"Kære XX. Er du klar til EP-valg på søndag? For du skal vel stemme, ikke? For demokratiets skyld. Og din egen. Hilsen Stem.dk".
Sådan lyder den sms, som godt 200.000 unge vælgere mellem 18 og 29 år modtog i søndags, da der var valg til Europa-Parlamentet.
Sms’en kom fra Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), som er en interesseorganisation for 70 ungdomsorganisationer, der arbejder for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
»Vi har konstateret, at denne her gruppe unge er meget tætte på deres mobiltelefoner. Hvis man skal nå dem med et budskab, er det særligt på mobilen og særligt på sms, at man kan det. Derfor valgte vi det medie til at gøre opmærksom på, at der var valg,« forklarer formand for Dansk Ungdoms Fællesråd Signe Bo.
Men flere modtagere føler sig krænkede af sms’en, fremgår det blandt andet af Dansk Ungdoms Fællesråds Facebook-side. Her lyder et af opslagene:
”Jeg er sådan set bedøvende ligeglad med, om I mener, at jeres udsendelse af spamagtige SMS'er er i tråd med gældende regler. Det er ubehøvlet og brud på enhver form for anstændig opførsel. Og hvad bilder I jer i øvrigt ind at antage, at jeg ikke har tænkt mig at stemme udelukkende på baggrund af min alder? Usselt.”
DUF beklager
De udsendte sms’er er en del af kampagnen "Valget er dit. Stem for demokratiet", som skal opfordre særligt unge til at stemme. Dansk Ungdoms Fællesråd har også indgået et samarbejde med Københavns Universitet og forskeren Kasper Møller Hansen, der forsker i, hvordan man får flere unge til at stemme.
Numrene på de unge, der har modtaget en sms i søndags, har Københavns Universitet derfor indsamlet via offentlige registre. Og det er foregået fuldt lovligt, understreger Signe Bo. Numrene skal ikke bruges igen eller til andet, forsikrer hun.
»Jeg kan kun beklage, at der er nogen, der har følt sig generet. Jeg vil ikke sige, at jeg kan forstå det, for jeg synes, at vi som borgere bliver bombarderet med så mange andre informationer, og det her hører til i den uskyldige ende. Men derfor er det stadig beklageligt, at der er nogen, der føler sig generet. For det er jo ikke meningen, at der er nogen, der skal blive sure eller reagere kontra efter sådan en kampagne,« siger Signe Bo.
Hun mener, at Dansk Ungdoms Fællesråd tydeligt har forklaret, hvad projektet går ud på.
»Jeg holder fast i projektets vigtighed. Det er en forholdsvist lille procentdel, der er utilfredse. Det er smadder-ærgerligt, hvis det betyder, at de ikke vil stemme, men hvis har vi har flyttet en masse unge mennesker og fået dem til at stemme, så er det her rigtig effektfuldt,« siger hun.
Mediejurist: Fuldt lovligt
Mediejurist Peter Lind Nielsen fra advokatfirmaet Bird & Bird, der underviser i mediejura og ophavsret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, understreger, at det er lovligt at sende den slags sms’er.
»Det falder ikke ind under markedsføringsloven, fordi det handler om politik. Hvis det var en kommerciel virksomhed, havde det været i strid med loven,« siger Peter Lind Nielsen.
Han kan dog godt forstå, at der er nogle modtagere, der alligevel føler sig krænket af at modtage en sms fra Dansk Ungdoms Fællesråd.
»Vi er ikke vant til at få den slags sms’er, så det kan virke grænseoverskridende, men det er ikke ulovligt,« siger han.
Trods hemmeligt nummer tikkede sms’en ind
Som det fremgår af nogle af opslagene på Dansk Ungdoms Fællesråds Facebook-side, er der nogle unge, som har modtaget en sms, selv om de har hemmeligt nummer og er fjernet fra diverse lister:
”Jeg har hemmeligt nummer og har ikke haft held til at slå mig selv op på "offentligt tilgængelige" telefonregistre. Så hvor har I mit nummer fra egentlig?” skriver en sms-modtager.
Signe Bo kan ikke svare på, hvordan det kan ske:
»Vi har fra starten lavet en meget klar aftale med vores leverandør om, at det udelukkende var personer fra de offentlige registre, der skulle modtage en sms. Hvis det viser sig, at der er personer, der har hemmeligt nummer og alligevel har modtaget en sms, så vil vi selvfølgelig følge op med leverandøren, da vi har en klar aftale om, at det ikke skal ske,« siger hun.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg modtog selv en af SMS'erne og følte - som andre tilsyneladende - også min privatsfære invaderet. Hvor jeg sætter mit kryds kommer kun mig ved. Det samme om jeg sætter mit kryds.
Jeg har et nummer, der kan findes på Krak, så der kan spam-folk som DUF nemt finde mig. Hvad der undrer mig er, hvor DUF kender min alder fra? Det fremgår ingen steder, hvor kampagnen har fået deres data fra. Blot den er lovlig.