Radio24syvs interview med den danske skuespiller Ghita Nørby har trukket overskrifter og debat de seneste dage. Men gik radiokanalen over stregen ved at bringe interviewet?
Svaret er nej ifølge Oluf Jørgensen, mediejurist og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
”Jeg ser ikke noget presseetisk problem ved at bringe det,” skriver Oluf Jørgensen i en mail og tilføjer:
”Det fremgår tydeligt, at Ghita Nørby er klar over, at der sker optagelser til Radio24syv. Ghita Nørby synes, at spørgsmålene, især i starten, er tåbelige, og det lægger hun bestemt ikke skjul på.”
Journalistens ”store” mikrofon
Dokumentaren blev udgivet onsdag på Radio24syv med overskriften 'Hele Danmarks Ghita'. Det meget omtalte interview kører af sporet efter blot få minutter. Det lader til, at Ghita Nørby bliver irriteret over journalistens medbragte mikrofon.
”Vi lever jo, ikke sandt? Når jeg nu har snakket færdigt med dig, skal jeg så lægge mig ned i kisten og dø? Er det dét, du vil have?” spørger Ghita Nørby journalisten.
”Nej, jeg vil gerne lave et portræt af dig. Og man behøver ikke at være ved at dø for at få tegnet et portræt,” svarer journalist Iben Maria Zeuthen.
Ghita Nørby giver flere gange udtryk for, at hun hverken er tilfreds med journalistens fremtoning eller spørgsmål.
”Jeg kan ikke tage dig. Jeg kan ikke svare på sådan nogle selvhøjtidelige, idiotiske spørgsmål,” siger Ghita Nørby.
Debatten raser i Danmark
Debatten har raset på de sociale medier lige siden.
Nogle mener, at Radio24syv er i sin fulde ret til at bringe interviewet med den folkekære skuespiller. Andre mener, at der er nogle etiske hensyn, som gør, at radiokanalen ikke burde have bragt interviewet. Og så er der dem i midten.
”Ghita Nørby har givet tusindvis af interviews. Jeg har aldrig før hørt hende som på 24syv. Når en 84-årig på den måde ændrer karakter, tager jeg udtalelserne med forbehold. Det var vi mange, der glemte med Prins Henrik. Håber 24syv har vurderet hendes tilstand før udgivelse,” skrev journalist på TV 2 Lorry Jens Jacob Juulsager på Twitter.
Iben Maria Zeuthen vil ikke stille op til interview. Hun henviser i stedet til sine chefer på Radio24syv, heriblandt programchef Mads Brügger.
”Ghita blev spurgt, om hun vil medvirke. På et tidspunkt smider hun vores journalist ud og inviterer hende ind igen. Ghita er en meget garvet kulturpersonlighed, hvad angår at blive interviewet. Der er intet problematisk i at bringe det,” siger Mads Brügger og tilføjer:
”Jeg tror, at meget af debatten i virkeligheden handler om, at vrede er blevet et tabu.”
Lighed med risengrød-interview
Mediejurist Oluf Jørgensen bakker Mads Brügger op.
”Det er faktisk både underholdende og interessant,” skriver Oluf Jørgensen og tilføjer senere på mail:
”Interviewet har nogle lighedstræk med det legendariske ”risengrød”-interview med Bertel Haarder, som DR bragte for nogle år siden.”
Oluf Jørgensen henviser til interviewet af daværende indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder fra 2010, hvor en DR-journalist bliver kaldt for blandt andet ”røvhul” og ”dumme svin”.
Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra Ghita Nørby. Hun har skrevet tilbage på mail, at hun ikke vil udtale sig om interviewet.
7 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Er det sædvanligt, at journalister beder en person om et interview og det første man gør, ar at dele indholdet med andre, så de 3 uger før interviewet sendes kan lave et satire program, hvor personens udtalelser indgår som replikker i en ydmygende dialog?
Hvad var motivet bag denne deling?
Skader sådan arbejdsmetoder Radio24syvs troværdighed?
Den unge journalist med det meget store udstyr gemte sig bag teknikken. Det var selvfølgelig ikke så nødvendigt for den gode lyd som hum prøvede at påstå. Ghita ville hellere tale med et menneske end en teknik. Det håndterede den unge journalist ikke særlig godt. Måske skulle hun have haft en tekniker med, så hun kunne have været fri til at være mennekse med Ghita.
For et par timer siden lagde Berlingske et stykke ud om 24/7-forberedelserne til interviewet med Ghita Nørby. Det fremgår, at en underredaktør brugte TRE TIMER på at instruere journalist Iben, der blandt andet blev orienteret om, hvad hun skulle gøre, hvis interviewet ikke gik som planlagt.
Er det almindeligt i dag, at journalister i den grad er topstyrede?
Hvem kunne tænkes at ville spørge mulige marionetter om det?
Har måtte tænke en del over det her. Ikke mindst fordi jeg ikke ønsker at høre programmet.
Jeg synes ikke, at det er en Public Service opgave at drive Gonzo Journalistik. Det hele lugter af et stunt for mig, der også mener, at Mohammed tegningerne var et stunt.
Kan ikke se, at der er nogen grund til at Voksenmobbe en 84 årig folkekær skuespiller. Det er smagsløst. Jeg kan ikke lade vær med at få stor medfølelse med Ghita Nørby. Det må være rædselfuldt.
Min regl nr 1 er, at man udleverer sig selv, fremfor at udlevere andre. Havde man bragt en lignende Gonzo interview med Folketingets Forkvinde eller en anden garvet politiker, havde det været en hel anden sag.
Kan ikke se andet grund til at bringe det, end at få lytter/tal til en radio, der er på vej til at miste sin sendetilladelse. Tu-de-loo herfra.
"Iben Maria Zeuthen vil ikke stille op til interview. Hun henviser i stedet til sine chefer på Radio24syv, heriblandt programchef Mads Brügger".
Der er den mulighed, at journalisten ligger under for et hårdt pres fra en chef derhjemme. Hun har som sine kolleger måske gang på gang fået at vide, at historierne skal vinkles på DÉN måde, og vé den arme journalist, der kommer hjem med en helt "forkert" historie. Er det den kultur, vi stifter bekendtskab med, da Iben taler om sit koncept, sin struktur, som hun åbenbart ikke vil forlade?
Har en overchef på 24/7 derefter overrulet en underchef og bestemt, at optagelserne skulle bringes? Chefer, som vi oplever dem i Presselogen, er nok ikke de rette at spørge her.
Flere