Mediejurist frikender Radio24syv i Ghita Nørby-interview

Radio24syv gjorde intet forkert, da stationen bragte interviewet med Ghita Nørby ifølge Oluf Jørgensen, mediejurist: ”Jeg ser ikke noget presseetisk problem.” Mads Brügger: ”Debatten handler i virkeligheden om, at vrede er blevet et tabu.” Ghita Nørby har ikke kommentarer

Radio24syvs interview med den danske skuespiller Ghita Nørby har trukket overskrifter og debat de seneste dage. Men gik radiokanalen over stregen ved at bringe interviewet?

Svaret er nej ifølge Oluf Jørgensen, mediejurist og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

”Jeg ser ikke noget presseetisk problem ved at bringe det,” skriver Oluf Jørgensen i en mail og tilføjer:

”Det fremgår tydeligt, at Ghita Nørby er klar over, at der sker optagelser til Radio24syv. Ghita Nørby synes, at spørgsmålene, især i starten, er tåbelige, og det lægger hun bestemt ikke skjul på.”

Journalistens ”store” mikrofon

Dokumentaren blev udgivet onsdag på Radio24syv med overskriften 'Hele Danmarks Ghita'. Det meget omtalte interview kører af sporet efter blot få minutter. Det lader til, at Ghita Nørby bliver irriteret over journalistens medbragte mikrofon.

”Vi lever jo, ikke sandt? Når jeg nu har snakket færdigt med dig, skal jeg så lægge mig ned i kisten og dø? Er det dét, du vil have?” spørger Ghita Nørby journalisten.

”Nej, jeg vil gerne lave et portræt af dig. Og man behøver ikke at være ved at dø for at få tegnet et portræt,” svarer journalist Iben Maria Zeuthen.

Ghita Nørby giver flere gange udtryk for, at hun hverken er tilfreds med journalistens fremtoning eller spørgsmål.

”Jeg kan ikke tage dig. Jeg kan ikke svare på sådan nogle selvhøjtidelige, idiotiske spørgsmål,” siger Ghita Nørby.

Debatten raser i Danmark

Debatten har raset på de sociale medier lige siden.

Nogle mener, at Radio24syv er i sin fulde ret til at bringe interviewet med den folkekære skuespiller. Andre mener, at der er nogle etiske hensyn, som gør, at radiokanalen ikke burde have bragt interviewet. Og så er der dem i midten. 

”Ghita Nørby har givet tusindvis af interviews. Jeg har aldrig før hørt hende som på 24syv. Når en 84-årig på den måde ændrer karakter, tager jeg udtalelserne med forbehold. Det var vi mange, der glemte med Prins Henrik. Håber 24syv har vurderet hendes tilstand før udgivelse,” skrev journalist på TV 2 Lorry Jens Jacob Juulsager på Twitter.

Iben Maria Zeuthen vil ikke stille op til interview. Hun henviser i stedet til sine chefer på Radio24syv, heriblandt programchef Mads Brügger.

”Ghita blev spurgt, om hun vil medvirke. På et tidspunkt smider hun vores journalist ud og inviterer hende ind igen. Ghita er en meget garvet kulturpersonlighed, hvad angår at blive interviewet. Der er intet problematisk i at bringe det,” siger Mads Brügger og tilføjer:

”Jeg tror, at meget af debatten i virkeligheden handler om, at vrede er blevet et tabu.”

Lighed med risengrød-interview

Mediejurist Oluf Jørgensen bakker Mads Brügger op.

”Det er faktisk både underholdende og interessant,” skriver Oluf Jørgensen og tilføjer senere på mail:

”Interviewet har nogle lighedstræk med det legendariske ”risengrød”-interview med Bertel Haarder, som DR bragte for nogle år siden.”

Oluf Jørgensen henviser til interviewet af daværende indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder fra 2010, hvor en DR-journalist bliver kaldt for blandt andet ”røvhul” og ”dumme svin”.

Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra Ghita Nørby. Hun har skrevet tilbage på mail, at hun ikke vil udtale sig om interviewet.