
En racerkører, en tv-vært og en skuespiller. Motorjournalist Malene Raith så gerne, at racerkøreren var en kvinde. ”Michelle Gatting og Christina Nielsen er to eksempler på dygtige kvindelige racerkørere i Danmark, som har kørt på Le Mans.” Krestine Havemann / Discovery Networks Danmark
Når ‘Top Gear’ til foråret kommer i en dansk udgave, bliver det uden kvinder på skærmen. Værtsholdet bliver tv-vært Felix Smith, skuespiller Dar Salim og tidligere racerkører Jesper Carlsen.
Og det er ifølge Felix Smith i programmets ånd.
”Er der noget ‘Top Gear’ ikke er, så er det moderne og politisk korrekt. Så det ville være at starte på den helt forkerte side i bogen, hvis vi inviterede en kvinde med ind i det her. Det kommer ikke til at ske. Det er jeg ret sikker på,” siger han til Ekstra Bladet på spørgsmålet om, hvorvidt det ikke var mere i tidsånden at have en kvinde med blandt værterne.
Den kommentar provokerer motorjournalist Malene Raith.
”Det der med bare at feje det af, er fint, hvis man skal lave et drengerøvsprogram. Men nu er det ‘Top Gear’, de prøver at lave, og det oprindelige program står ikke og siger, at det kun er for mænd. Det program har altid behandlet kvinder fint,” siger Malene Raith, som er journalist og redaktør på bilmediet Prêt-à-Partir.
Hun kalder Felix Smiths kommentar ”kikset” og mener, at det viser småt kendskab til målgruppen.
”For lige præcis ‘Top Gear’ har ikke bare haft masser af kvinder med gennem årene, de har også rigtig mange kvindelige seere, så hvorfor skyde sig selv i foden med en dumsmart kommentar?” siger hun.
I 2006 fulgte 36 procent af de mandlige britiske seere på 16-34 år, ifølge Business Insider, med i ‘Top Gear’ om søndagen. For de kvindelige seere i samme aldersgruppe lå tallet på 40 procent.
Første vært var kvinde
Selv om værtsrollerne i det engelske ‘Top Gear’ oftere har været mænd end kvinder, har der helt fra begyndelsen været kvindelige værter på det engelske program.
Således var Angela Rippon vært, da programmet gik i luften i 1977. Af andre kan nævnes motorjournalist Sue Baker, tv-vært Michelle Newman og racerkører Vicki Butler Henderson.
Men også i bilerne på banen i programmet har der været kvinder, fortæller Malene Raith.
”En af de bedste testkørere i verden er en kvinde. Sabine Schmitz, som kører nede på Nürburgring, har været med flere gange i programmet, hvor hun har sat dem alle sammen på plads,” siger hun.
Malene Raith understreger, at hun ikke selv lægger billet ind på værtspladsen.
”Det handler ikke om, at jeg skal være vært. Jeg ville som udgangspunkt nok mene, at det skulle være en med dybere viden, for i ‘Top Gear’ handler det om at have nørdet med biler hele sit liv, og det har jeg kun gjort i 10 år. Der vil jeg til hver en tid pege på en af mine andre kolleger,” siger hun.
Og der ville der ikke være mange kvinder at vælge imellem, medgiver hun.
”Blandt motorjournalister er der ikke så mange kvinder,” siger hun.
Kvinder på Le Mans
Der er dog heller ingen motorjournalister på værtsholdet i den danske udgave, som består af en skuespiller, en tv-vært og en racerkører. Og racerkøreren kunne sagtens være en kvinde, siger Malene Raith.
”Michelle Gatting og Christina Nielsen er to eksempler på dygtige kvindelige racerkørere i Danmark, som har kørt på Le Mans,” siger hun.
”Men det kunne også sagtens være kvindelige værter, som ved noget om biler. Det vigtigste er, at man ved, hvad man taler om. At man ikke kigger på personer, men på indhold. Og lige nu virker det, som om det danske program kigger mere på personer end indhold. Det lader til i højere grad at blive en omgang kendisser, der skal køre biler,” siger hun.
‘Top Gear’-værterne i Storbritannien har været kendt for at være provokerende, og programmet har derovre modtaget klager pga. værternes udsagn.
Ligger Felix Smiths kommentar i god tråd med at komme med provokerende udsagn?
”Det synes jeg egentlig ikke. Det originale ‘Top Gear’ har altid kunne tillade sig at provokere, fordi de tre værter alle har en solid baggrund i både erfaring og viden om biler, men jeg synes aldrig, det har været plat-provokerende,” siger Malene Raith.
Felix Smith føler sig misforstået
Felix Smith har ikke ønsket at kommentere Malene Raiths kritik over for Journalisten, men henviser i stedet til et interview med Berlingske.
Her fortæller han, at han føler sig misforstået:
”I samtalen med Ekstra Bladet talte vi om, hvordan ‘Top Gear’ har været sammensat gennem årene i det engelske format, og at det, vi har taget udgangspunkt i, er den traditionelle opskrift med tre mænd som værter. Nu er det så blevet til, at jeg ikke vil have nogen kvinder i programmet. Det passer ikke,” siger han til Berlingske.
Han fortæller desuden, at det danske ‘Top Gear’ vil komme til at have kvindelige gæster.
”Der er selvfølgelig plads til kvinder. Hvis man har set ‘Top Gear’, så ved man jo også, at det handler om meget mere end biler. Det er jo et meget bredt format, som skal henvende sig til mange typer af mennesker – og begge køn.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.