Ordkrig om kritik af Grønlands-dokumentar

Sørine Gejl kommer med urigtige oplysninger i sin kritik af dokumentarfilmen "Flugten fra Grønland". Sådan lyder instruktør Poul-Erik Heilbuths svar på kritikken. Han forsøger at flytte fokus, siger Sørine Gejl.

Sørine Gejl kommer med urigtige oplysninger i sin kritik af dokumentarfilmen "Flugten fra Grønland". Sådan lyder instruktør Poul-Erik Heilbuths svar på kritikken. Han forsøger at flytte fokus, siger Sørine Gejl. 

Sørine Gejl beskylder instruktør Poul-Erik Heilbuth for at manipulere med virkeligheden i sin dokumentarfilm om sociale problemer på Grønland. Nu beskylder Heilbuth til gengæld Sørine Gejl for usande oplysninger, blandt andet om at hun skulle have været researcher på filmen.

»Sørine Gejl er ikke researcher på dokumentarfilmen. Hun har ikke været ansat, aflønnet og er heller ikke krediteret i filmen,« hedder et af Heilbuths kritikpunkter i en pressemeddelelse.

Over for Journalisten.dk bekræfter Sørine Gejl, at hun ikke har været aflønnet eller var på kreditlisten, men det sidste beror på en fejl.

»Jeg har talt adskillige gange med tilrettelægger Jens Møller fra DR, og vi har sammen brainstormet omkring en lang liste af folk, jeg skulle skaffe kontakt til. Jeg gjorde opmærksom på, at jeg normalt tager penge for den slags, men fordi jeg syntes, det var en vigtig film, ville jeg gøre det gratis. Eneste aftale var, at jeg skulle på kreditlisten, hvilket altså ikke er sket,« fortæller Sørine Gejl.

Hun kan ikke se, at det gør den store forskel, at hun ikke fik løn for sin indsats.

»Men i stedet for ’researcher’ kan man jo kalde mig ’fixer’. Jeg har i hvert fald arbejdet med den produktion og skaffet dem kontaktpersoner,« siger hun.

I Journalisten.dks artikel om Sørine Gejls kritik fortæller hun, at hun føler sig ført bag lyset af Heilbuth, fordi hun fik forståelsen af, at filmen skulle give et billede af Grønland ’set med grønlændernes øjne’.

Men i en mail til Journalisten siger Poul-Erik Heilbuth, at han aldrig har talt med Sørine Gejl.

Det bekræfter hun over for Journalisten.dk.

»Når jeg siger, jeg føler mig ført bag lyset, er det ikke af Heilbuth personligt, men af det hold, der har lavet produktionen. Først og fremmest Jens Møller, som jeg har haft kontakten med,« siger hun.

Sørine Gejl er i det hele taget irriteret over Heilbuths anklager om urigtige oplysninger, som hun ser som et forsøg på at afspore kritikken af hans film.

»Dette er bare et forsøg på at flytte fokus. Jeg har en kritik om to klip i filmen, der tydeligt er misvisende, og så er det fuldstændig ligegyldigt, om jeg er medarbejder på filmen eller cirkusklovn,« siger hun.

Læs Poul-Erik Heilbuths og DRs pressemeddelelse her.

0 Kommentarer