
Formand for Journalisterne i DJ Rasmus Mark Pedersen. Foto: Elisabeth Hamerik Schwarz
For to et halvt år siden skrev DJ-medlem og nu tidligere chefredaktør på Prosabladet Kurt Westh Nielsen i et blogindlæg i Journalisten:
”Når du bliver medlem af Dansk Journalistforbund, får du tilbudt et pressekort. Jeg mener også, du burde få tilbudt en sikker krypteret mail-adresse.”
Det bliver nu til virkelighed for medlemmerne af Journalisterne i DJ, og fra den 15. september klokken 10 tilbydes de en gratis og sikker mail på domænet @journalist.dk-mail.
”Forbundet har før lavet arrangementer, hvor man kunne blive klogere på den digitale sikkerhed. Men for alle dem, der ikke havde tid til at komme til Cryptoparties, var der ikke så meget, DJ kunne tilbyde,” siger Kurt Westh Nielsen.
”Det er fantastisk, at der sker noget nu. Og det er tilfredsstillende, at nogle tanker rent faktisk kan blive til handling i vores verden,” siger han.
Journalisten får selv kontrol
Ifølge Kurt Westh Nielsen bliver den store forskel, hvem der har kontrollen over de mails, journalisterne skriver.
Han forklarer, at de mange journalister arbejder et sted, hvor mail-kontoen i princippet er arbejdsgiverens. Men hvis arbejdsgiveren bliver mødt med en dommerkendelse, der kræver, at de skal udlevere den ansattes mail, er det op til arbejdsgiveren at vurdere, om man vil efterkomme den henvendelse eller ej. Der har journalisten ikke selv nogen kontrol, fortæller han.
”Men det ændrer sig med det set-up og den mailadresse, der kommer nu. Nu bliver det journalisten selv, der får kontrollen og muligheden for at beskytte sig selv og sine kilder,” siger Kurt Westh Nielsen.
Rasmus Mark Pedersen er formand for Journalisterne i DJ, og han fortæller, at samarbejdspartneren er det tyske firma Tutanota. Ifølge formanden har netop dette firma den mest overbevisende sikkerhedsprocedure.
”De slår sig op som ytringsfrihedens forkæmpere. De har lavet det her firma med det for øje at tage privatlivet på internettet tilbage. Det tiltaler jo os som journalister,” siger Rasmus Mark Pedersen.
Han understreger vigtigheden i kildebeskyttelse i journalisternes daglige arbejde. Og han fortæller, at det i dag ikke længere er nok at sige til kilderne, at man ”nok skal lade være med at sige noget til nogen”.
”Man skal også sørge for, at der ikke er nogen, der kan lure med på det, man laver,” siger han.
Ingen adgang til dine mails
Ifølge Rasmus Mark Pedersen er der ikke nogen, der kan lure med hos det tyske firma.
”Det er jo blevet bevist, at NSA har kunnet kigge ind hos både Gmail og Hotmail. Det er ikke blevet bevist, at de kan det hos Tutanota. Derudover er mail fra denne adresse krypteret fra start til slut. Det er Hotmail og Gmail ikke,” siger han.
Han fortæller, at det er fysisk umuligt for Tutanota at kigge med i folks mails – ligesom deres opsætning gør det umuligt at genskabe et password.
Så hvad gør Tutanota, hvis de tyske myndigheder kræver adgang til en af DJ-journalisternes mailkorrespondancer – for eksempel grundet mistanke om en whistleblower?
”Så siger Tutanota, at de ikke har nogen mulighed for at komme ind i mailen. For det har de ikke. Og der er heller ingen, der vil kunne genskabe adgangskoden. Det er alene den enkelte bruger, der kan vurdere, om man vil efterkomme sådan et krav fra myndighederne eller ej,” siger Rasmus Mark Pedersen.
Hvad koster det?
Faktisk har domænet været i Dansk Journalistforbunds hænder i cirka to årtier, fortæller Rasmus Mark Pedersen. Men kun 45 mailbrugere har brugt det, og domænet har ”ligget i dvale”.
Selve domænet har derfor ikke kostet Journalisterne i DJ noget. Men til gengæld kan det blive en dyr forretning, hvis alle journalisterne i forbundet gør brug af tilbuddet.
”Vi betaler 50 kr. om året til Tutanota pr. mailadresse, og vi inkasserer 60 kr. pr. medlem om året. Der er derfor ikke mange penge tilbage til vores andre aktiviteter, og på den måde er det ikke en god forretning,” siger Rasmus Mark Pedersen.
Hvis alle medlemmer af Journalisterne i DJ benytter sig af tilbuddet, vil kontingentet derfor blive hævet, vurderer han.
”Men indtil videre har vi penge nok, og så må vi se, om vi skal rykke på finanserne senere. Men det er jo det, det handler om i en fagforening. De stærke må betale for dem, der har brug for ekstra beskyttelse. Og det er uanset, om det handler om digital beskyttelse, om det er til en form for strejkekasse, eller hvad vi nu ellers tilbyder,” siger han.
Forhåbentligt giver det medlemmerne lyst til at blive
Rasmus Mark Pedersen håber på, at tilbuddet om en gratis og sikker mailadresse vil gøre Journalisterne i DJ til en attraktiv gruppe at blive – eller forblive – en del af.
”Endelig føler vi, at vi har noget på hylderne, som medlemmerne kan få glæde af. Og at vi ikke bare tilbyder holdninger til mediepolitik eller nogle arrangementer i København,” siger han.
”Det er klart, at det er tænkt ind i en større sammenhæng, hvor vi gerne vil sikre vores medlemmer ved at tilbyde dem noget relevant,” siger han.
Hvis man melder sig ud af DJ, mister man adgangen til mailadressen. Men hvis man for eksempel skifter fra at lave journalistik til kommunikation, kan man forblive støttemedlem hos Journalisterne i DJ og derved betale for at opretholde mailadressen.
”Det er en kattelem, vi har lavet, for at folk ikke mister deres mail,” siger Rasmus Mark Pedersen.
Et par ulemper
Men selv om den nye, krypterede mailadresse ifølge formanden for Journalisterne i DJ er fuld af fordele, fortæller Rasmus Mark Pedersen også, at der er en pris at betale for den høje sikkerhed.
”Selve platformen er ikke lige så avanceret som for eksempel Googles, og man kan ikke få sine mails til at spille sammen med eksempelvis Microsoft Outlook. Man skal bruge Tutanotas platforme,” siger han.
Derudover vil spamsikringen heller ikke være lige så god som andre steder, fordi Tutanota ikke læser med i mailsene.
”Men det må man tage med for til gengæld at få en meget bedre sikkerhed,” siger Rasmus Mark Pedersen.
18