Læs indenad

GENMÆLE. Lars Bjerg bekendtgør i Journalisten nummer 7, at jeg ville dumpe i interviewteknik på Journalisthøjskolen på grund af en mail, jeg sendte til Rigmor Zobel, hvor jeg bad om et interview. Nu har jeg gudskelov bestået Journalisthøjskolen, dengang der var undervisere, der kunne læse indenad.

GENMÆLE. Lars Bjerg bekendtgør i Journalisten nummer 7, at jeg ville dumpe i interviewteknik på Journalisthøjskolen på grund af en mail, jeg sendte til Rigmor Zobel, hvor jeg bad om et interview. Nu har jeg gudskelov bestået Journalisthøjskolen, dengang der var undervisere, der kunne læse indenad.

For den disciplin er der ikke meget, der tyder på, at Lars Bjerg mestrer.

Han hopper glad med på Journalistens letbenede vinkel om, at Ekstra Bladet skulle have afgivet sin redigeringsret i forhold til Rigmor Zobel, og at "man lige så godt kunne bede hende om at skrive det selv".

Det er noget nonsens, der peger i retning af, at Lars Bjerg i stedet burde undervise politikere i spin, hvor det drejer sig om at komme af med stærke, letforståelige budskaber – uagtet at sandheden ikke altid står mål med udmeldingerne.
For selvfølgelig har Ekstra Bladet ikke afgivet sin redigeringsret.

Når jeg beder folk om et interview, understreger jeg altid, at de selvfølgelig kan rette fejl. Det kalder jeg fairness.
Meget tyder på, at Lars Bjergs erfaring består i at interviewe danskere, der har cyklet til Paris eller har en omfattende samling af øloplukkere. Her kan man formentlig indgå omfattende kontrakter.

I et tilfælde som Rigmor Zobel kræver det dog noget andet. Men at koge med på Journalistens tynde suppe med så markante udtalelser viser, at Journalisthøjskolen stadig er præget af undervisere, der aldrig har begået sig i den virkelighed, de sender eleverne ud i.

At Reimer Bo som ophavsmand til artiklen jamrer med på Journalistens klagesang, er vel forståelig nok. Det er i hvert fald forfriskende at se, at han er ved at få lidt kant.
At han så påstår, at Ekstra Bladet "sælger resterne af deres journalistiske sjæl", viser dog, at de analytiske evner ikke er fuldt udviklede.

Reimer Bo blev kritiseret for ikke at stille kritiske spørgsmål. Ekstra Bladets mail lagde på ingen måde op til, at Rigmor Zobel ville slippe for dem, såfremt hun havde sagt ja til et interview hos os.

Jeg vil derfor fastholde, at når Fanden bliver gammel, går han ikke i kloster. Han lader sig interviewe af Reimer Bo.
Afslutningsvis vil jeg takke Reimer Bo for vendingen "Nu er vi inde i mit værksted. Det vil jeg ikke uddybe". Det er en herlig, ny måde at løbe fra kritiske spørgsmål på.

– Jan Körner, journalist, Ekstra Bladet

SVAR. Det er et godt gammelt beskidt trick først at forvrænge modpartens kritik og derefter under stor ståhej vise, at kritikken er tåbelig og modparten latterligt inkompetent. Går den, så går den.

Men det står altså sort på hvidt i mailen, at det ikke bare er retten til at rette fejl, Jan Körner har tilbudt Rigmor Zobel.
Det er også retten til at sætte dagsordenen ved at lade det handle om, "hvad du ellers måtte have lyst til at fortælle om". Og det er retten til at "ændre i formuleringer eller stryge afsnit, som du fortryder". Man kan vel dårligt klemme de to sidste tilbud med ind under begrebet 'fairness', som Jan Körner påberåber sig.

De to tilbud her, som Jan Körner snakker helt uden om i sit læserbrev, summer for mig at se utvetydigt op til, at kilden selv må bestemme, hvad der skal trykkes i avisen. Og det er netop, hvad retten til redigering består i: At beslutte, hvad det skal handle om, hvad der skal skæres væk, og hvordan resten skal formuleres.

Når kilden får sådan et tilbud, er det ikke journalistik, det er et tilbud om ghostwriting. Uanset hvor meget Jan Körner spræller og sprutter og buldrer.

– Lars Bjerg, lektor, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

SVAR. Da jeg var på Ekstra Bladet i slutningen af 80'erne, ville Ambro Kragh have sagt om Jan Körner: Nu klynker den mand så meget, at jeg ikke gider ha' ham med i min avis mere.

I Gade, Ambro og Falberts dage var Ekstra Bladet en intelligent bodegaavis, som koncentrerede sig om at lave gode pløkker frem for at klynke, når man tabte til konkurrenterne.

Som Ambro engang sagde: Dårlige tabere er som regel endnu dårligere vindere …
Og jeg burde derfor naturligvis ikke svare en mand som Körner, der ikke engang kan læse sine egne sleske brugtvognsforhandlermails indenad.

Men ret skal være ret. Jeg bliver nødt til at moderere én af mine udtalelser. Ekstra Bladet har ikke solgt den sidste rest af bladets sjæl. Körner og Poul Madsen har foræret den væk ganske gratis.

– Reimer Bo Christensen, studievært, 21 Søndag, DR

SVAR. Kære Jan Kørner. Du skrev sådan her i en mail til Rigmor Zobel:

"Kære Rigmor Zobel
Jeg ved, det er en svær tid for dig, og at du formentlig har travlt med at finde fodfæste igen efter den seneste tid. Ikke desto mindre vil jeg høre, om du har mod på at stille op til et interview, hvor det er DIN forklaring, der bliver hørt. Hvor du gendriver anklagerne, kommenterer politiets behandling af dig, konsekvenserne for dit liv, og hvad du ellers måtte have lyst til at fortælle om.

Hvis du stiller op til et interview, garanterer jeg, at du får teksten til gennemsyn, inden den trykkes, således at du kan rette misforståelser, ændre i formuleringer eller stryge afsnit, som du fortryder.

Jeg håber, du har mod på det.
Mvh,
Jan Körner, Ekstra Bladet"

Jeg synes stadig, din mail taler for sig selv.

– Jakob Elkjær, redaktør, Journalisten

0 Kommentarer