Debat: I dækker corona-døde, som I dækker sport

”Når det her er ovre, vil nogle af jer se tilbage og spørge jer selv, om det virkelig var nødvendigt at rapportere og sammenligne de nyeste dødstal, verden over døgnet rundt, med grafer og uden kontekst, som om det var et fodbold-VM,” skriver Anders Colding-Jørgensen

Lad os begynde med en lille analyseopgave. Den lyder sådan: Kommune A har 1.200 arbejdsløse, og Kommune B har 2.000. Hvilken kommune er hårdest ramt af arbejdsløshed? Hvis du svarer ”Hvordan fanden skulle jeg vide det uden at kende indbyggertallene?” har du svaret helt rigtigt. Det ville enhver normaltbegavet gymnasieelev også svare rigtigt på.

Men prøv nu med denne, nærmest identiske, case: Land A har 1.200 corona-dødsfald. Land B har 2.000. Hvilket land er hårdest ramt af coronavirus? Her sker der noget interessant: Hvis du er journalist på et dansk nyhedsmedie, er svaret nemlig: Land B er hårdest ramt! Ikke som en fejl eller en undtagelse, men som en helt fast konsensus. Uanset hvor mange indbyggere landet har.

Derfor har danske nyhedsmedier indtil for nyligt bragt artikler, hvor antallet af nationale corona-dødsfald blev omtalt og sammenlignet i absolutte tal. Dag for dag har danske mediebrugere kunnet følge med i, hvordan corona spredte sig fra land til land. Først var smitten kun i Kina. Så var der flere døde i Italien. Så blev der lavet top 5-lister over lande med flest smittede, og så ”overhalede” USA Kina målt på antallet af corona-tilfælde og satte ”en trist rekord” med det højeste antal registrerede dødsfald på et enkelt døgn.

Den måde at rapportere døde på kunne for eksempel få det til at se ud, som om der stod en stor corona-blender i USA, som der blev kastet kvinder og børn ned i, mens realiteten var, at Danmark faktisk langt hen i krisen havde registreret flere corona-dødsfald per million indbyggere end USA. Hvor svært havde det været at slå befolkningstallene op?
Men er det egentlig et problem, at Covid-19 bliver dækket som et globalt sportsevent? Ikke for nyhedsmedierne. Tværtimod har det skabt en tjekkeadfærd hos brugerne, som ville få Facebook og Instagram til at rødme af forlegenhed. For når mennesker står foran en usynlig trussel, bliver vi sårbare og lette at manipulere. Når vi mangler viden, søger og tolker vi på de informationer, vi kan få – uanset kvaliteten af dem. Og jo mere akut og farlig vi tror, situationen er, jo mere intenst søger vi informationer. Og når de informationer så gør os endnu mere bange, bliver der bare kastet benzin på bålet.

”Jo mere akut og farlig vi tror, situationen er, jo mere intenst søger vi informationer. Og når de informationer så gør os endnu mere bange, bliver der bare kastet benzin på bålet.”

Medierne vinder, og befolkningen sidder og tjekker manisk og angst – bekræftet i, at vi alle dør som fluer om lidt.

Det er naturligvis både sundt og nyttigt at holde øje med myndighedernes udmeldinger og virussens udvikling, men når vi har en befolkning, som tjekker corona-dødsfald, som man ville tjekke stillingen i en VM-fodboldfinale, hvor man har satset hele huslejen hos en bookmaker, står vi med en perverteret optagethed, som ikke mindst fødes af det umættelige, alarmgule klikmonster, som pressen har fået skabt.

Og hvad sker der, når man, som i Danmark, anskuer en sådan epidemi som et politisk fænomen (modsat i for eksempel Sverige), og en statsminister skal navigere i et felt af vælgere, presse og en strøm af døde? Nu bliver et ensidigt fokus på døde netop nu meget let til et parameter, som politiske aktører begynder at navigere efter. Nu kan statsministeren nærmest ikke gøre andet end at lukke landet ned. Det overdrevne fokus på dødsfald virker som en neutral afspejling af virkeligheden. Men når journalister konsekvent reducerer en kompleks situation til et enkelt tal, som minder mere om et sportsresultat end om nogen form for analyse, er banen tegnet op. Ikke kun for os som skræmte borgere, men for hele det politiske felt.

Når det her er ovre, vil nogle af jer se tilbage og spørge jer selv, om det virkelig var nødvendigt at rapportere og sammenligne de nyeste dødstal, verden over døgnet rundt, med grafer og uden kontekst, som om det var et fodbold-VM. Og om det derefter var overraskende, at tusinder af mødre havde svært ved at forstå, at de det ene øjeblik skulle bure sig inde og frygte pesten og det næste øjeblik trygt skulle sende deres små børn i skole og børnehave.

