Norsk børneavis: For børn er papir nyt og eksklusivt

Berlingskes nye avis til børn er inspireret af norske Aftenposten Junior, som er den hurtigst voksende avis i Norge. »For en generation, hvor alt foregår på nettet, virker det meget eksklusivt at få en papiravis ind ad postkassen,« lyder chefredaktørens forklaring på succesen

På trods af at papiravisen ofte bliver spået en snarlig død, lancerede Berlingske i går den landsdækkende børneavis ’Kids’ News’. Avisen er netop en papiravis til de 6-12 årige.

»Umiddelbart tænker jeg, at det kan blive lidt op ad bakke at få børn til at læse avis. Elektronisk og visuel nyhedsformidling taler som udgangspunkt mere børns sprog,« sagde kanalredaktør på børnenyhedskanalen DR Ultra Kirstine Vinderskov i forbindelse med lanceringen til Journalisten.

Men kigger man mod den norske inspirationskilde til ’Kids’ News’, lader det ikke til at blive så svært at få børn til at læse avis. I snart to år har norske Aftenposten udgivet børneavisen Aftenposten Junior. Og det har været en stor succes.

»Vores børneavis er blevet fantastisk godt modtaget. Både af børnene, som læser den, men også af deres forældre, som jo betaler abonnementerne. Både procentvis og i antal er det den avis i Norge, der vokser mest,« siger Guri Leyell Skedsmo, der er redaktør på Aftenposten Junior.

Papir er eksklusivt

Den norske børneavis har i dag et oplag på cirka 20.000 og vokser stadig, fortæller Guri Leyell Skedsmo. Alligevel kan hun sagtens forstå, at det kan virke næsten paradoksalt at udgive netop en papiravis til børn:

»Jeg kan absolut godt forstå tankegangen. Da vi startede, var der også mange voksne her i Norge, som sagde til os, at det kommer aldrig til at gå. Men vi havde på forhånd snakket nøje med nogle af de børn, der var vores potentielle læsere. Og de virkede interesserede – så vi valgte at stole på, at det stemte,« siger Guri Leyell Skedsmo.

Faktisk viste deres undersøgelser af målgruppen, at netop papiret var en del af det, der gjorde tanken om en avis attraktiv for børnene. Og ved nærmere eftertanke er det egentlig ikke så underligt, vurderer Guri Leyell Skedsmo:

»For en generation, hvor alt foregår på nettet, virker det meget eksklusivt at få en papiravis ind ad postkassen. Det vender jo på en måde billedet helt på hovedet – men dem, vi talte med, var meget optaget af, at papir ville være noget nyt, anderledes og eksklusivt,« siger hun.

Kan man forklare alt til børn?

Fra starten har den største udfordring for Aftenposten Junior været, hvordan man formidler de mere dramatiske og komplicerede nyheder for børn. Typisk gælder det især udlandshistorier, men også historien om en række frygtelige overgreb i Norge har voldt problemer, fortæller Guri Leyell Skedsmo.

»Vi siger jo, at vi kan skrive alle nyheder – men alligevel har vi dagligt diskussioner om det. For hvor går grænsen for, hvad man kan og bør forklare børn? Det bliver ved med at være et vanskeligt spørgsmål,« siger Guri Leyell Skedsmo.

Har I oplevet at måtte lade nyheder ligge, fordi de har været FOR forfærdelige?  

»Det er desværre sket, ja. Der ER nyheder, som vi ikke synes, man skal formidle til børn. Men det er meget få. Og hvis det drejer sig om sager, der kører massivt på alle andre platforme, så skal vi simpelthen finde en måde at fortælle dem på. For børnene ser det jo alligevel, og hvis de ikke får forklaringen, begynder de selv at digte. Og så bliver det værre,« siger Guri Leyell Skedsmo.

0 Kommentarer