search

Journalister kommer fra eliten

Hvis du går og bilder dig ind, at journaliststanden repræsenterer befolkningen bredt, så tro om igen. Mange studerende er rekrutteret fra samfundets privilegerede klasser og båret frem af forældrenes baggrund, viser ny undersøgelse.

Hvis du går og bilder dig ind, at journaliststanden repræsenterer befolkningen bredt, så tro om igen. Mange studerende er rekrutteret fra samfundets privilegerede klasser og båret frem af forældrenes baggrund, viser ny undersøgelse.Der er angiveligt ikke meget arbejderklasse over den danske journaliststand. Kun 4 procent af de journaliststuderende på 1. semester på DJMX i 2010 havde for eksempel en far, der er ufaglært arbejder.

Det er en af konklusionerne i undersøgelsen "På vej mod professionerne", der har sammenlignet godt 5.000 studerende på 21 forskellige uddannelser. Undersøgelsen er omtalt i næste nummer af Journalisten, der udkommer i denne uge.

De journaliststuderende i undersøgelsen skiller sig markant ud:

"Vi ser således et mønster, hvor nogle unge med middelkarakterer fra samfundets privilegerede klasser bruger journalistuddannelsen som en genvej til at få et job med en mulighed for karriere med prestige," lyder det i undersøgelsen, lavet af Søren Gytz Olesen, ph.d. og forskningsdirektør på professionshøjskolen VIA University College.

Han er overrasket over, at så stor en andel af de adspurgte journalister kommer fra hjem, der har højere erhvervsbaggrund end for eksempel skolelærere.

»Hvis man har et ideal om, at journalister skal komme fra alle sociale klasser, så er det ikke tilfældet,« fastslår han.

Her er centrale tal fra undersøgelsen:

  • Hele 45 procent af de journaliststuderende har en far med studentereksamen. Til sammenligning har kun 18 procent af de lærerstuderende fædres studentereksamen og kun 31 procent af juristerne.
  • • 36 procent af journalisterne har en far med en lang videregående uddannelse. Det er undersøgelsens topscorer.
  • • Hele 47 procent af de journaliststuderende kommer fra hjem, hvor de diskuterede politik med deres forældre. Det er undersøgelsens topscorer. Kun 21 procent af juristerne diskuterede politik i hjemmet.
  • • 90 procent af journalisterne er noget eller meget interesserede i politik. Det er undersøgelsens topscorer. Kun 3 procent er slet ikke interesseret i politik. 
Kommentarer
10
Kresten Roland Johansen
14.05.12 09:29
Re: Journalister kommer fra eliten
Må vi ikke se selve undersøgelsen - som minimum i uddrag? Der er lidt voldsomt at lade svar fra 95 DMJX-studerende repræsentere "den danske journaliststand". Det kunne også være givende at høre, hvordan det ser ud på de øvrige journalistuddannelser og basere konklusionerne på tal fra lidt flere årgange.
Fremhævet af Journalisten
Frank Helbo
14.05.12 09:30
Re: Journalister kommer fra eliten
Jeg savner oplysning om hvor mange journaliststuderende, der er med i undersøgelsen. Forholdsvis udgør journalister ikke mange promiller af det sammelde antal danske studerende - så hvis de 5.000 deltagere i undersøgelsen er ligeligt fordelt i forhold til uddannelserne, kan det ikke være mange journaliststuderende, der er med i undersøgelsen. Hvis der er det samme antal fra hver "faggruppe", så må det være omkring 250 journaliststuderende der har været med i undersøgelsen.
Fremhævet af Journalisten
Kresten Roland Johansen
14.05.12 09:33
Re: Journalister kommer fra eliten
95 stk inkl. fotojournalister - se faktaboksen.
Fremhævet af Journalisten
Frank Helbo
14.05.12 09:38
Re: Journalister kommer fra eliten
OK den faktaboks havde jeg ikke set. Lidt "farlig" med så bastante konklusioner på baggrund af 95 svar.........
Fremhævet af Journalisten
Øjvind Hesselager
14.05.12 10:25
Re: Journalister kommer fra eliten

Kære Kresten

I alt er der i undersøgelsen kontaktet 21.294 studerende på de 21 udvalgte uddannelser, cirka 25 procent har svaret, fremgår det af undersøgelsens metodeafsnit.

Der tages i undersøgelsen dette metodiske forbehold:

"Man bør være varsom med at generalisere undersøgelsens resultater for de uddannelser, hvor svarprocenten er meget lav."

Den laveste svarprocent i undersøgelsen er 10 procent, mens 68 procent af de adspurgte journaliststuderende har svaret. Det er næsthøjeste tal i undersøgelsen.

