Seernes redaktør: Valgdækning var mager

TV 2's dækning af EP-valget er skrumpet betydeligt ind de seneste 10 år. Det får seernes redaktør på TV 2, Lars Bennike, til at betvivle, om TV 2 lever op til sine public service-forpligtelser og sit demokratiske ansvar.

TV 2's dækning af EP-valget er skrumpet betydeligt ind de seneste 10 år. Det får seernes redaktør på TV 2, Lars Bennike, til at betvivle, om TV 2 lever op til sine public service-forpligtelser og sit demokratiske ansvar.

Mens TV 2 i juni 1999 sendte hele seks optaktsudsendelser forud for valget, var dækningen skåret ned til to egentlige udsendelser og et seks minutters indslag i programmet Dags Dato, da danskerne gik til valg den 13. juni 2004.

I år er dækningen skåret endnu mere ind til benet. Kun én egentlig optaktsudsendelse har der været på TV 2's hovedkanal. Det er seernes redaktør, Lars Bennike, der har foretaget gennemgangen af TV 2's valgdækning. Resultatet af optællingen får ham til at stille spørgsmål ved, om TV 2 lever op til sine forpligtelser.

"Hvis man kun har set TV 2's hovedkanal under valgkampen, var man efter mit skøn ikke voldsomt godt "klædt på" til at opfylde sin demokratiske pligt og foretage et kvalificeret valg den 7. juni. Det er ikke ligegyldigt, hvem der skal varetage de parlamentariske opgaver – og hvis kandidaterne ikke er stærke nok, er det mediernes opgave at afprøve dem på deres argumenter, så vælgerne er i stand til at træffe et kvalificeret valg. Det skete ikke på TV 2 denne gang," skriver Lars Bennike på sin blog.

Han roser til gengæld TV 2 News for at dække valget "på bedste vis med fynd og klem – der var både engagement og vitaminrige diskussioner." Men at lillebrorkanalen har gjort det godt, fritager ikke TV 2 for sine forpligtelser, mener Bennike. TV 2 News er en niche – og betalingskanal, som ikke alle kan se.

»På TV 2's hovedkanal var valgdækningen efter min opfattelse til gengæld mager og uambitiøs. Om det var den skrabede dækning, som også slog igennem i seertallene skal være usagt, men faktum er, at DR på valgaftenen gav TV 2 læsterlige klø. 735.000 seere – svarende til en program-share på 38,4 procent – foretrak en søndag aften i selskab med DR, mens kun 401.000 – beskedne 20,9 procent – valgte at slå ind på TV 2,« skriver Bennike og fortsætter:

»Debatten efter 22-Nyhederne 3. juni trak til gengæld ikke mindre end 11 procent i den for TV 2 attraktive 21-50 års gruppe. Det er hele 2 procentpoint højere end normalt i tidsrummet mellem kl. 22 og 23. I gruppen af alle seere blev programmet set af 545.000 – hvilket blot understreger, at der blandt seerne var større interesse for EU-valget, end TV 2 havde forudset.«

Lars Bennike bemærker, at valget trods alt har været dækket i nyhedsudsendelserne, men kritiserer til gengæld indslagene for at fokusere for lidt på politisk indhold og alt for meget på emner, som parlamentet alligevel ikke har indflydelse på, og på gamle travere som politikernes løn og valgdetagelsen. 

Nyhedschef på TV 2 Michael Dyrby er grundlæggende lodret uenig i, at TV 2's valgdækning skulle have været mager.

»Det er jeg fuldstændig uenig med ham i. Det må jeg sige,« lyder det fra Dyrby. Men han medgiver dog, at TV 2 på valgaften ikke var ambitiøs nok.

»Der havde vi ikke ofret de resurser på at lave en valgdækning, som DR gjorde. De brugte langt flere resurser, end vi gjorde, og vi valgte anderledes. Der valgte vi forkert, og det var åbenlyst for enhver. Men jeg synes ikke, at vi var uambitiøse op til valget, og jeg synes ikke, at dækningen var mager,« siger Michael Dyrby.

