Mediefonde stifter europæisk pressepris

Pulitzer-prisen er forbillede for ny pressepris, der skal hylde kvalitetsjournalistik i Europa. Jyllands-Postens og Politikens fonde stifter prisen sammen med en række europæiske mediefonde.

Pulitzer-prisen er forbillede for ny pressepris, der skal hylde kvalitetsjournalistik i Europa. Jyllands-Postens og Politikens fonde stifter prisen sammen med en række europæiske mediefonde.

Politikens og Jyllands-Postens fonde stifter med fem andre europæiske fonde en ny journalistpris, Den Europæiske Pressepris. Der bliver uddelt priser i fire kategorier, og vinderne får hver især 10.000 euro.

De fire priser består af en redaktør-pris, en kommentator-pris, en nyhedspris og en innovationspris, fremgår det af den pressemeddelelse, fondene har sendt ud.

Ud over Jyllands-Postens og Politikens fonde er prisen stiftet af The Guardian Foundation og The Thomson Reuters Foundation fra Storbritannien, to hollandske fonde og en tjekkisk.

»Alle vores fonde har stærke forbindelser til medieorganisationer. Vi mener derfor, at vi har et ansvar for kvaliteten og den offentlige debat i Europa,« siger Adriaan Stoop, bestyrelsesformand for European Press Prize Foundation i pressemeddelelsen.

Den amerikanske Pulitzer-pris skaber opmærksomhed omkring den ypperste journalistik, og Den Europæiske Pressepris skal ligeledes styrke kvalitetsjournalistikken i Europa, forklarer Jørgen Ejbøl, bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus til Jp.dk.

»Vi vil med disse priser gerne sprede lidt optimisme hos kvalitetsaviserne i Europa, for de spiller en helt afgørende rolle for samfundsudviklingen, nyhedsbilledet og kvaliteten af vores demokrati,« siger han. 

Vinderne bliver annonceret i januar 2013, og prisen uddeles i Amsterdam i februar 2013.

2 Kommentarer

Jens Yde
26. MAJ 2012
Re: Ejbøl deler penge ud: Per Michaelsen modtog Laust-prisen

Jørgen Ejbøl har hilst på Per Michaelsen, der nu mistænkes for at have været spion for Stasi.

Men hvem er Jørgen Ejbøl? Han er sjældent i medierne. Han har i alt fald været gift med Camilla Elena Lindemann,  hvis far, Kelvin, var født i Sibirien. Jørgen Ejbøl  står i dag opført som gift med Marianne Abrahamsen, og analytikere må på et tidspunkt stille sig spørgsmålet, om Ejbøl er særligt orienteret i retning af det gamle testamente, privat som professionelt.

Jørgen er født nord for København, nær Søllerød sø. Her boede hans mor, frk. Schaumann, der kun var 19 år, da hun blev gift. Jørgen er døbt Jensen, et navn som hans far og hans far før ham havde båret.  Jørgen kom til Amerika og studerede journalistik på Colombia University  i New York. Han blev chefredaktør på Jyllands-Posten i 1993, og formåede at gøre Jyllands-Posten mere København-orienteret, og københavneres frygt for, at Politiken skulle blive jyskagtig, da Jyllands-Posten fusionerede med Politikens Hus, var således helt ubegrundet.

 I 1994 stiftede han og Jyllands-Posten "Laust Jensen prisen”, som er gået til Lasse Ellegaard, Helge Jensen,  Arne Mariager,  Torben Dalby Larsen, Ralf Pittelkow,  Carsten Jensen,  Stig Olesen,  Per Nyholm,  Henrik Thomsen, Mette Herborg, Per Michaelsen, Orla Borg, Erik Thomle,  Carsten Ingemann,  Flemming Rose, Eva Plesner og Keld Louie Pedersen.

Flere af prismodtagerne har en fortid som venstreorienterede, og i dag er således Per Michaelsen  selv centrum for en historie. Han er mistænkt for at have været storspion for DDR. Per Michaelsen er student fra Gl. Hellerup Gymnasium og var en overgang medlem af et dansk kommunistisk parti.  I priskomiteen for Laust Jensen-prisen sad i 2000 chefredaktør, administrerende direktør Jørgen Ejbøl, og Per Michaelsen fik prisen det år for at afsløre ”danske medløberes virke i en fjendtlig magts tjeneste”.

Er Per Michaelsen en bror til Jan Michaelsen, tidl. Ekstra Bladet? Sidstnævnte fik før Murens Fald  erstatning for at have siddet i fængsel, mistænkt for planer om at sprænge trotyl i Jylland, og han er med på et billede i Øvig Knudsens bog om Blekingegadebanden.  For adskillige år siden diskuterede Per og Jan på Journalistforbundets debatside, men den blev jo lukket og slukket uden varsel. Det kunne ellers være interessant at genlæse, hvad de skrev – hvis det altså var de to, selvfølgelig.

De pengepriser, som Jørgen Ejbøl nu skal være meduddeler af, i alt 300.000 kroner, kan vel dårligt dække udgifterne til en halv journalist på Ekstra Bladet, og det kunne være rart om en journalist, der afslørede forholdene i pressen, blev belønnet.

Jens Yde
24. MAJ 2012
Re: Mediefonde stifter europæisk pressepris

Dette pragtfulde initiativ fortjener omtale. Vi almindelige mediebrugere må have forståelse for, at den danske presse ikke har ressourcer til at dække historien, så derfor dette:

Pengene til prisen stammer blandt andet fra den berømte milliardær George Soros, New York, der  donerede et beløb til Media Development Loan Fund, MDLF, efter at en serbisk journalist gentagne gange havde bedt ham om penge til sin radiostation. Med til at stifte MDLF i 1995 var en New York-født reporter fra Washington Post og medlem af Council on Foreign Relations, Stuart C. Auerbach, der i øvrigt havde været gift med Post-journalisten Carol Honsa, som før da havde været gift med Deep Throat-reporteren Carl Bernstein, et ægteskab der stammede helt tilbage fra 1968. Stuart Auerbach skrev med to fingre, var elendig til at stave og fik en karriere i blandt andet Mellemøsten, og under kommunismens fald arbejdede han ud fra Tjekkoslovakiet. Fra midten af 1990’erne tog Auerbach sig tid til at dele  økonomiske midler  ud til uafhængige medier.

Priskomiteen består af folk, der er klar over, at i den store historie ligger der ofte en masse små sidehistorier, der måske ikke bliver fortalt.

Pressemeddelelsen oplyser, at The Guardian og Thomson Reuters er blandt grundlæggerne af den nye pris. Formanden Sir Harold Evans er amerikansk statsborger og bosiddende i New York City:  “Sir Harold Evans will be joined on the judging panel by Jørgen Ejbøl, chairman of JP/Politiken Newspapers and former editor of Jyllands-Posten in Copenhagen, Sylvie Kauffmann, editorial director of Le Monde in Paris and Yevgenia Albats, editor of New Times in Moscow and Paolo Flores d’Arcais, one of the most influential philosophers and writers in Italy”.

The Media Development Loan Fund (Czech Republic) nævnes. Den gren af medietræet kan man læse mere om på The Soros Files:  “Over the course of 15 years, MDLF have provided more than $100 million in financing and grants to 77 media companies in 26 countries, while writing off only 2% of loans and investments”.

http://sorosfiles.com/soros/2011/10/media-development-loan-fund.html

Det bliver spændende at se, om Journalisten og den øvrige presse i januar 2013 kan afsætte ressourcer til at fortælle, hvem der modtager de fire priser:  4 x 10.000 euro.