative forståelser af historien.«

Maren Sæbø tvivler på, at mange kommer til at bruge Breivik-Knappen. Det kommer til at gøre ondt at følge retssagen, men retssagen er for vigtigt og væsentlig til, at man ignorerer den, skriver hun.

Læs mere om Guardians republikanerknap hos Huffingtonpost.com

0 Kommentarer