”Men ved at holde Danmark i en alarmtilstand er vi jo med til at redde liv, Anders,” lyder dit forsvar måske nu. Det er sandsynligvis rigtigt, at din endeløse strøm af dødstal fra tilfældige lande uden kontekst har gjort danskerne så bange, at de holdt afstand og hyldede statsministerens nedlukning af Danmark. Men hvis det er dit ærinde, så er du ikke længere journalist og fri presse, men regeringens propagandaorgan, hvad enten du vil det eller ej.

Anders Colding-Jørgensen er adfærdspsykolog og forfatter

Kommentarer
8
Magnus Bjerg
30.04.20 08:55
Her er en god forklaring på, hvorfor befolkningsjusterede døds- og smittetal ingen mening giver at tale om tidligt i en pandemi:
https://twitter.com/janinegibson/status/1244519429825802240?s=21

Det er alle de eksperter i pandemier, jeg har interviewet i øvrigt enige i. Derfor har fokus hos ansvarlige medier primært været på de absolutte dødstal tidligt i pandemien.
Fremhævet af Journalisten
Niels Hansen
30.04.20 11:40
Hvis de journalistiske uddannelsessteder ville bruge bare en uge på simpel, relevant talbehandling, ville mange historier se anderledes ud. Behandling af tal i en simpel frekvenstabel ville give det retvisende billede af døde sat i relation til befolkningstal. Det er basisviden i handelsgymnasiet.
Fremhævet af Journalisten
Dorthe Meyer
30.04.20 12:34
Jeg har længe savnet den statistik, hvor man netop kunne se dødsfald per 1. million indbyggere på dr.dk's side. Det ville have sat det i perspektiv. Du spørger i dit nyhedsbrev hvilket land i Europa der hårdets ramt. Jeg mener det er Belgien. Ellers godt skriv.
PS! Der var en interessant vinkling på psykisk syge i går. Psykolog foreningen, Outsideren og The Guardian mente at en del psykisk syge får det bedre under krisen, fordi de ikke føler sig udenfor, da alle har det "skidt". Dr.dk synes de ville fokusere på at psykisk syge generelt får det værre under krisen...sådan er der jo så meget. Vinkling er central i formidlingen og det er trist at DR ser sig nødsaget til at piske en stemning op...
Fremhævet af Journalisten
Mikkel Andersen
30.04.20 14:06
Helt galt går det også, når man i Danmark bruger termen coronarelateret dødsfald. I det tal har medierne så besluttet, at det tæller alle, der er døde og smittet med corona.

Her må jeg bare sige, at en person knust i et biluheld og død af kvæstelserne ikke er et coronarelateret dødsfald - ej heller hvis vedkommende er smittet med corona. Med mindre ulykken skyldtes personens sygdom, hvilket nok ikke er sandsynligt.

Jeg ved godt, det er svært, men det er kun hvor dødsårsagen er covid-19, vi kan sige, at det er et coronarelateret dødsfald.
Fremhævet af Journalisten
KIm Barren
30.04.20 16:47
Helt enig, Anders.

Alle de tal er fuldstændige ligegyldige!!
Fremhævet af Journalisten
Jacob Topsøe
01.05.20 16:08
Klogt skrevet. Og selv ikke hvis man korrigerer for indbyggertal, er sammenligningen altid holdbar. Der er nemlig stor forskel på, hvordan de enkelte lande gør tallene op.

En anden uheldig virkning forekommer, når medierne rapporterer om specifikke coronadødsfald, f.eks. en mor til en kendis eller en ung person, der umiddelbart ikke tilhører risikogruppen. Den slags omtale, som jo ikke havde fundet sted, hvis det havde drejet sig om en hvilken som helst anden sygdom, er i den grad med til at skævvride befolkningens virkelighedsopfattelse. Frygten vokser, og frygt avler endnu mere medieomtale. Sådan er det desværre.
Fremhævet af Journalisten
Søren-Mikael Hansen
01.05.20 19:46
I en tekst, der helt berettiget understreger vigtigheden af perspektiv, er det lettere absurd at gøre brug af så aldeles overfladiske generaliseringer som ‘I’ og ‘dækning af VM i fodbold uden kontekst’. Journalister dækker corona-krisen med varierende indsigt og perspektiv, ligesom journalister dækker sport med varierende indsigt og perspektiv. Den tilstand hersker faktisk i alle fag.
Fremhævet af Journalisten
Dorte Larsen
03.05.20 23:27
Tak, Anders!
Jeg nægter at tro, at de, der misbruger tallene, er rigtige journalister.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage
chevron_left
chevron_right