Du kan læse lidt mere om metoden her:

http://www.viauc.dk/professionsforskning/Documents/Paa_vej_til_professionerne.pdf

De øvrige journalistuddannelser er ikke med i undersøgelsen.

Mvh Øjvind Hesselager

Fremhævet af Journalisten
Kresten Roland Johansen
14.05.12 12:11
Re: Journalister kommer fra eliten

@ Øjvind: Tak for link og supplerende info. Det ville stadig være givende at se undersøgelsen i sin helhed, men det er, så vidt jeg kan se, ikke muligt. Svarprocenten for vores (DMJX) studerende er høj, og jeg er da heller ikke i tvivl om, at undersøgelsen siger en hel del om netop denne årgangs studerende og deres baggrund. Det kunne dog være interessant at få dokumenteret, om billedet er det samme på de øvrige journalistuddannelser, og om der er tale om en tendens (set over tid).

Vh Kresten

Fremhævet af Journalisten
Susanne Sayers
14.05.12 17:03
Re: Journalister kommer fra eliten

Jeg kunne også godt tænke mig at se, om undersøgelsen afspejler en langsigtet tendens eller blot er et her-og-nu billede med en del tilfældighed. 

Imidlertid vil jeg gætte på (det kan af gode grunde kun være et gæt), at det næppe er helt skævt i forhold til andre år og mine egne erfaringer med blandt andet praktikanter gennem tiden.

Men er det så sært? For at komme ind skal man bestå en optagelsesprøve, der helt utvetydigt lægger vægt på stor almenviden, evne til at prioritere og perspektivere samt godt sprog. Det giver jo god mening, men det vil helt sikkert være lettere for en ung med engagerede og godt uddannede forældre at leve op til kravene end for den, der har ufaglærte forældre - vel at mærke når vi generaliserer. Der kan sagtens være børn af ufaglærte, der har styr på det og børn af universitetsuddannede, der ikke har. Men som gennemsnitlig betragtning favoriserer uddannelsen i Aarhus unge fra hjem med en boglig uddannelse, for de vil (generelt) i forvejen være vant til at diskutere politik og aktuelle samfundsproblemer og have fået et sprog til at gøre det.

Bedste hilsner

Susanne Sayers

- slagterdatter 

Fremhævet af Journalisten
Søren Hansen
14.05.12 23:38
Re: Journalister kommer fra eliten

Det forklarer jo også, hvorfor journalisterne er ræverøde. I modsætning til det arbejdende folk - skaffedyrene (læserne?) - der som bekendt stemmer blåt.

Men med den nuværende politiske kurs - med forhøjede passive ydelser og kraftigt øget indvandring fra tredjelande - er det jo et spørgsmål om tid, før journalisternes passivt forsørgede ligesindede er i flertal. Og så skal det nok gå godt alt sammen. Eller? 

Fremhævet af Journalisten
Bjarne Witthoff
15.05.12 22:52
Re: Journalister kommer fra eliten

Journalister - uanset hvor de kommer fra. - Så må jeg sige. Det er et helt specielt folkefærd. Med ambitioner til tider helt ud over kanten. Det så jeg på BT dengang. - De var der alle typer. - Skrev de kritisk om taxi. Så kom disse chaufører og ville give bank. – Der sad vi så og skulle passe på. - Mens journalister var skræmt. Der var de kendte journalister - og dem der slet ikke var kendt. 

Journalister og kunstnere har det til fælles. At de overvejende kommer fra over middelklassen. Og besynderlig nok formår de på den baggrund. At fremstille sig som bedre egnet til netop det valgte job. - At de bedre klare sig. Skyldes først og fremmest. De taler "samme" sprog. Dette inforståetm sprog. Som også ses hos politikere. Hvor flere generationer er i Folketinget. - Hos kunstnere er det faktum. Hvis han/hun tager en uddannelse på universitet. Så får vedkommnede langt hurtigere de helt rigtige udstillingsmuligheder. - Hvilket ikke fortælle - der er tale om god kunst. 

Fremhævet af Journalisten
Gunnar Langemark
16.05.12 10:31
Hvor uvidende...
Sig mig engang - HVOR uvidende kan man tillade sig at være om sig selv og sin egen sociale gruppe?
Hvis journalister - generelt - er overraskede over, at deres "stand" kommer fra samfundets mest priviligerede sociale grupper, hvor troværdige er de så når de påstår at kunne bedømme noget som helst fordomsfrit?

For at kunne undgå fordomme - må man kende sig selv.
Hvis man tror man er fordomsfri - er det jo ofte et tegn på, at man bare ikke kan få øje på, at ens holdninger ikke deles af alle.

Der er  noget helt galt her.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen