
Først og fremmest skulle Rakkerpaks direktør, Tor Arnbjørn, ikke have afvist at stille op til interview, fordi de holdt ferie, mener pressecheferne. Foto: Teis Bruno. Collage: Journalisten
Det var en fejlvurdering at ansætte en tidligere P1-vært, der i efteråret blev fyret fra DR efter en række sager om krænkelser og grænseoverskridende adfærd.
Sådan lød det fra direktør i radioproduktionsselskabet Rakkerpak Tor Arnbjørn i mandags. Meldingen kom, efter at selskabet fredag havde oplyst, at den tidligere DR-vært Mads Aagaard var blevet ansat hos selskabet.
Men fejlvurderingen var ikke den eneste fejl, Rakkerpak begik i forbindelsen med ansættelsen, der nu er trukket tilbage.
Det mener Ida Strand, kommunikationschef i Kræftens Bekæmpelse, og Søren Søndergaard, der er kommunikationschef i Danske Havne, som er ugens gæster i ’Budskab’.
De peger på to kommunikationsfejl, der fik kritikken af Rakkerpak-direktørernes dømmekraft til at vokse.
Den første var, at direktørerne ikke stillede op til interview i forbindelse med offentliggørelsen af ansættelsen. Begrundelsen var, at direktørerne holdt ferie.
”Man kan godt være på ferie, når en krise rammer. Men så må man afbryde ferien og håndtere situationen. I forhold til den her sag kunne det formentligt løses via mail og telefon,” siger Søren Søndergaard og tilføjer:
”Når man ikke gør det, sender man et signal om, at ens ferie er vigtigere end en sag, der er ved at sætte ild til butikken.”
Direktørerne burde ifølge Ida Strand have forudset, at der ville være behov for at stille op med et kommunikationsberedskab, da de gik ud med nyheden, fordi den kunne udløse en krise.
Krisen ramte Rakkerpak i form af en massiv kritik fra mediefolk på sociale medier, og beslutningen skabte ifølge Tor Arnbjørn også utryghed blandt medarbejderne hos Rakkerpak.
Det er netop i den interne kommunikation, fejl nummer to ifølge de to kommunikationsfolk ligger.
Skulle have inddraget medarbejderne
Rakkerpak-direktørerne sendte i forbindelse med ansættelsen af Mads Aagaard en mail ud til medarbejderne.
Mailen blev lækket til pressen, og i den kunne man læse, at det var vigtigt for direktørerne at give folk en chance til.
”Samtidig har målet med Rakkerpak altid været at skabe en rummelig arbejdsplads, hvor vi trives, har tillid til og passer på hinanden. Min vurdering er, at der også er plads og overskud til en som Mads,” lød det blandt andet i mailen.
Ida Strand mener, at den interne kommunikation virker til at have været utilstrækkelig.
”Når man har valgt at gøre det, undrer det mig, at man ikke har valgt at tage den interne kommunikation mere alvorligt. At hvis man tager den her ansættelse alvorligt, bør man samle medarbejderne og få fortalt, at vi har valgt at ansætte ham, og forklare, hvad det er for en kultur, vi gerne vil have,” siger hun.
”Havde man taget snakken internt, tror jeg, at man kunne have undgået noget af den her krise,” tilføjer Ida Strand.
Den vurdering er Søren Søndergaard helt enig i.
”Kommunikationsdelen i den ledelsesbeslutning er blevet undervurderet. Både i forhold til den interne kommunikation og i forhold til det med ferie,” siger han og tilføjer:
”Det er ikke sikkert, at den offentlige shitstorm kunne have været undgået. Men det kan være, at størrelsen af den og efterdønningerne havde været mindre.”
Undskyldning godtaget
Den massive kritik af Rakkerpaks beslutning om at ansætte Mads Aagaard kombineret med utryghed blandt medarbejderne fik selskabet til at trække ansættelsen tilbage, inden han nåede at starte i jobbet.
”Vi har besluttet at trække ansættelsen af Mads Aagaard tilbage. Hele præmissen for ansættelsen var fra start, at det ikke skulle skabe utryghed hos hans kommende kolleger. Men det var en fejlvurdering fra min side. Og jeg skal selvfølgelig beklage den fejlvurdering,” lød det fra Tor Arnbjørn.
Lige præcis beklagelsen og indrømmelsen fra Tor Arnbjørn møder ros fra de to kommunikationsfolk.
”Han brugte ikke floskler om at lægge sig ned, men gik direkte til stålet og sagde, at han har lavet en fejlvurdering. Det er håndteret, som det nu kan håndteres, når der har været ildebrand i biksen,” siger Søren Søndergaard.
Det betyder dog ikke, at Rakkerpak-direktørerne nødvendigvis er færdige med deres kommunikationsopgave, mener Ida Strand.
”Beslutningen om at hive en medarbejder med den historik ind kan sætte spørgsmålstegn ved, hvad det er for en type virksomhed, og hvilken kultur de gerne vil fremme. Der kan være behov for noget kommunikation til kunder og relationer udadtil.”
”Der er nok også et oprydningsproblem internt. Men så tror jeg godt, at man kan komme videre,” siger hun.
Direktørerne i Rakkerpak har ikke ønsket at stille op til interview om kommunikationen.
Det skal desuden tilføjes, at Rakkerpak laver lyd og teknik i forbindelse med Journalistens podcast, Budskab, men at det er Journalisten selv, der står for det redaktionelle indhold.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.