Men han mener, at den måde Lars Bennike har evalueret TV 2's valgdækning er gammeldags.

»Man kan ikke bare se på TV 2's hovedkanal og sige, 'at I gamle dage sendte de mange minutter og så var det godt. I dag sender de få minutter, og det er ikke så godt'. Seerne i dag er medieforbrugere, så man er nødt til at ramme dem på mange forskellige måder. Det er også det, vi har gjort, ved de seneste valg til Folketinget. Vi prøver at ramme folk, hvor de er,« siger Michael Dyrby og oplyser, at der ikke var et eneste af programmerne i 1999 havde over 500.000 seere. I 2004 havde det første optaktsprogram kun 150.000 seere og det sidste havde omkring 450.000 seere.

Det kan godt være, at der ikke var mange optaktsprogrammer, der kun handlede om valget, men Dyrby mener, at der var mange gode indslag i de forskellige programmer på hovedkanalen.

Han ifremhæver et indslag i TV 2 i nyhedsudsendelserne, hvor TV 2 blandt andet fulgte en parlamentariker hjem til en familie og gennemgik husstandens forbrug, og han fremhæver, hvordan TV 2 lod politikere møde eksperter og vælger i Godmorgen Danmark. På nettet fremhæver han, at der var en test, hvor man som bruger kunne finde ud af, hvor man politisk hører hjemme ved at besvare 30 sprøgsmål, og at der var præsentationer af kandidaterne. Derudover har der været en lang række programmer på TV 2 News.

»Dem, der er særligt interesserede har vi givet den mest omfattende dækning, nogen har lavet på TV 2 News. Der har været debatter med politikere i studiet hver aften, vi har været ude til rigtige vælgermøder. Og så har vi haft et helt nyt program, der hed 'Det nye parlament' vi har behandlet det i Mogensen og Kristiansen. Så jeg synes godt nok, at vi har været meget og langt omkring,« siger Dyrby.

Han mener, at Lars Bennike måler dækningen i 2009 med fortidens målestok.

»Desværre tror jeg, at han sidder fast i 1999,« siger Dyrby. Han mener i modsætning til seernes redaktør godt, at man kan forvente, at dem, der er interesserede i valgdækningen til EU-parlamentet ser TV 2 News.

»Det er klart, jeg bruger det naturligvis, fordi jeg ved, at hvis vi skulle lave et program til dem, der er særligt interesserede i Europaparlamentet, så ville der være det samme antal seere, som der er på TV 2 News. Det er et supplement. Dem, der har været særlig interesserede, har haft et stort og varieret udbud på News.

– Men det er jo ikke alle, der har News?

»Nej, men formentlig har de. News når 55 procent af danskerne og formentlig har dem, der interesserer sig for europapolitik, TV 2 News.«

Til kritikken af, at TV 2 har fokuseret for lidt på politisk substans og for meget på gamle travere, siger Michael Dyrby.

»Der har været nogle enkelte af de gamle travere, men det er fordi det stadig er reelt. Der er problemer, der ikke er løst. Jeg ved, at vi har dækket landbrugsstøtten, problemer med narkosmugling og restriktioner i forhold til de finansielle institutioner. Det er klart, at parlamentet ikke har indføre på grænsekontrol, men det skal ses i sammenhæng med asyl og terror lovgivningen,« siger han.

I forhold til, at der har været meget fokus på den manglede interesse i befolkningen for valget, så mener Michael Dyrby, at det er et emne, der relevant at tage op journalistisk.

»Det er klart, at parlamentet ikke kan sige, at folk skal stemme, men at have et parlament med så lav valgdeltagelse i mange lande, det er man nødt til at forholde sig til. Parlamentet får et problem, fordi det er et parlament helt uden folkelig opbakning. Hvis det var et firma ville man være nødt til at forholde sig til den manglende interesse,« siger Dyrby.

Læs også: Forskere: Nationalistisk dækning prægede EP-valget.

0 Kommentarer