Indtil for nylig var Oslo Kommunes hjemmeside ramt af et velkendt paradoks. Der var alt for mange undersider, som ikke blev vedligeholdt – og som de færreste borgere besøgte. Selv om de kunne finde information på 55.000 forskellige undersider, søgte fire ud af ti besøgende forgæves i junglen af sider.
Analyser af trafikken viste problemets omfang:
»Der var 35.000 mislykkede forsøg på at finde information om ugen, så vi måtte rydde op, så borgerne kunne finde de oplysninger, de skulle bruge – og finde dem hurtigt,« siger Tron Kallum, chef for afdelingen for digitalisering i kommunen.
Med det toårige netprojekt ’Løftet’ er antallet af sider på Oslo Kommunes hjemmeside blevet reduceret fra 55.000 til blot 6.000.
Vi har vældig lidt tekst
Om forskellen siger Tron Kallum:
»Der var vældig meget tekst tidligere. Nu har vi vældig lidt tekst. Vi går lige til sagen.«
I er gået fra 55.000 til 6.000 sider. Hvad er væk?
»De fleste sider, der er væk, handlede om, at vi fortalte om os selv – ikke hvilken service vi tilbyder borgerne. Borgerne er ikke optaget af plejehjemmene, men hvad plejehjemmene tilbyder,« siger han.
Brugerne bestemmer prioriteringerne
Men en ting er antallet af sider. Noget andet er prioriteringen af sitet.
Den gamle hjemmeside afspejlede organisationen i kommunen, fortæller Tron Kallum.
Øverst på åbningssiden var et link til politikerne i bystyret.
Nu ligger politik og administration nederst på siden.
I stedet er det første, borgerne ser, et søgefelt med spørgsmålet:
”Hvad kan vi hjælpe dig med?”
1 million besøg analyseret
Undersvejs i det toårige projekt har 8.000 personer deltaget i brugerundersøgelser, og 1 million besøg på sitet er blevet endevendt.
Analyserne gav mange overraskende svar om brugernes behov, fortæller Tron Kallum.
»Da vi analyserede folks søgemønstre, kunne vi se, at for eksempel forældre til skolebørn mest er interesseret i, hvornår skolen holder ferier og fridage,« forklarer han.
Men hvis forældre skulle vide noget om ferier og fridage, skulle de klikke ind på den rigtige skole blandt kommunens 180 skoler. Her kunne de finde informationer om for eksempel skolen, skolens pædagogik, og hvordan den blev administreret. Informationer, som de færreste forældre havde brug for.
»Hvis du var heldig, fandt du et sted oplysningerne om ferier og fridage,« siger Tron Kallum.
I dag ligger information om ferie og fridage øverst.
»Fordi det er det spørgsmål, flest søger svar på.«
Det mest søgte øverst
I stedet for at organisere siden alfabetisk, geografisk eller efter størrelse bliver informationerne i dag præsenteret efter, hvor efterspurgte de er.
»Det, som flest søger på, ligger øverst. På listen om svømmehaller er det den mest søgte svømmehal, der ligger øverst. Det er for eksempel ikke en alfabetisk liste over svømmehaller i kommunen.«
Til sommer skal kommunen evaluere, hvordan den nye hjemmeside er blevet modtaget.
Du kan sammenligne den nye hjemmeside med den gamle via Archieve.org
4 gode råd til omlægning af din hjemmeside
- Brug trafiktallene
Med for eksempel Google Analytics kan du se dine brugeres ærinde og bevægelsesmøstre. Mål hele tiden, hvad folk søger efter på siden, og lav siden om, så søgningerne passer til brugernes behov. - Opbakning
Du skal have politikernes opbakning og tilstrækkelig med medarbejdere og ressourcer til analyser og relancering. ’Løftet’ har haft over 30 medarbejdere tilknyttet, heraf 20 fra kommunen. - Vis problemerne
»Vi filmede brugere, der prøvede at finde informationer uden held. De film viste vi til ledelsen,« siger Tron Kallum. - Involver borgerne
I Oslo har for eksempel ældre- og handicaporganisationer været tilknyttet projektet, så eksempelvis svagtseende kan finde, hvad de skal bruge.
Her kan du følge med i kulissen og se, hvordan hjemmesiden udvikler sig.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.