Hvad blev der af Rudy?

Her på bladet bliver vi jævnligt ringet op af personer og virksomheder, der føler sig elendigt behandlet af medierne.

Bemærk: Dette er en leder fra det trykte Journalisten i 2010. Hvis du gerne vil læse artiklen om, hvad der blev af Rudy Frederiksen og to andre, som blev hængt til tørre i medierne, så kan den findes her.

 

Her på bladet bliver vi jævnligt ringet op af personer og virksomheder, der føler sig elendigt behandlet af medierne. I telefonrøret kan man høre frustrationen i stemmen, og et brændende ønske om at opremse alle de forsonende detaljer, som journalisterne ikke bragte. Når de kommer til os, er det, fordi ingen andre gider høre på deres kritik.

For hvordan føles det egentlig – med rette eller urette – at blive kørt så meget rundt i mediemaskinen, at det ikke længere er sjovt at google sit eget navn?

Vi går i dette nummer bag om tre meget forskellige historier, hvor de impli-cerede er blevet hængt til tørre i medierne. Det drejer sig om chatkonsulenten Rudy Frederiksen, der blev afsløret af TV 2’s Operation X. Restauratøren, der fik dumpekarakter i Berlingske Tidende. Og Gorm Lokdam, ejeren af en stribe slotshoteller, som fik den store tur i 3F’s fagblad og en række lokalmedier.

Journalistisk var udsendelsen “Narret til porno” om Rudy Frederiksen en af de bedste udsendelser inden for sin genre. Tænk sig, at Operation X kunne afsløre Rudy Frederiksen for rullende kamera. Det var godt tv. Men det var også ude af proportioner.
De medieskabte konsekvenser for Rudy Frederiksen stod ikke mål med hans forseelse. I retten gav dommerne ham faktisk kun 30 dage i brummen. Mediedommen var imidlertid meget hårdere. Rudy Frederiksen måtte skifte navn og udseende og bosætte sig i udlandet. Hvis han havde haft valget, havde han sikkert gerne taget den dobbelte fængselsstraf, hvis kan kunne slippe for at få sit liv spoleret.

Inde i bladet siger journalist Niels Thure Krarup, som har kendt Rudy Frederiksen i en årrække, at medierne skal kunne “adskille moral fra jura”. Ja, selv politiet undrer sig over den massive mediedækning, Rudy fik dengang, sagen taget i betragtning. Politiinspektøren, der efterforskede sagen mod Rudy Frederiksen, kalder det en form for offentlig lynchning.

Senest blev en 48-årig mand fra Herning i begyndelsen af januar sigtet for drabet på Maria Møller Christensen og siden renset for mistanke. Noget af det første han fik fremstammet til et tv-hold efter løsladelsen var “folkedomstol”. Selvom politiet siden har sigtet en anden person, viser sagen, at mistanke klæber, når man først er blevet stemplet i medierne. Eller som metroXpress skrev på forsiden: »Marias morder var uskyldig«.