Norsk journalistforbund vil ekskludere politiagenter

I går kom det frem, at medlemmer af det norske journalistforbund har været politiinformanter, og forbundet overvejer nu at ekskludere dem. »Medlemskab er uforeneligt med at være infiltrator og PST-informant,« siger forbundsformand Elin Floberghagen

Det har rystet Norge, at det norske dokumentarprogram Brennpunkt har afsløret, at Christian Høibø og Jon Hagen har infiltreret aktivistgrupper og ageret informanter for PST – det norske PET.

De er begge medlemmer af det norske journalistforbund NJ, og deres mange roller falder i forbundet.

Det skriver journalisten.no.

”NJ ser vældigt alvorligt på det, som er kommet frem. De roller, de har haft, er uforenelige med medlemskab. Man kan ikke være journalist, samtidig med at man er infiltrator og informant,” siger forbundsformand Elin Floberghagen til journalisten.no.

Efter afsløringerne vil NJ i dag tage kontakt med de to personer og gøre dem opmærksom på, at der åbnes en eksklusionssnak mod dem – en sjælden handling i NJ.

»Men en sådan rolleblanding skader journalistikken som profession og også enkeltjournalister, som arbejder ud fra uafhængighed og troværdighed. Medlemmer i NJ skal optræde uafhængigt af alle grupper. Det har åbenbart ikke været tilfældet her,« siger Elin Floberghagen.

I Dansk Journalistforbund havde reaktionen været anderledes, fortæller formand Mogens Blicher Bjerregård.

»Vi ville ikke gøre på samme måde som i Norge, for vores medlemmer skriver ikke under på en vær-varsom-plakat: I Norge kan man kun være medlem, hvis man er uafhængig journalist, sådan er det ikke i DJ. Derfor er der heller ikke nogen kritik af den norske handlemåde, for vi har to forskellige forudsætninger for medlemskab,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

0 Kommentarer