
Coronakrisen har ramt det amerikanske samfund hårdt. Her står folk i kø ved et madudleveringssted i Queens, New York City. Eduardo Munoz/Reuters/Ritzau Scanpix
Det er blevet nærmest umuligt for journalister at komme ind i USA, fortæller både DR og TV 2. Det har tvunget tv-stationerne til at gentænke, hvordan de vil dække valget i november.
”Alt er virkelig besværligt på grund af corona. Det gælder hele verden, men især i USA, som har meget skrappe regler og hele tiden laver dem om,” siger DR’s udlandsredaktør, Niels Kvale.
”Vi har slet ikke kunnet komme ind i USA efter corona. Det gælder også vores folk, som har et journalistvisum allerede,” siger redaktionschef på TV 2 Udland Petter Ettrup.
Helt andet setup, helt anden størrelse
At heller ikke de journalister, som allerede havde fået styr på deres visum, kan rejse ind, har væltet planerne for TV 2.
”Vi har måttet lave en del om i planerne. Jeg ved ikke, hvor det lander, men det bliver et helt andet setup, i en helt anden størrelse, end vi havde planlagt,” siger han.
Petter Ettrup ærgrer sig over, at TV 2 har så svært ved at rejse ind i USA, fordi det går ud over journalistikken.
”Det er ikke bare corona og valgkamp, der har også været Black Lives Matter og optøjer i gaderne. Det er ikke, fordi vi ikke kan producere historierne hjemmefra, men det er vigtigt, at vores USA-dækning ikke bare afspejler, hvad andre skriver. Vi vil selv rejse rundt. Al erfaring viser, at det giver bedre journalistik,” siger han.
Af samme årsag har TV 2’s medarbejdere i USA fået drøntravlt under coronakrisen. De to korrespondenter må levere til alle flader på alle tider af døgnet.
”De har måttet aflyse ferier og hjemrejser af frygt for, at de ikke kunne komme ind igen. Heldigvis har de undervejs skaffet papirer, som gav en undtagelse, men det var med hjertet oppe i halsen,” siger Petter Ettrup, som tilføjer, at TV 2 gerne ville have haft en eller to fuldtidsjournalister mere i USA.
Har opfundet andre greb
DR er forberedt på, at restriktionerne kan betyde færre folk på amerikansk jord, end der ville have været uden corona.
”Vi arbejder på, at det ikke skal betyde, at der bliver færre almindelige amerikanske stemmer i dækningen,” siger udlandsredaktør Niels Kvale.
DR har også måttet skrotte optagelsen af nogle programmer, som skulle være lavet i april.
”Det kunne ikke lade sig gøre at komme ind, og samtidig skete der så meget, at vi ikke var sikre på, at programmerne kunne bruges i efteråret,” siger Niels Kvale.
Han understreger, at DR ikke har tænkt sig at skrue ned for dækningen.
”Det betyder blot, at vi har måttet opfinde andre greb for at nå vores ambitioner med dækningen og agere med noget kortere aftræk,” siger han.
DR: Benspænd har gjort os bedre
DR har to fastboende korrespondenter og en fotograf, ligesom to USA-reportere har fået tilladelse til at rejse over. Udlandsredaktøren er ikke bekymret for, at dækningen vil blive dårligere.
”Tværtimod. Hele dette år har været fyldt med benspænd, men det har på mange måder gjort os bedre. Det kommer forhåbentlig også til at gælde med USA-valget. Det er uforudsigeligt og besværligt, men det gør det jo også ekstra spændende og ekstra dramatisk,” siger Niels Kvale.
TV 2 har forsøgt at få den amerikanske ambassade til at genoverveje beslutningen. Men det er Petter Ettrups indtryk, at beslutningen er taget højere oppe.
”Vi har argumenteret for, at det er noget andet at sende en journalist til USA, end hvis man er turist og skal ligge på stranden i Miami. Men det har vi ikke haft held med,” siger Petter Ettrup.
Journalisten forsøger at få en kommentar fra den amerikanske ambassade.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.